61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da turizm sezonunun  sonuna yaklaşılırken yerli ve yabancı turist rakamları belli oldu. Trabzon Turizm İl Müdürlüğünün verilerine göre geçen yılın 12 ayında Trabzon’da 465 bin 613 yabancı turist konaklarken bu yılın henüz 9 ayında  tüm sezonları geçerek rakam 523 bin 957 turist sayısına ulaşıldı.  

YIL SONUNA 600 BİNİ AŞABİLİR
Özellikle körfez ülkelerinin vatandaşlarının tercih ettiği Trabzon, 2018 Turizm Sezonunda resmen altın çağını yaşadı. Turizm sezonunun sonuna doğru Uzak Doğu ve Avrupa Ülkelerinden önümüzdeki günlerde Trabzon’a seferler düzenleneceği bu noktada rakamın 600 binleri bulabileceği hatta aşabileceği kaydediliyor.   

EN ÇOK AĞUSTOS VE TEMMUZ
Ortaya konulan verilere göre yabancı turistler Trabzon’u ne çok Temmuz ve Ağustos aylarında tercih etti. Ağustos ayında Trabzon’da 152 bin 258 turist konaklarken Temmuz ayında ise bu rakam 149 bin 085 oldu. 

YERLİ TURİST NEREDEYSE YARI YARIYA DÜŞTÜ
Yabancı turistte altın çağını yaşayan Trabzon’da  yerli turist anlamında ise büyük bir şok yaşanıyor. Geçen yılın 12 ayında Trabzon’da 1 milyon 737 bin 069 yerli turist  konaklarken Eylül ayına kadar olan rakamın ise 1 milyon 465 bin 540 olduğu ifade edildi. Ancak bu yıl Trabzon’da Eylül ayı da dahil konaklayan yerli turist sayısı 813 bin 560 olduğu ifade edildi. 

FİYATLAR YÜKSEK, YERLİ TURİST TERCİH ETMİYOR
Yerli turistin Trabzon’dan kaçmasının nedenin ise özellikle fiyatlardan kaynaklandığı kaydediliyor. Hem konaklama hemde diğer seçeneklerde  yüksek fiyat politikası nedeniyle yerli turistin tercihini Trabzon’dan değil, çevre illerden kullandığı belirtiliyor.  

YERLİ 1,8 GÜN KALIYOR, YABANCI 4,5 GÜN... 
Yerli turist ve yabancı turistlerin konaklama sürelerinde ise yabancı turistlerin ezici bir üstünlüğü var. Yerli turistlerin konaklama sürelerinin ortalama 1,8 geceleme olduğu ancak yabancı turistlerde bu rakamın 4,5 gecelemeye yayıldığı belirtildi. 

YERLİ TURİSTLERİ FİYATLAR NEDENİYLE ÇEVRE İLLERE GİTTİ
Yerli turistin Trabzon’dan gidiş sebebini, artan yabancı turist sayısı ile birlikte fiyatların da artmış olmasından kaynaklandığını belirten Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, “Artan yabancı sayısı ile birlikte fiyatlarında artmış olması, dolayısıyla yerli turistten şehrimizde kalmayıp yakın illerde konaklamayı tercih etmesinden dolayı böyle bir düşüş yaşadık” dedi. 

ORTALAMA 3 MİLYON 300 BİN GECELEME
Rakamların Trabzon’da konaklamış olan kişi bazındaki turist sayısı olduğunu kaydeden Ayvazoğlu, “Bunu ortalamaya vurduğumuzda yabancı 4,5 gecelemeyle Trabzon’da kalıyor. Yerli 1.8 ortalamayla kalıyor. Ortalama 3 milyon 200 konaklamayı Trabzon’da gerçekleştirmiş bulunmaktayız” ifadelerini kullandı. 

TRABZON’DA 35 BİN YATAK KAPASİTESİ
Trabzon’da konaklama tesislerinde yatak kapasitesinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Ayvazoğlu, “Konaklama tesisimiz, yatak kapasitemiz her geçen artmakta.  Turizm işletme ve yatırım belgeli 93 tesisimiz var. Bunlar 3 – 4 - 5 yıldızlı tesislerimiz. Belediye Belgeli 365, toplamda 598 tesisimiz var.  35 bin yatak kapasitesi ile birlikte Trabzon turizm alt yapısına hazır durumda devam etmekte” diye konuştu. 

SEYAHAT ACENTELERİNİN YÜZDE 70’İ TRABZON)DA 
Bölgede seyahat acentelerinin yüzde 70’inin Trabzon’da olduğuna dikkat çeken Ayvazoğlu, “Seyahat acenteleri 4,5 kat artışla 134 seyahat acentesi sadece Trabzon’da hizmet vermekte. Bölgede 200’ün üzerinde acente var. Bunun da yüzde 70’ini Trabzon oluşturuyor. Tüm bölgeye hizmet veren yapıyı oluşturduk” dedi. 

KAYNAK: 61SAAT.COM