www.61saat.com bu kez Trabzon esnafı, Trabzon’daki Alışveriş merkezlerini sordu. Kimileri işi bilmeyen esnafın saf dışı kaldığını belirtti, kimileri esnafın sivil toplum kuruluşları tarafından yalnız bırakıldığını. İşte Trabzon esnafının AVM’ler ile ilgili görüşleri.



Ahmet Kara (İletişim): "AVM’lerin işlerimizin olumsuz yönde etkisi var. Yağmurlu havalarda, aşırı sıcak havalarda ve aileleri ile birlikte alışveriş yapanlar genelde AVM’leri tercih ediyorlar. Fakat bizim sektörde durum belli. O nedenle pek etkilenmiyoruz."





Yaşar Ümit Yıldırım (İletişim): "AVM’lerin Trabzon esnafına olumsuz yönde etkileri bayağı büyük. Özellikle hafta sonu Trabzon merkezi, bomboş kalıyor. Vatandaş istediği her markayı AVM’lerde buluyor. Kıyaslama yapabiliyor. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası esnafa ve işletmelere gereken ilgi gösterilmiyor. Onları güç olarak arkamızda görmüyoruz."



Havva Kum (Restaurant): "AVM’lerin bize olumsuz etkisinin tersine katkı sağladığını düşünüyoruz. Zaman zaman bizden de sipariş istiyorlar. Kalitemize ve kendimize güveniyoruz."




Turgut Hayrioğlu (Konfeksiyon): "AVM’lerin Trabzon esnafına zararı büyük. Pasta bölündü. Ayakta zor duruyoruz. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası uyuyor. TTSO’da ev Esnaf Odaları’nda çalışan, bizimle ilgilenen kişileri istiyoruz. Sadece belli başlı isimlerle gezi yapmaktan başka bir şey yapmıyorlar."



Sinan Gürok (Sinema): "AVM’lerin Trabzon esnafına olumsuz etkisi büyük. Biz Trabzon’un en eski çok salonlu sinema salonuyuz. Forum AVM’nin etkisi çok. Öğrenci oraya gidiyor. Şehrin nüfusu her geçen gün azalırken AVM’lerin ve sinema salonlarının sayısının artması bizlere darbe vuruyor. 2002 yılında Trabzon’da 7 sinema salonu varken, şimdi salon sayısı 30’a yükseldi. Fiyat ve kalite konforu anlamında kendimizi yenilemeye çalışıyoruz. KOSGEB’den sinema sektörüne destek yok. TTSO’dan ve Esnaf Odaları’ndan da bu anlamda gereken desteği göremiyoruz."



Ahmet Hamzaoğlu (Ayakkabıcı): "AVM’lerin esnafa etkisi var ancak çok değil. AVM müşteri portföyü farklıdır. Uzunsokak bitmez. Ama satışlarımız AVM’lerden sonra yüzde 20 civarında düştü. TTSO’dan ve esnaf odalarından bizimle ilgilenen kimseler yok. Muhattap bulamıyoruz."




Burak Deveci (Çantacı): "Çanta sektörüne AVM’lerin etki ettiğini düşünmüyorum. Ama diğer sektörlerde sorun var. Uzunsokak veya Maraş Caddesi’ndeki iş değişiklikleri nedeniyle, işlerimiz etkilenmektedir. Nüfusa göre çok AVM var. TTSO ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan bugüne kadar herhangi bir talebimiz olmadı."




Sezgin Tayyar-Celal Altınsoy (Konfeksiyon): "AVM’ler işlerimizi yüzde 20 oranında düşürdü. Büyük firmaların gelmesi, bizi etkiledi. Pasta büyüyünce sadece işi bilenler ayakta kaldı."