61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Ortahisar Belediye meclisi Ocak ayı toplantılarına bugün başladı. 2019 yılının ilk meclis toplantısı olma özelliği taşıyan oturuma, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, başkanlık etti Yoklama ile başlayan meclis, ardından Başkan Genç’in geçen ayın faaliyetleri ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirmesiyle devam etti. 
Ortahisar Belediyesi nin 'Çöpe Atma Geri Dönüşüme Kazandır' sloganıyla ticari bir şirketle başlattığı  'Kullanılmış Giysi-Ayakkabı Geri Dönüşüm Projesi' yine tartışma yarattı. Vatandaşların kolay erişebileceği 100 arı noktada koyulan kumbaralar geçtiğimiz aylarda yardım faaliyeti sanılması nedeniyle eleştirilmişti. 
Bugün gündem maddeleri öncesinde söz alan İYİ Partili Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu, geçen ay meclis toplantısında yapılan tartışmaları hatırlatarak, “Bu geri dönüşümün yapılışı, işleyişi, şirketi, amacı hakkında sosyal medyada bir takım olumsuzluklar vardı. Bunların düzeltilmesi için sizin talimatınız olduğunu da takip ettim. Bunlardan bağımsız şekilde sizi ve meclis üyesi arkadaşlarımı birkaç konuda bilgilendirmek istiyorum. Şirketin, Hindistan Bengal’de  97 yılında kurulduğu, mrkezi Antalya’da olduğu ve Trabzon’da şube olduğu bilgisi verilmişti. Genel Hatlarıyla geçen ay ki meclise verilen bilgiler bu yöndeydi. 
Yaptığım çalışma sonucunda yurt dışında ki şirketin pazar araştırması yapan şirket olduğu, geri dönüşüm ile ilgili faaliyet alanı yok. 
Türkiye’de bu şirketin referansları var. Bu bizim Ortahisar ve diğer Trabzon ilçe belediyelerinin protokol yaptığı şirket ile uzaktan yakından ilgisi yok. 
Antalya’da ticaret siciline kayıtlı böyle bir şirket yoktur. Bana verilen adreste de böyle bir şirket faaliyeti yoktur” dedi 

ŞİRKET SÖĞÜTLÜ’DE YEMENLE BİR KİŞİ TARAFINDAN KURULDU
Belediyenin protokol yaptığı şirketin 2018 yılında Sögütlü’de kurulduğuna dikkat çeken Çakıroğlu, “Bu şirket, bizim protokol yaptığımız şirket 2018 yılı Ocak ayında Sögütlü’de kuruldu, 2 kere adres değişikliği yapmış daha sonra Maçka’ya taşınmış bir şirket.. 
Ben liberal ekonomiden yana bir insanım. Bizim burada ki protokol yaptığımız şirketin sahibi Yemenli vatandaş. Türkiye’de T.C vatandaşına yetki vermiş onunla temsil ediliyor” diye konuştu. 

3 YILDA 8 MİLYON ÇIKIYOR
Çakıroğlu, “Bu kumbaralarda kutularda protokolde, kamuoyu nezdinde oluşturulan algı yardım kampanyası kutusu olduğu yönündedir. Bunu nerden anlıyoruz Protokolün maddelerinde bu şirketin “Çöpe atmayın isteyen olur” sloganını kullanmamız şartını veya önerisini koymuş. Bu kutuların koyulmuş olduğu 450 nokta denilmiş. 
Bu kutulardan çıkan tek bir tane giysi hiçbir şekilde yardım amaçlı kullanılmıyor. Bu tamamen bir şirketin ham maddesi oluyor. Sıfır lira bedelle ham maddeye sahip olmuş oluyor. 
Burada dikkat çekmek istediğim konu şu. Sadece Ortahisar’da 450 kutu koyulacaksa 8 tane belediye ile anlaşmışlar. Bu belediyenin 4 tanesi Trabzon sınırları içinde. diğer4 tane Rize Belediyesi sınırları içinde. Ordu Belediyesi ile anlaşmak üzere. 1 metre kare işgaliye bedelinin 135  TL olduğunu düşünürsek, 36 aylık bir protokol var. Bu 300 noktada 450 noktada 4 bin 850 aylık yapıyor. Yıllık rakam 2 milyon 187 bin TL.. 3 yıl ile çarptığımızda 8 milyon çıkıyor. Bu şirketin işgaliye rakamı sadece. Her şirket ticari faaliyetlerini sürdürebilir. 
Yalnız burada ki tuhaflık Ortahisar Belediyesi, Yomra, Arsin, Araklı Belediyesi bunların her biri bu şehir için marka değer olan belediyelerdir. Bu kumbaralarda bu şirketin tek santim adı yoktur. Kullanılan belediyenin isimleridir bu isimlerin marka değeri 300 konteynerden fazla eder diye düşünüyorum.” 
Ortahisar Belediyesinin Kaymaklı’da açtığı giysi yardım merkezi bulunduğuna dikkat çeken Başkan Genç ise, “Şuanda bu kumbaralarda toplanan eşyalar çöpe atılacak olanlar” dedi. 
Şirketle ilgili bu bilgileri araştıracaklarını kaydeden Genç,  “Tamamen sosyal sorumluluk adı altında bir düşünceyle beraber gittik. Hiç bir şirketin hammaddesine esas olacak çalışmada olmayız olamayız. Bu yönüyle yeniden onu inceleyeceğim, inceleteceğim. Bir giysi yardımı yapılsın diye bunlara cevaz vermedik. Çöpe atılacak olan giysi çöpe atılmasın oradan gitsin diye…” dedi. 

100 KONTEYNER VAR, 500 OYLABİLİR
Temizlik İşleri Müdürü Ahmet Gelir ise konuyla ilgili meclis üyelerini bilgilendirerek, “Çevre Bakanlığımızın yürüttüğü sıfır atık projesinin bir parçası düşünerek uygulamaya soktuk. Konteynerlerin üzerine tekrar yazdırdık bunlar çöpe a