61SAAT HABER SERVİSİ - ÖZEL

Trabzon’da Mart ayı başında başlayan yunus ölümleri devam ediyor. Trabzon’un Akçaabat ilçesi Söğütlü Mahallesi’nde deniz kıyısında mutur türü yunus balığı karaya vurdu. Daha önce Trabzon’un Arsin, Sürmene ve Akçaabat ilçeleri başta olamak üzere karaya vuran yunus sayısı 10’u geçti.

Yunus ölümleri Trabzon’da vatandaşları tedirgin ederken neden öldükleri merak konusu oldu.

Yetkililerden iki farklı yorum gelirken araştırmaların başlatıldığı ifade edildi.

En çok gündeme gelen iddiaların başında ise balıkçıların yunus öldürdükleri olduğu ifade edildi. Ancak gerçek çok geçmeden ortaya çıktı. Yetkililerden edinilen bilgilere göre, balıkçıların özellikle Mart ve Nisan aylarında öldürmelerinin mümkün olmadığı ifade edildi. Yunusların balıkçılara engel olması durumunda tüm zamanlarda öldürülebildiği kaydedili.

MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİ

Yunusların ölüm nedenlerinin ise aç kalan mutur tipi yunus balıklarının avlanmak için kıyıya geldiği ve burada kayalara çarparak ölebildiği anlatıldı. Ayrıca koruma altında olan bu yunus balıkların mevsim geçişleri sırasında deniz suyu sıcaklığını değişmesinden dolayı ölümlerin gerçekleşebileceği kaydedildi. Ölen tüm yunus balıklar üzerine incelemeler yapıldığı olası öldürülme durumunda o zamanlarda denizde olan balıkçılar ile irtibata geçilerek gerekli cezai yaptırımın yapılacağı ifade edildi.

Önemli bir açıklamada da Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Doç.Dr.Arda Tonay’dan geldi.

HASTALIK OLSA YÜZLERCE ÖLÜM OLMALI

61saat’e konuşan Tonay şu ifadelere yer verdi;

‘’Karadeniz’deki ölümleri takip ediyoruz. Karadeniz’de 3 tür yunus gözüküyor. Karaya vuran yunuslarda büyük ihtimal ile afaline veya mutur türü yunuslar bu yunuslar kıyısal türler. İlk bahar başlangıncında kalkan balıkçığında ağa yakalanır bu tür yunuslar. Muturlar 5 metrede ağı fark edebilirler afalina 30 metrede ağı fark edebilir büyük ihtimal ile mutur yunusları karaya vuran yunuslar. İnsan etkisiyle olan her ölüm anormal ölümdür. Gırgır balıkçılığıla ağa yakalanma vakaları olabilir. Bu eskiden olmazdı. Balıkların azlığı yüzünden balıkçıyla yunuslar rekabet etmeye başladı. Kıyıya vurmaların olabilecek bir diğer nedeni bir hastalık olabilir. Bu bizi çok endişelendiriyor. Ama Karadeniz’de meydana gelen karaya vurmalarda sayı az hastalık durumunda sayının yüzlerce olması lazım. Ölüm oranlarında öyle bir artış görmüyoruz. Sinop’ta incelediğimiz yunuslarda tesadüfü ağa yakalanma rastlandı. Hastalık bulunmadı. Diğer bir ihtimal vurulma olabilir. O konuda medyada çıkan haberler abartılı oluyor. Yunus karaya vurduğunda martılar dokuyu deliyor. Hayvan şiştikte yara büyüyor. Ama karaya vuran hayvanların çoğu vurulma değil''

Karadeniz’de 31 Mart ile 11 Nisan arasında geçen 12 günde 39 yunus balığı ölü olarak kıyıya vurdu. Edinilen bilgilere göre, son 12 günlük periyotta Karadeniz sahilinde yunus ölümleri gözlemlendi. 31 Mart tarihinde Sinop açıklarında kıyıya vuran 32, 4 Nisan’da Samsun’da 4 ve 10 Nisan’da ise Giresun’da 1 yunus ölü şekilde kıyıya vurdu.