Trabzon’da yeni doğum yapan 32 yaşındaki H.K. adlı anne, 2 ay sonra şiddetli karın ağrısı ve vücutta sararma şikayetiyle Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Acil Servisine başvurdu. 
Burada yapılan incelemelerde, H.K.’nın safra kesesinde taşlar olduğu, buna bağlı olarak iltihap geliştiği ayrıca bağırsağa açıldığı kısımda tıkanıklık oluştuğu tespit edildi. 

KISA SÜREDE SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Yapılan bu tespitin ardından H.K. acil olarak Farabi Hastanesi, Gastroenteroloji Servisi’nde tedavi altına alındı. H.K. burada yapılan ERCP İşlemiyle safra yolundanki taşlar çıkartılarak kısa sürede sağlığına kavuştu. 
Sağlığına kavuşan 32 yaşındaki anne, yeniden çocuğunu emzirebilecek hale geldiği kaydedildi. 


SAFRA TAŞI NEDEN OLUŞUYOR?

KTÜ Farabi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Arif Mansur Coşar, sarfa taşı oluşmasını etkileyen faktörleri, ”Hamilelik, şeker hastalığı, obezite (şişmanlık) gibi durumlar, safra kesesi taşı oluşması için birer risk faktörüdür.” diyerek sıraladı. 

SAFRA YOLU İÇİNDEKİ TAŞ ÇIKARILABİLMEKTEDİR
Dr. Arif Mansur Coşar sözlerine, şu şekilde devam etti: 
“Safra kesesi taş ve iltihabının tedavisinde, öncelikle antibiyotik ve cerrahi önerilirken safra yolu taşlarının cerrahisi, görece daha riskli ve zor olduğu için öncelikle ameliyat dışı yöntemler tercih edilmektedir. Bu amaçla Gastroenteroloji alanındaki uzmanlar tarafından Endoskop (Duodenoskop) denen bir cihaz ile ağızdan girilerek yemek borusu ve mide geçildikten sonra safra yolunun (koledok/ortak safra kanalı) on iki parmak bağırsağına açıldığı yer olan ve papilla denilen yapı bulunarak uygun cihazlar yardımı ile bir kesi oluşturulmaktadır. Bundan sonra balon ya da basket katater denen cihazlarla safra yolu içindeki taş çıkarılabilmektedir. Bu işlem kısaca ERCP yani Endoskopik Retrograt Kolanjiyo Pankreatografi olarak adlandırılmaktadır.” şeklinde devam etti.
Dr. Coşar, “Bölgede bu işlemin yapılabildiği en önemli merkez konumundaki Farabi Hastanesi’nde, uzun zamandır rutin ERCP işlemi yapılmaktadır. Bu işlem için hastanemize sadece ülke içinden değil yurtdışından da başvuru yapan hastalara da hizmet vermekteyiz” 

ERCP İŞLEMLERİ NASIL UYGULANIYOR?

ERCP işlemleri, Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi; Prof. Dr. Mehmet Aslan, Dr. Arif Mansur Coşar ve Doç. Dr. Sami Fidan tarafından hasta, anestezi eşliğinde uyutularak gerçekleştirildiği bildirildi. 
Bu sayede, ameliyat olmadan yani hastanın karnında herhangi bir kesi oluşturulmadan safra yoluna düşen taşlar endoskopik olarak çıkarılabildiği kaydedildi.