Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın öğretmenlerin mülakatla alınacağı söylemine sert tepki gösterdi. Yaptığı yazılı açıklamada ikinci, “Cemaat ile ortaklık yapan, onlarca kandırılan biz değiliz” ifadelerini kullandı.
İkinci, sorunları çözecek adımlar yerine yeni sorunlar üretildiğini kaydederek,   “Memlekette eğitim cemaat, tarikat ve vakıfların insafına terk edilmiş, bilimsellik, laiklik ve kamusallık adına geriye ne kalmışsa hedef tahtasına oturtulmuş, ezberci, elemeci, sınav odaklı bir sisteme çocuklarımız kurban edilmiş, artık sadece parası olanın nitelikli bir eğitim alabildiği, halkın vergileri ile özel okulların desteklendiği bir süreç ile yap-boz tahtasına dönüştürülen düzen içinde mevcut sorunları çözecek adımlar yerine yeni sorunlar üretiliyor” ifadelerini kullandı.

ÖLÇÜ İKTİDAR YANDAŞLIĞI MI?
İkinci, yazılı açıklamasına şu şekilde devam etti: “Bu ağır tablonun sorumlusu 14 yıldır ülkeyi yöneten siyasal iktidar iken Milli Eğitim Bakanı Sayın Yılmaz katıldığı bir TV programında artık öğretmen alımlarının mülakat ile gerçekleştirileceğini belirten  ifadeler kullanıyor.



Soruyoruz:
Cemaat ile ortaklık yapan, onlarca kandırılan biz değiliz. Ne istemişlerse veren, soruları çalan-çaldıran da biz değiliz. O halde neden yapılan yanlışların faturasını halk olarak biz ödüyoruz?
Öğretmen yeterliliğini mülakatla ölçmek nasıl mümkün olacak ? Ölçü iktidar yandaşlığı mı ?  Bu yıl ilk defa yapılan mülakatta sorulan sorular neyin amaçlandığını göstermiyor mu? Bu ne beter bir akıl tutulmasıdır? Nasıl bir gözü karalıktır?”
 
İKTİDARI UYARIYORUZ
İktidarı uyardıklarını belirten İkinci, “Bu yanlış yoldan vazgeçin. Öğretmen yetiştirme programı ve istihdam politikalarında bilimsel kriterler esas alınmazsa  eğitim sistemi felakete sürüklenir.
Subjektif bir değerlendirme süreci her tür istismara açıktır. Bu yolla öğretmende sadece kişilik yarılması yaratırsınız.
Bu kötülüğü de  ülkemize yapmaya hiç kimsenin hakkı yoktur.
Eğitim ciddi bir iştir. Bilimsellik gerektirir. Laiklik olmadan eğitim olmaz.
Öğretmen hiç bir hükümetin ne militanı ne de kapıkulu olabilir. Öğretmen bilimin taşıyıcısıdır, aklın öğreticisidir” şeklinde yazılı açıklamasını bitirdi.