Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde yapılan toplantının açılışında konuşan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu böylesine önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi. Gümrükçüoğlu “İnsanlarımızın daha yaşanabilir kentlerde bakınması için bilgi birikim ve tecrübelerin paylaşıldığı projelerin geliştirildiği sağlıklı kentler birliği güzel programlarla Türkiye şehirlerini daha yaşanılır hale getirmeye gayret ediyor. Daha sağlıklı kentleri altyapısıyla imarıyla, çevre düzenlemeleriyle bütün belediyelerimiz önemli bir gayretle sürdürmektedir” dedi.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin deprem bölgesi olması nedeniyle toplantının ana gündemini ‘Sağlıklı kentleşme ve Kentsel Dayanıklılık’ olarak belirlediklerini söyledi. Olası bir deprem sonrası yaşanan yardım kargaşasının önüne geçmek için gerekli koordinasyonun sağlandığını, hangi belediyenin su, hangi belediyenin yiyecek ve enerji temin edeceğinin önceden belirleneceğini ifade eden Altepe “Deprem hep unutulduğu bir dönemde ve hiç beklenmedik anlarda kendini gösteriyor. Bir yıl önce Japonya’da, sonra Endonezya’da, geçen yıl da Van Erciş’te yaşanan depreme karşı kentleri daha dayanıklı ve sağlıklı hale getirmeye çalıştık. Özellikle 1999’da yaşanan Marmara Depremi herkes için büyük bir ibret oldu. Orada kentlerimizin halini gördük. Bu depremin ardından devrim niteliğinde çalışmalar yapıldı. Planlar donduruldu, zemin çalışmaları yapıldı, Yapı denetimi gibi kurumlar oluşturuldu, deprem ölçüm istasyonları kuruldu. Bundan sonra yapıların sağlıklı gelişmesi ve güvenli inşa edilmesi konusunda faaliyet başladı. Hepimiz dersimizi aldık. Daha sağlam konutlara geçtik. Belediyeler başta olmak üzere tüm kurumlar üzerine düşeni yaptı. Sağlık Bakanlığı hastaneleri, Milli Eğitim okulları ve tüm kurumlar binalarını gözden geçirdi” diye konuştu.
Sağlıklı Kentler Birliği başta olmak üzere tüm yerel yönetim birliklerinin Van depreminde önemli bir sınav verdiğini ve ilk andan itibaren bölgeye her türlü yardımın kısa zamanda ulaştırıldığını kaydeden Başkan Altepe, Türkiye Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği ve Sağlıklı Kentler Birliği olarak afet sonrası koordinasyonun sağlanması amacıyla gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun ise afete müdahale, afet sırası ve sonrasında ilkyardım desteği açısından dünyadaki en güçlü sağlık birimlerinin Türkiye’de olduğunu vurguladı. Van’da yaşanan depremde 4 binin üzerinde enkaz altındaki hastaya serum takıp müdahale edildiğini ifade eden Tosun, ‘Van’da 40. dakikada UMKE ekiplerimiz köylerdeydi. 20. dakikada Ankara’da kriz merkezindeydim. Birinci saatte bakanımız helikopterle bölgedeydi. Gece 12’ye kadar 700 kadar kurtarma ekibimiz bölgedeydi” şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise bakanlık olarak sadece sağlıklı kentler değil, sağlıklı köyler, sağlıklı meralar, sağlıklı yaylalar oluşturmak için çalıştıklarını söyledi. Türkiye’de 1950 sonrası yaşanan hızlı göçün çarpık kentleşmeye yol açtığını ifade eden Balta, göçle birlikte kentlerde baş gösteren işsizlik, gecekondulaşma, eşitsizlik, kirlilik gibi bir çok olumsuz etkeni ortadan kaldırmaya yönelik projeler geliştirdiklerini belirtti.

Konuşmaların ardından Sağlıklı Kentler Birliği’nin 16. Olağan Kongresi gerçekleştirildi. Kongrenin ardından konuşmacı olarak Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu ve Prof. Dr. Barış Mater’in katıldıkları ‘Afetler ve Kentsel Alanlara Etkileri’ oturum gerçekleştirildi.