SORUNLAR GÜNDEME GETİRİLDİ

Müşterek Meslek Komiteleri toplantısında gündeme gelen konu başlıkları şöyle; Trabzon gıda toptancıları sitesinin yapılması, mahalle bakkallarının yaşatılmasına karşı önlemler, sayısı artan zincir marketlere sınırlama getirilmesi, nefes kredisinin yeniden devam ettirilmesi, perakende satışlarda ürünlere etiket mecburiyeti getirilmesi, yüksek sermayeli şirketlerde avukatlık sözleşmesi zorunluluğunun kaldırılması, adi ortaklık şirketlerinin tekrar KOSGEB desteklerinden yararlandırılması, Beşikdüzü sel felaketinden etkilenen esnafa desteklerin artırılması ve yerel yazılım sektörünün geliştirilmesinin desteklenmesi.

TRABZON GIDA SİTESİ GEÇ KALDI

TTSO Meclis Üyesi M. Tayfun Ataman, Trabzon Gıda Toptancıları Sitesi’nin hala kurulmaması nedeniyle sektörün çok dağınık bir alanda faaliyetlerini olumsuz şartlarda yürüttüğünü söyledi. Ataman, “İlkel şartlarda, içerisinde forklift dönemeyen küçük alanlarda, elverişsiz binalarda gıda toptancılık işleri yürütülmeye çalışılıyor. Sektörün tüm üyeleri tarafından Trabzon Gıda Toptancıları Sitesi’nin acil şekilde hayata geçirilmesi beklenmektedir” dedi.

ZİNCİR MARKETLERE SINIRLAMA GETİRİLMELİ

Ulusal market zincirlerinin sayılarının Trabzon’da 80’in üzerine çıktığını ifade eden Ataman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu durum küçük ve orta boy esnafı Trabzon’da bitirmektedir. Bu zincir mağazaların yan yana ve birbiri ardına açılmasının önüne yerel yönetimlerle beraber işbirliği yaparak engel veya sınırlama getirilmesi konusunda acil çalışma yapılmalıdır. Türkiye’de bu tür marketlerin sayısı 27 bini buldu. Perakende pazarının yüzde 54’ü maalesef bu zincir marketlere geçmiştir. Küçük esnaf aradan çıktı, orta boy işletmelere sıra geldi. Bir an önce çözüm bulunmalı, önlem alınmalıdır.”

NEFES KREDİSİNE YENİ YILDA DEVAM EDİLMELİDİR

Küçük ve orta boy işletmelerin TOBB’un oda ve borsalar ile birlikte üyelerine uyguladığı Nefes Kredisi’nden çok yararlandığını aktaran TTSO Meclis Üyesi M. Tayfun Ataman, “Çok cazip olan Nefes Kredisi’nin yeni yılda yeniden uygulamaya koyulmasını bekliyoruz. Kredi Garanti Fonu’nun destekleri ile verilen nefes kredisinin devamında üyelerimizin ihtiyaçları var. Çünkü kredi faizleri çok yükseldi. Üyelerimiz bu faizlerle iş yapamaz durumdadır” dedi.

TTSO ÜYELERİNE YÖNELİK EĞİTİMLER ARTIRILMALIDIR

Ataman, oda üyelerinin adreslerinin güncellenmesine devam edilmesi gerektiğini vurgulayarak, özel günlerde tebrik kartları ile üyelerin hatırlanmasının camianın aidiyet duygusunu geliştireceğini ifade etti. TTSO tarafından üyelere verilen eğitimlerin devam ettirilmesinde büyük fayda olacağını belirten Ataman, “Eğitimlere katılan üyelerimiz büyük fayda sağlıyor. Üyelerimizin de odamızda yapılan bu eğitimlere katılmaya gayret göstermelerinde yarar olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

AVUKATLIK SÖZLEŞMESİ ŞİRKETLERE EK YÜK GETİRİYOR

Sermayesi 50 milyon liradan fazla olan şirketlerin bir avukatla sözleşme yapması zorunluluğunun kaldırılması gerektiğini savunan TTSO Meclis Üyesi M. Tayfun Ataman, “Avukatlarla en küçük yıllık sözleşme şirketlere 10-12 bin TL ek yük getiriyor. Ayrıca her girilen davadan da ek para alınmaktadır. Avukatlara iş sahası açılmıştır. Bundan üyelerimiz ve şirketlerimiz kurtarılmalıdır” dedi.

