61SAAT HABER SERVİSİ - AYŞEGÜL KUM

Trabzon’da yoğun Arap turist sirkülasyonu ile ilgili, bazı istenmeyen olaylar ve açıklamalar gündeme gelmiş, Trabzon esnafının Arap turistlere fahiş fiyat uyguladığı iddiaları Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Trabzon Valiliğini harekete geçirmişti.

Bizde 61saat.com olarak esnafımıza Arap turistleri, Trabzon’a gelen diğer turistler ve bu fahiş fiyat uygulamasını sorduk.

İşte Trabzon'da esnafın arab turistler hakkında yaptıkları yorumlar;

Özgür Şef Restaurant (Mustafa AKYOL)

Yabancı turistlerimiz baş tacımızdır. Yerli müşterilerimiz gibiler ve herhangi bir sıkıntımız olmuyor. Bizlerde onlara elimizden geldiği kadar hizmet ediyoruz. Hatta daha da dikkatli davranıyoruz ki gittikleri yerlerde bizden daha iyi bahsetsinler.

Çünkü Trabzon  ekonomisine katkı sağlıyor ve bizlere can veriyorlar. Onlar sayesinde de bizlerde Trabzon’da kazanıyoruz ve onlara iyi hizmet etmeye çalışıyoruz.

Türk müşterilerimizin de çok şükür bir şikâyetleri olmadı bugüne kadar. Sorunsuz bir şekilde beğenip sevilen yemeklerimizi yiyorlar.

Fahiş fiyat uygulaması ise tamamen bir iftira. Kesinlikle böyle bir şeyi kabul etmiyoruz. Hatta grup indirimlerimiz oluyor. Zaten sütten ağzı yandıkları için yoğurdu üfleyerek yiyorlar, fiyatlarımıza bakıyorlar. Bence bu durum daha çok büyük restoran ve otellerde oluyor.

Y-London Trabzon (Mağaza Müdürü Emine BAŞKAN)

Arap veya Alman olması bizim için çok önemli değil. Müşteri zaten velinimetimiz, baştacımızdır. Türk müşterimize ayrı onlara ayrı davranacak değiliz ya. Türk müşterilimizle uzun soluklu ilişkilerimiz olduğu için onların yeri tabi ki her zaman ayrıdır, fakat turizmin öneminin bilincindeyiz ve turistlerimizi de incitecek en ufak şeyden sakınırız.

Satışlarımız çok iyi oluyor, bize çok katkı sağlıyorlar. Bizlerde bu durumdan çok memnunuz tabi. Kaliteli ürünlerimizi onlara sunuyoruz. Sevdikleri, düşündükleri kişilere hediyelik ürün aldıklarında sorun yaşıyoruz, alınan ürünün bedeninin olup olmayacağını karar veremedikleri için sürekli ürün iadesi oluyor.  Ya birbirlerini görmezden geliyor ya da iyi anlaşıyorlar. Kimse kimseden rahatsız olup ta bize şikâyet etmiyorlar. Aslında iyi anlaşıyorlar.Turistlere farklı fiyat uygulandığı iddiaları ise bizim için geçerli olamaz çünkü bizim etiket fiyatlarımız belli. Zaten onlar daha çok indirimli ürünleri tercih ediyorlar ve kendileri de fiyatlara bakıyorlar.

TRABZON DÖNER (Layla Mamedova)

"Şuana kadar olmadı. Biz burada böyle bir durumu hiç rastlamadık öyle de olacağını da düşünüyorum.

Arap turistlerimizin şehrimize yoğun ilgi göstermesinden tabi ki memnunuz şehrimizde farklılık oluyor. Trabzon’da da kalabalık olunca güzel oluyor.

Türk müşterilerimiz ile turistlerimiz arasında her hangi bir tartışma veya münakaşa bugüne kadar hiç olmadı. Gayet iyi anlaşıyorlar. Trabzon turistleri de seviyor bizde onlara iyi hizmet etmeye çalışıyoruz

Turistlere fahiş fiyat uygulaması konusu bizi ilgilendirmiyor çünkü biz sabit fiyatlarla çalışıyoruz. Herkese aynı fiyat uyguluyoruz. Menümüze bakıyorlar ona göre ücret ödüyorlar ve zaten fiyatlarımızdan da memnunlar."

HLM ÇİĞ KÖFTE (Beyza AKTAŞ)

"Çok şükür turistlerimizden hiç şikâyetimiz olmadı bizlerde Arapların şehrimize olan ilgisinden çok memnun kaldık.

Evet, tabi ki Arap turistlerimiz şehrimizi kalkındırıyorlar hem maddi hem manevi açıdan. Kültürümüzü sevmeleri, şehrimize gelmelerinden memnunuz.

Türk müşteriler ile Araplar arasından bugüne kadar herhangi bir şikâyet ve sorun olmadı. Müşterilerimiz turistlerle gayet iyi anlaştı ve bizde bu duruma memnunuz.

Fiyatların turistlere farklı olabileceği bir konsept değiliz. Asıl fiyatımız neyse o. Menü fiyatımızdan onlara hizmet ediyoruz. Zaten Türk müşterilerimizden ayırt etmiyoruz iyi hizmet etmeye çalışıyoruz."

OSMANLI SOFRASI (CELİL YILDIZ)

"Bizim işimiz yaz mevsiminde iyi ve ayrıca bu senede çok memnunuz geçen sene oranla su sene daha iyi iş yapıyoruz. Şehrimizin büyük şehir olmasından da çok memnun kaldık ve faydasını da gördük. Turistlerde bu sayede bizi tercih edince bizlerde bu yazı çok iyi geçirdik. Arapların özellikle de Almanların ilgisinden çok memnuniyet duyduk.

Eğer turistler giderse de gözle görülür düşüş yaşarız. Kışta gelince de bizim için kötü olur. İndirimler yapmak ya da el ilanları ile tanıtım yapmak zorunda kalırız.

Biz az çok bu işle para kazanıyoruz ama büyükşehir olmamıza rağmen insanların para kazanabileceği iş yok bu yüzden çeşitliliğin olması çok önemli ve gerekli. Bizler çok malzeme kullanıyoruz ve esnaf arasında da olsa döngü yapıyoruz ama tabi sadece kendi aramız da olmuyor.

Yaz ayı ve turistler olmasa bizim için kötü olur çünkü Trabzon şehri çok pahalı bir şehir. Sürekli turistlerimizin gelmesini istiyoruz ama ne kadar istesek te olmuyor. Tabi ki de turistlerimizin yiyecek sektöründe olan ilgileri de bizi çok memnun ve çalışan yapıyor.

Yüksek fiyat suçlamalarını da kabul etmiyoruz. Çünkü hem çok tercih ediliyoruz hem de onlara ihtiyacımız var."