Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Mustafa Serdar "Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Korunmalı, Mağduriyetleri Giderilmeli ve Talepleri Karşılanmalıdır" ifadelerini kullanarak bir basın açıklaması yayınladı.

Yayınlanan açıklamada Türk Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı Serdar şu ifadelere yer verdi;

 Sağlık çalışanları koronavirüs salgınına karşı kahramanca bir mücadele vermektedirler. Sağlık ordumuz cephede göğüs göğüse çarpışıyor desek yanlış bir tabir olmaz. Nitekim 601 sağlık çalışanımızın koronavirüs testlerinin pozitif olduğunu Sağlık bakanı açıklamıştır. Sağlık çalışanları cesur, yürekli ve fedakar kahramanlardır. Sağlık Çalışanları Salgınla Mücadelenin Sarsılmaz İradesidirler.  601 meslektaşımızın koronavirüsü yeneceğine inanıyor, kendilerine acil şifalar diliyorum. Böylesine fedakârca bir mücadele söz konusu iken cephenin şartlarını en iyi seviyede tutmak cephe gerisindeki herkesin görevidir.  


Bu süreçte öncelik sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasıdır. Bu nedenle tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında koruyucu ekipman ve malzeme konusunda en ufak bir eksiklik veya aksilik yaşanmamalıdır. Sağlık Bakanımızda “koruyucu malzeme noktasında, eksiklik oluşturmamak konusunda bir gayret içindeyiz. Ben malzemeye ulaşamıyorum diyen lütfen bize ulaşsın. Bu anlamda hiçbir eksik oluşturmayacağız.” demiştir. Önlemler her zaman en üst seviyede olmalı, çalışanların ihtiyaçları en kısa sürede karşılanmalıdır. 
Çalışan sağlığında bir diğer mesele kronik hastalığa sahip çalışanların durumudur.  Bu meslektaşlarımızın içinde acil bir düzenleme yapılarak idari izinli sayılmaları hususu yeniden değerlendirilmelidir. Covid-19 nedeniyle hayatlarını kaybeden vatandaşların neredeyse yarısı Kronik hastalar ve 65 yaş üzeri olanlar olduğu gözönüne alındığında, risk grubunda olduğunu düşündüğümüz sağlık çalışanlarının idari izinli sayılmaları açık bir zarurettir.

Sağlık çalışanlarının diğer kamu kurumlarında çalışan eşleri nedeniyle,eşlerden birisinin de (tercihen bayan çalışanın) bu süreç içerisinde idari izinli sayılmaları gerekmektedir. 
Ayrıca sağlık çalışanlarının ailelerini koruma kaygıları için de gereken yapılmalı ücretsiz konaklayıp dinlenecekleri otel veya kamu sosyal tesisleri idareler tarafından hazır edilmelidir. Belli bir süre ailesinden ve çocuklarından uzak bireysel Bulaşı riski ile karşı karşıya Özverili ve Cansiperhane sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarına, konaklayacakları bu tesislerde üç öğün ücretsiz yemek verilmeli, ulaşım, internet ve tv hizmeti vb gibi sosyal destek sağlanmalı ve ihtiyaçları olup olmadığı zaman zaman sorulmalıdır. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamuya ait tüm sosyal tesisler sağlık çalışanlarının kullanımına açılmıştır. Ayrıca hayırsever otel sahipleri de bu konuda imkân sağlamıştır. Tüm bunlar varken ne yazık ki hala bize kalacak yer sorunu yaşayan sağlık çalışanı arkadaşlarımız olduğu bilgisi gelmektedir. Öncelikle sağlık çalışanlarının sağlığını düşünerek onları rahat ettirmek için gayret sarfeden ve bu imkanı sağlayan kurum yöneticilerimize teşekkür ederiz. Kurum İdarecilerimiz bu süreçte sağlık çalışanlarının sorunlarını çözmede çok daha fazla gayret sarfetmelidirler.

Sağlık çalışanları kahramanca bir mücadele verirken Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı Genelge ve yazıları gayet açık iken bazı işgüzar yöneticilerin, esnek çalışma düzenlerini bahane ederek nöbet paranızı vermeyeceğiz, kesinti yapacağız, ödemede bulunmayacağız gibi söylemlerle sağlık çalışanlarının karşısına çıktıkları görülmektedir. 

Böyle yapanlara hatırlatıyorum; bugün ülkemizde onyıllardan beri yaşanmayan ve görülmeyen yüksek bulaşı riski ile karşı karşıyayız. Sağlık çalışanlarının verdikleri mücadele para pul ile ölçülemez büyüklükte ve ölçektedir. Türk Milletinin sağlığı, Türk devletinin selameti için geceyi gündüze katarak yürütülen bir mücadeledir. Siz de bunun idrakine varın; kahramanların moral ve motivasyonunu bozacak iş ve işlemlerden uzak durun! 

Çalışandan kesinti yapmaya kalkanlar kime ve neye hizmet ettiklerini ve ne yaptıklarını iyi düşünsünler. Devletimizin en yüksek Organlarının Genelgeleriyle sağlık çalışanlarının her türlü hakları korunmuşken, size verilmeyen bir yetkiyi keyfiyeten ve bireysel yorumlarınızla engellemek istiyorsunuz, karşı pozisyon alıyorsunuz. Tarih sizleri sağlık çalışanlarının bu dönemde ekonomik haklarına el koyan yöneticiler olarak hep hatırlar ve bunu yapanları da her ortamda hatırlatırız. Sağlık çalışanlarının emek ve alınteri kutsaldır, buna dokundurtmayız.
Ve ayrıca, Sn.Cunhurbaşkanı, Sn.Sağlık Bakanı, YÖK Başkanı ve diğer Bakanların imzalarıyla yürürlüğe konulan Genelge ve yazıları ile sağlık çalışanlarının 01 Marttan itibaren 3 ay süreyle ek ödemeleri tavandan katsayısından ödeneceği sözü vardır. Ve biz bu sözün kurumlarca aynen uygulanacağı yönündeki beklentimiz ve takibimiz devam etmektedir. 

Buradan bir kez daha hatırlatmakta fayda var; Sağlık çalışanlarına alkışlar, tebrikler ve dualar için necip Türk milletine teşekkür ediyoruz. Fakat yöneticilerden de gereğini yapmalarını bekliyoruz. Süreç temenni ve teşekkürlerle geçiştirilecek bir süreç değildir. Sağlık çalışanlarının önce sağlığı korunmalı, sonra mağduriyetleri giderilmeli ve talepleri karşılanmalıdır.  Hepinize Teşekkür Ediyor, Saygılar Sunuyorum.
    Kendini,aileni ve milletini seviyorsan"Evde Kal Türkiye" diyoruz..