Şehirde süren kentsel dönüşüm projesinden bir çok alana kadar esnafın içersinde bulunduğu durumu değerlendiren Başkan Kara, Kentsel Dönümüş projesinde esnaf olarak mağduriyetlerinin olduğunu dile getirerek söz konusu projeyle ilgili mutlaka esnafında görüşünün alınması gerektiğini kaydetti.

Esnaf ve sanatkarların ülkenin ekonomik ve toplumsal hayatında vazgeçilmez öneme sahip olduğunu ifade eden Başkan Kara, " Ülkemizin sosyal ve ekonomik anlamda kalkınmasını sürdürülmesi, Esnaf ve Sanatkarlarımızın yaptığı katkı sayesinde işsizlik azalırken, yeni istihdam alanlarının oluşturulması, piyasalarda meydana gelen gelişmelere hızlı bir şekilde uyum sağlayabilen esnek yapılarıyla ekonomik, toplumsal ve sosyal hayatın vazgeçilmezleriyiz.

Esnaf ve Sanatkarlar her zaman istikrarlı bir siyasi ortamda yaşar. Yeni iş yerlerinin açılmasıyla mutlak suretle ekonomide canlanma olur esnaf, işsizliğe çare olur, istihdam alanları oluşturur. Bunun ötesinde ülkenin nitelikli iş gücüne çok büyük katkı sağlar. Esnaf ve Sanatkarın yaygın olduğu ülkelerde gelir dağımı dengelenir. Bölgeler arasında gelişmişlik farkı azdır. Onun için bizler çok önemliyiz. Bugün bakıldığı zaman küçük işletmelerin, küçük ve orta boy işletmelerin yüzde 99 unu bizler oluşturmaktayız.

Bu devlete yük olmadan istihdamı sağlamanın yanı sıra vergi veren, Kdv üreten bir topluluğuz. Dünyada ve ülkemizde bilindiği üzere son yıllarda gelişmeler ve değişimler yaşanmaktadır. 2008 ortalarından bu yıla ülkeleri etkisi altına alan küresel Mali kriz, Esnaf ve Sanatkarlımızı mutlak suretle ciddi anlamda etkilemiştir. Ülkemizin ekonomik ve toplumsal, siyasal hayatında göz ardı edilemeyecek dereceye, öneme sahip olan Esnaf ve Sanatkarlarımız söz konusu krizler nedeniyle etkisi giderek ağırlaşan bugün birçok sorunla karşı karşıyadır. Esnaf ve Sanatkarlar küreselleşmenin olumsuz etkilerini son birkaç yıldır yoğun bir şekilde yaşamakta artan bir şekilde kan kaybetmeye devam etmektedir. Bugün bu camianın büyüklüğü düşünüldüğünde Esnaf ve Sanatkarların yaşadığı ve yaşayacağı sorunlar sadece kendilerini değil, toplumun genelinde de yansıyacağı açıktır. Esnaf ve Sanatkarlarımızın bugün mutlak suretle durumlarının iyi olması demek memurun, işçinin, çiftçinin gelir düzeyinin iyi olmasına bağlıdır. Bugün hala esnafımızın en temel sorunlarından bir tanesi de piyasalarda talep daraltmasının oluşturduğu, azalan iş hacmi ve buna bağlı ortaya çıkan sorunlardır. 5-6 ay önce Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının direkt desteğiyle oluşturmuş olduğumuz proje ofisinde, esnaf ve sanatkarımız üzerinde yapılan ankette bir takım esnafın sorunları ve sıkıntıları ortaya koyulmuştur. Yani bunun için bu sorunları önümüzdeki günlerde gidermenin mücadelesi içinde olacağız. Esnaf ve Sanatkarlarımızın sorunları bir şekilde tespit edilmiştir. Ülkemiz, 1995 ve 2001 yıllarının yanı sıra 2008 Eylül ayındaki küresel Mali krizi de yaşadı. Bu krizden yaşadığı tecrübeyle sayın başbakanımızın ifadesi doğrultusunda gerçekten teğet geçmiştir. Ama bugün bakıldığı zaman Avrupa hala krizlerle uğraşıyor. Onun için bugün Avrupa ülkelerinde küresel Mali kriz Mali piyasaları vurarak etkilemiştir, ancak bizi direkt olarak real sektör üzerinden etkilemiştir.

İşsizliğin azalmasına neden budur. Bugün gerçekten Avrupa krizlerle boğuşuyor. Bizim başımızda elbet hepimizin malumudur bir terör olayı var, şehitlerimiz var, gazilerimiz var, yürekler dağlanıyor, ocaklara ateşler düşüyor. Şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyoruz . Gazilerimize acil şifalar diliyoruz. Diğer taraftan bakıldığında bir Suriye olayı var. Komşularımız ateş çemberinin içerisinde. Mülteciler akın akın ülkemize geliyor.

Bu ülkede de yoksul ve fakir var, bunu kabul etmek lazım ama insanlığın gereği neyse bugün Güneydoğuda da o yapılıyor diye düşünüyorum."

