61 SAAT HABER SERVİSİ- Trabzon Atatürk Alanı Gazipaşa Caddesi üzerinde bulunan Net işitme Merkezi’nin sahibi Odyometri Uzmanı Neslihan Yavuz : ” Öncelikle hepimiz birer kulağımızı kaybetme adayıyız. Bu nedenle belli bir yaş aralığı yok gelen hastalarımız arasında. Bazen genetik, bazen geçirdiğimiz bir kaza kulağımızı yani işitme duyumuzu kaybetmemize neden olabiliyor. Bazen de aile de kimsede yok ama çalıştığımız ortamın ses yüksekliğinden dolayı da işitme kaybı yaşayabiliyoruz” dedi.

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ’NİN ÇOK KATKISI OLDU

Yavuz, Avrasya Üniversitesi’nde açılan Odyometri Bölümü’nün bu alana katkı sağladığını belirterek: ”İşitme merkezleri Trabzon’da yaygın değildi. Avrasya Üniversitesi’nde Odyometri bölümünün açılmasının önemli katkısı oldu bu merkezlerin yaygınlaşmasında. Tabi ki bu işin mutfağında pişerek geldim bu noktaya. Fatih Devlet Hastanesi’nin işitme bölümünde eğitim hayatım boyunca staj gördüm. Tabi ki çok eksikleri vardı şimdi birçok şey kattılar” diye açıklama yaptı.

DEVLET BİZİ YORUYOR

Yardım amacıyla işitme merkezini açtığını söyleyen Yavuz şunları söyledi :”Bu merkezi açma sebebim de birinin yanında çalıştığın zaman istediğin şeyleri yapamıyorsun. Şöyle ki durumu olmayan biri için birşeyler yapma istiyorsun ücretsiz muayene ya da herhangi bir eksiği için ama elinden bir şey gelmiyor. Çünkü sahibi değilsin  En çok da ihtiyaç sahibi olanlara birşeyler yapmak için kendi merkezimi açtım.  Bazen üzerinde hiç parası olmayan ama işitme cihazı kullanan hastalar geliyor. Pil istiyor, hiçbir ücret talep etmeden hastamızın ihtiyacını karşılıyoruz. Burası da bir kurum neticede ve ödemeler oluyor. Kendi merkezimizde daha kaliteli hizmet vereceğimi düşündüm. ayrıca Devlet bizi çok yoruyor ödeme konusunda. Vergiler özellikle. Ama ülkenin durumu da zaten ortada OHAL kapsamındayız. “

ÇINLAMA BASKILANABİLİYOR!

Cihazların teknoloji ile birlikte lüks olarak üretildiğini söyleyen Yavuz: “Fiyatlar hastanın sağlık durumuna göre şekil alıyor ve bazen de lükse kaçabiliyor. Mesela bir zaman sonra benim cihazımın kumandası olsun sesini açıp kapatmak için ya da kimse televizyon izlemek istemiyor ama ben izlemek istiyorum onlar duymasın, sadece sesini ben duyayım. Cihazlar teknoloji olarak oldukça ilerlemiş durumda. Mesela “çınlama” çağımızın hastalığı ve cihazlarımızda bunu baskılayıcı özellik bulunuyor” diye belirtti.

TRABZON’DA 11 MERKEZ

Yavuz sözlerine:" Trabzon’da 11. İşitme Merkezi’ni açtım. Trabzon Merkez’de 6. Şube ilçelerde de 5 tane merkez bulunuyor. Bayağı yaygınlaştı. Bu işi layıkıyla yapabilen hak yemeyen insanlar ayakta kalacaklardır zaten.

Hastalarda cihazlara karşı oluşmuş bir ön yargı var. Ben hastalardaki cihaz önyargısını kırmaya çalışıyorum. Kullanamıyorum diyorlar ama kullanamıyorum diye bir şey yok. Zaten cihazlar kişinin işitme kaybının seviyesine göre hastalara veriliyor. Gözlük takabiliyorsak işitme cihazını da takabiliriz.
Sağlık sektörünün Pazar alanına döndüğüne dair söylentiler var. Ben inanmıyorum sonuçta burada sağlık için bir şeyler satıyoruz ve bu alanda açılmış bir bölüm var Odyometri… Hemen hemen bu sektördeki herkesi tanıyorum ve hepsi işi layıkıyla yapan insanlar. diye devam etti.

Ücretsiz işitme testi yaptıklarını vurgulayan Yavuz :”  Herkesin 6 ayda bir hastanelere, merkezlere gidip test yaptırması gerekiyor. Bana da gelebilirler. Bizim merkezimiz de ücretsiz olarak karşılıyor. Zaten yasaya göre gürültü eşliğinde çalışan büyük firmalarda 6 ayda bir test yaptırmak zorunda” dedi.