Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile Arap Turizm Örgütü iş birliğinde Trabzon’da 14 – 19 Eylül tarihleri arasında Uluslararası Yoga Festivali düzenlenecek. Festivalin tanıtım toplantısında konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Festivalde farklı din, dil ve ırktan gelen Yoga severleri, Sufi ve tasavvuf müziği eşliğinde, Doğu ve Batı’nın birleşme noktası olan Türkiye’de buluşturarak, tüm dünyaya barış mesajı vermeyi amaçlıyoruz” dedi.
 
“Tek Dünya, Tek Kaynak ve Tek El" sloganıyla gerçekleştirilecek Trabzon Uluslararası Trabzon Yoga Festivali’nin tanıtım toplantısı Ramada Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Arap Turizm Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hossam Darwish, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, TTSO Yönetim Kurulu ve meclis başkanlık divanı üyeleri, yoga eğitmenleri, Tayland, İngiltere, Mısır, Kuveyt, S. Arabistan, Almanya ve Türkiye’den yaklaşık 50 basın mensubuyla çok sayıda davetli katıldı.
 
HACISALİHOĞLU: TÜM DÜNYAYA BARIŞ MESAJI VERMEK İSTİYORUZ
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, festivalin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Arap Turizm Örgütü’nün işbirliğinde ABİGEM Trabzon’un koordinasyonunda yürütüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
 
“4 bin yıllık geçmişiyle kültür ve tarih kenti olan Trabzon’un muhteşem doğal güzellikleri arasında, ünlü Yoga eğitmenleri eşliğinde benzersiz bir deneyim yaşamak isteyen herkesi, 14 – 19 Eylül 2017 tarihleri arasında Trabzon’a bekliyoruz. Trabzon’u yılın 12 ayına yayılan festivallerin düzenlendiği bir Festival Şehri’ne dönüştürmek için çalışmalar yapıyoruz. Şehrimizde uluslararası ölçekli başarılı bazı festivaller düzenleniyor. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak, yeni ve farklı turizm çeşitlerini Trabzon’da hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Yoga Festivali ve eko-turizm çalışmaları bu konuda üzerinde dikkatle durduğumuz önemli projeler. Trabzon, Avrupa, Kafkaslar ve Arap ülkelerinden yapılan direkt uçuşlar ve diğer ulaşım alternatifleriyle kolay ulaşılabilir bir kent. Ayrıca muhteşem doğasının yanı sıra tarihi ve kültürel eserleriyle de turizmin yükselen yıldızı konumunda. Bu festivalin, hem Trabzon turizminin gelişmesine hem de kentin tanıtımına önemli katkıda bulunacağına inanıyorum. Uluslararası Trabzon Yoga Festivali’ne katılacak eğitmenler ve misafirlerimizin kentimizden memnun ayrılacağına ve geleneksel hale getirmeyi düşündüğümüz festivalimiz için seneye yine geleceklerine inanıyorum.”
 
Başkan Hacısalihoğlu, “Tek Kaynak, Tek Dünya, Tek El” sloganıyla düzenlenen Festivalde ayrıca, farklı din, dil ve ırktan gelen Yoga severleri, Sufi ve tasavvuf müziği eşliğinde, Doğu ve Batı’nın birleşme noktası olan Türkiye’de buluşturarak, birlik, beraberlik ve sevgi aşılayıp, tüm dünyaya barış mesajı vermeyi amaçladıklarını da söyledi. Hacısalihoğlu, son yıllarda büyük bir Arap turist yoğunluğunun bulunduğu Trabzon’da Arap Turizm Örgütü ile birçok projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.
 
GÜMRÜKÇÜOĞLU: EŞSİZ MANZARA EŞLİĞİNDE STRES ATACAKLAR
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da, köklü bir öğreti olan yogaya saygı duyduklarını, insan sevgisine sahip Trabzon halkının bu etkinliğe ilgi göstereceğinden emin olduğunu söyledi. Festivalin dünya barışına ve kardeşliğine hizmet edeceğine inandığını belirten Gümrükçüoğlu, din, dil ve ırk ayrımı olmaksızın doğu ve batı kültürünün, insan sevgisi ve medeniyet anlayışının yoga aracılığıyla bir kez daha insanlara ulaştırılacağını dile getirdi.
 
Karadeniz'in yeşilin bin bir tonunu barındırdığına işaret eden Gümrükçüoğlu, festival için Trabzon'un doğru bir seçenek olduğunu, katılımcıların streslerini eşsiz manzara eşliğinde atma fırsatı yakalayacaklarını söyledi. Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak organizasyona ihtiyaç duyulan her alanda destek vereceklerini de sözlerine ekledi.
 
Arap Turizm Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hossam Darwish de yoganın sağlığa önemli katkıları olduğunu belirterek, “Trabzon bu tür bir etkinlik için çok doğru bir yer. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi geçmişiyle, yoga yapmak isteyenler için bir çekim merkezi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak yaptığımız bu projenin, verimli bir işbirliğinin başlangıcı olacağına inanıyoruz” dedi.
 
Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara ise, Trabzon’un tanıtımı için güzel bir festival yapıldığını belirterek, her türlü desteği vereceklerini vurguladı.
 
Program, katılımcıların festival sorumlusu Mısırlı yoga eğitmeni Nermeen Hassan gözetiminde bazı nefes egzersizleri yapmasının ardından sona erdi.
 
TTSO’DA YABANCI GAZETECİLERE TRABZON TANITILDI
 
Trabzon Uluslararası Yoga Festivali tanıtım toplantısı için Trabzon’a gelen değişik ülkelerden 36 yabancı gazeteci Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Başkan M. Suat Hacısalihoğlu ve yönetim kurulu üyeleriyle görüşen gazeteciler, Trabzon’la ilgili yapılan sunumları ilgiyle izledi, Özel İpekyolu Müzesi’ni gezdi.