TARİFE KULLANMAYANLARA DENETİM ARTIRILMALI

Meclis Üyesi Ataman, gerek yerli gerekse yabancı turistlere yönelik olarak olumsuzlukların ortadan kaldırılması için zabıta ve yerel yönetimler tarafından denetimleri artırılması gerektiğini vurguladı. Tarifelerin işletmelerin girişlerinde asılması gerektiğini belirten Ataman, “Denetimlerde tarife kullanmayan işletmelere caydırıcı cezalar uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.

BEŞİKDÜZÜ’NDE SEL AFETİNE YARDIMLAR YETERSİZ KALDI

TTSO Meslek Komitesi Başkanı İsmail Al, Beşikdüzü ilçesinde yaşanan sel felaketinden etkilenen esnafı ziyaret eden devlet büyüklerinin afet zararlarının karşılanacağı sözünü verdiklerini anımsatarak, “Bütün esnafın kuruşu kuruşuna zararı karşılanacaktı. Yardımlar yetersiz kaldı” dedi. Al, “Ciddi bir araştırma yapılamadığından gelen belli bir para esnaflara dağıtıldı. Sigortası olan zararını karşıladı. Sigortası olmayan da devletin verdiği bir kaşık bal ile idare etmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

KOSGEB’in sel bölgesine bir yıl vadeli sıfır faizli kredi verdiğini de belirten Al, “Bu krediden de adi ortaklıklar yararlanamıyor. Bu durum mağduriyet yaratıyor. Her türlü vergisini ve yasal yükümlülüğünü devlete karşı yerine getiren adi ortaklıklar da KOSGEB’in bu imkânından yararlandırılmalıdır” şeklinde konuştu.

BEŞİKDÜZÜ’NDE DE MARKET SAYISI ARTTI

Beşikdüzü’nde de zincir marketlerin sayısının 19’a ulaştığını kaydeden Meslek Komitesi Başkanı İsmail Al, bunun ilçe için çok yüksek bir rakam olduğunu belirterek, “200-300 metrekarelik bir yer buldular mı market açılıyor. Avrupa’yı birçok yönden örnek alıyoruz. Avrupa’da uygulanan marketler yasasının Türkiye’de uygulanmasını istiyoruz” talebinde bulundu.

“FINDIK’TA AĞUSTOS’TA KONUŞACAĞIZ”

TTSO Meclis Üyesi Edip Sevinç, devletin fındık alımına başladığını, öyle almakla bitmeyecek kadar çok fındığın var olduğunu ifade etti. Sevinç, “Bu uygulamanın doğru mu yanlış mı olduğunu göreceğiz. Şu anda bunu konuşmanın âlemi yok. Fındıkta bir daha Ağustos’ta konuşacağız” dedi.

GÜMRÜK SORUNLARININ BİTMEMESİ ACIDIR

Gümrük kapılarındaki sorunların bugüne kadar bir türlü çözülemediğini dile getiren Sevinç, “Gümrük kapılarındaki sorunların bir nedeni memurlar ve onların doğru çalıştırılamamasıdır. En yakın Gürcistan kapısında sizler de görüyorsunuzdur. Geçiş yaptığınız karşı ülke kapısından rahatça geçebildiğiniz halde kendi gümrük kapınızdan rahatça geçilememesi acı şeylerdir. Okyanusları geçiyoruz ama küçük derelerde boğuluyoruz” diye konuştu.