BÜYÜKŞEHİR OLDUKTAN SONRA TEŞVİK KAPSAMINDAN ÇIKIP ÇIKMAYACAĞIMIZI BİLMİYORUZ

Trabzon'un Büyükşehir yolunda adım adım ilerlediğine dikkat çeken Başkan Kara, bunun esnaf açısından sonuçlarının tam olarak bilemediklerini belirtirken, Kentsel Dönüşüm Projeleri yapılırken kendilerinin görüşü alınmadığından yakındı.

Başkan Kara, esnaf olarak bu konuda mağdur olduklarını dile getirerek," İlimizde kentsel dönüşüm projeleri başlatıldı. Gerçekten güzel olan ilimiz, bu projeler sayesinde daha da güzellik katacak. Bunlar yapılırken mutlaka

bizlerin de görüşleri alınmalı hatta, Trabzon dinamiklerinin bu işlerde söz sahibi olması gerektiğine inanıyoruz. Bakıldığında, kentsel dönüşümle ilgili onlarca, yüzlerce esnaf ve sanatkarımız mağdur ediliyor. Bunlar mağdur edilmemeli. Proje aşamasında bizlerin, belediye başkanının ve meclisin mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Trabzon ilimiz mutlak surette büyükşehir olacaktır. Tabiki Trabzon büyükşehir olması, kendi merkezindeki nufusundan büyükşehir olsaydı bunun sancısı çok olmayacaktı.

Ancak Trabzon ilçeleriyle birlikte büyükşehir olacak olması mutlaka bunun sancıları olacaktır diye düşünüyorum. Trabzon esnaf ve sanatkar şehri. Herkesin kafasında oluşan Trabzon'un büyükşehir olması.
İnşallah büyükşehirin, ilimize, halkımıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Trabzon'un büyükşehir olacak olması ve bir takım nedenlerden dolayı da teşvikte üçüncü bölgeye alınmamız, bilmiyoruz. Tabi mevzuat nedir, yasa nedir, teşvik kapsamı içersinde, büyükşehir olduktan sonra çıkacakmıyız ?,

çıkmayacakmıyız ? onuda bilmiyoruz. Ancak ne olursa olsun Trabzon şehrimiz mutlak surette teşvikte üçüncü sıraya alınmıştır. Trabzon'a yatırım yapılmaz. Göç devam eder, bu şartlar yine Trabzon'un büyükşehir olması, kentsel dönüşüm bunlarda yine göçe zorlayacaktır. Bunun için bir takım tedbirlerin mutlaka alınması gerekir diye düşünüyorum."

Vergi konusunu değinen Başkan Kara, yeni işyeri açan esnafların en az 5 yıl süreyle vergi indirimine gidilmesi gerektiğine işaret ederek, "Taksici, nakliyeci, dolmuşçu esnafımıza mutlaka ÖTV'siz yakıt sağlanmalı. Deniz ve hava taşımacılığı yapanlarden ÖTV alınmıyor. Benim şoför esnafımdan da bunun
alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Kantarlar konusunda bir sıkıntıdır yaşanıyor. Bu konuyu siyasetçilerimizle, bakanlarımızla, milletvekillerimizle, genel müdürlüğümüzle zaman içersinde konuştuk, tartıştık. Mutlaka kantarlara bir çözüm bulunması gerektiğine vurgu yaptık. Güneydoğuda nakliyecelik yapan kamyoncu esnafımıza ucuz mazot,
ağır tonaj imkanı sağlanırken ilimizdeki şoför esnafımıza da bu konuda gereken kolaylığın sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Bunun ötesinde servis, minibüs araçlarının bir defaya mahsus Kdv ve ÖTV alınmadan araçlarının yenilenmesi, esnafın yanında çalışanlardan bu sure içersinde sosyal güvenlik primlerinde

indirim yapılması, kalfaların sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması, enerji fiyatlarında mutlak surette indirime gidilmesi, işyerlerindeki su ödemelerin metre küplerinin düşürülmesi, sosyal güvenlik destek primlerinin de mutlak surette artırılmamalı "

AKYAZI SPOR KOMPLEKSİNİN TAKİPÇİSİYİZ

Başkan Kara, Akyazı Projesinin takipçisi olduklarını belirtere,k bu kompleksin içersine Trabzon esnafına özgü olarak işyerlerinin inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Kara, " Akyazı spor kompleksinin dolgusu tamamlanmak üzere. Bir an önce burasının yapılarak Trabzon'a kazandırılmasını lazım. Büyük bir proje. Ancak Akyazı projesinin içersinde Trabzon esnafına özgü olarak orada işyerlerinin inşa edilmesi gerekir. Bunu talep edeceğiz ve bunun takipçisi olacağız. Buraya yapılacak büyük AVM'ler bütünüyle Trabzon'un küçük esnafını bitirir diye düşünüyorum. Bunun ötesinde Trabzon Sahil Yolunun üzerindeki boş alanlar tespit edilerek buraları mutlak surette bu ilin ekonomisine kazandırılmalıdır. En azından el sanatlarıyla ilgili teşhir yerlerinin oluşturulması sağlanmalı. Şehir merkezinde mutlak surette açık alış veriş merkezlerinin oluşması gündemimizde var. Bu konuda Uzunsokak gündeme geldi. Esnaf odaları ile üniversitenin yapacağı çalışma ile orası mutlak surette cazibe merkezine dönüşmesi gerekir" dedi.