Birçok spor dalındaki önemli başarıları ile adını duyuran Trabzon, şimdi de dağcıların uğrak yeri olmaya hazırlanıyor.

Düzköy ilçesine bağlı Dumankaya mahallesinde bulunan Şahinkaya Dağı, dağcılık sporuna gönül verenlerin ilgisini çekmeye başladı. Taş düşmesi ve kaya bloğunun kopması gibi tırmanış riski bulunmayan dağ, muhteşem manzarasıyla da dikkat çekiyor. Bulunduğu mahallenin adıyla özdeşleştiği için yörede 'Dumankaya' olarak bilinen dağda planlanan "Tırmanış ve Doğa Sporları Şenliği" düzenlenmesi için hazırlıklar başladı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar ve beraberindeki ekip ile Dumankaya'da incelemelerde bulunan Trabzon Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, söz konusu dağda yarım asır önce İngilizlerin düzenli olarak her yıl buraya gelip tırmandığını ve onlara ait birçok tırmanma aletinin halen tırmanış yollarında bulunduğunun altını çizdi. Öztürk, "Burada en kısa sürede bir şenlik düzenleyeceğiz ve hem doğal güzelliği, hem de dağcılığa uygun kaya yapısı ile yakın gelecekte Dumankaya'nın ilgi odağı haline geleceğine inanıyorum" dedi.

KTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sercan Erol, Dumankaya'da dünyada az bulunur türdeki raf benzeri sağlık kireçtaşı yapısının olduğunu belirterek, "Kale duvarı gibi görünen yüzeyi, kalın kireçtaşlı yapısında sökülme görülmemesi, bu bölgeyi taş düşmesi ve kaya bloğunun kopması gibi tırmanış riskleri açısından güvenli bir bölge yapmaktadır. Ayrıca, dünyada az bulunur türdeki raf benzeri sağlam kireçtaşı yapısı, kaya tırmanışı açısından ideal tutamak ve basamaklar oluşturmaktadır. Bundan ötürü dağcılara çok sayıda tırmanış rotası sunmakta ve hatta dağcılar burada kendilerinin adlandırabileceği sayısız yeni rota açma imkanı bulabilmektedir. Görselliği ve seyir zevki çok zengin olan bu bölgedeki ilk tırmanış bir İngiliz tarafından gerçekleştirilmiş olup bölgede bilinen ilk boltlu ve geleneksel rotalar Öztürk Kayıkçı tarafından açılmıştır. Ülkemizin en başarılı dağcılarından Tunç Fındık ve Doğan Palut da, bu bölgede yeni rotalar açmış, 'Zeki Alasya, Bakımsız Tarzan, Sidiksa' ve 'Akçaabat Helvası' gibi isimler koymuştur. Ayrıca bölgede kaya tırmanma rotalarının yanında sayısız doğa yürüyüşü yapılabilecek parkurlar da mevcuttur" ifadelerini kullandı.