PAREKENDE SATIŞTA ETİKET SORUNUNU TÜRKİYE ÇÖZEMEDİ

Perakende sektöründe dile getirilen sorunlara katıldığını kaydeden Meclis Üyesi Edip Sevinç, “Etiket sorununu ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar halledemedi. Korkarım ki halledeceği de yok. Bu yalnızca Arap turistleri ilgilendiren bir konu değil. Bizim için de aynı. Neyin fiyatının ne olduğu belli değil. Avrupa’da en küçük ürünün dâhi üzerinde etiket vardır ve etiketsiz ürünleri orada göremezsiniz. Ürünlere fiyat koyulması çok zor mu? Lokal olarak bu sorunu biz buradan çözemeyeceğiz. Türkiye Odalar ve Borsalar birliği üzerinden bunu çözmeliyiz” dedi.

MAHALLELERDE BAKKAL AMCALARI YAŞATMALIYIZ

Sevinç, “Zincir mağazalar konusunda perakendeci arkadaşlarımız yerden göğe kadar haklılar. Bugün bakkal amcanın yaşaması o kadar kolay değil. Ama böyle de olmaması lazım. Aynı mahallede aynı marketten üç tane açılması kabul edilebilir bir şey değildir. Avrupa’da bunu göremezsiniz. Yan yana asla göremezsiniz. Bir tane mağazanın on kilometre uzağında açılabilir. Kentleşme, şehirleşme oldukça bakkal amcanın işi zor ama böyle de olmaması lazım” ifadesini kullandı.

YEREL YAZILIM SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ

TTSO Meslek Komitesi Üyesi Barbaros Bulut, bilişim ve teknolojinin son derece önem arz ettiğini, ilk 3 sanayi devriminin kaçırıldığını, son dönemde de 4’üncü sanayi devriminde yazılım ve teknoloji alanında ülkemizin bir takım tedbirlerle kazanım elde etmeğe çalıştığını anımsattı. TTSO’nun da ortağı bulunduğu Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin daha iyi kullanılması gerektiğini ifade eden Bulut, “Teknokent’teki faaliyetlerimizden ötürü devlet firmalarımıza birçok destek veriyor. Firmalarımızın üretmiş olduğu yazılım ürünlerini ne yazık ki ticarileştiremiyoruz. Bunun bir nedeni de birçok sektörde firmalarımızın işlerinde kullanmak istedikleri yazılımlara lisans parası ödemek istememesinden kaynaklanmaktadır” dedi.

Bulut, yerelde yazılım sektöründe nitelikli elemanları ellerinde tutmakta zorlandıklarını kaydederek, “İnternet üzerinden yapılan satışlarla mevcut firmalarımız rekabet etmek durumunda kalıyor. Alırken kazanamıyoruz. Satışta firmalar hizmet verecek elemana bu meblağı ödemek istemiyor. Yazılım sektöründe cezai yaptırımlar uygulanmadığı sürece lisans kullanmaya hiçbir zaman riayet edilmiyor. O zaman bunun insan kaynağını da bölgemizde tutmamız mümkün değil” dedi.

Bulut, yazılım sektöründe en büyük sıkıntılardan birinin kurum amirlerinden randevu almakta yaşandığını, karar vericilere sunum yapabilmek için TTSO’nun oluşturacağı bir sekreterya ile bu soruna çözüm üretilebileceğini vurguladı.

SORUNLAR NOT EDİLDİ

Meclis ve meslek komitesi üyelerinin önerilerinin tümünün not alındığını ifade eden TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Bunların bir kısmı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne gidecek konulardır. Bir kısmı da burada çözmemiz gereken konulardır. Bunların tümüyle ilgileneceğiz. Önerilerinizi TOBB başta olmak üzere ilgili yerlere göndereceğiz, gerçeklemesi en büyük arzumuzdur” dedi.