Trabzon'da gastronomi alanında önemli bir eksikliği gidermek için yola çıkan Trabzon Gastronomi Derneği 2021 yıl faaliyetlerine devam ediyor. Gastronomi Trabzon Derneği Başkanı Oykan Gülen açıklama yaptı.

Gülen "Gastronomi aslında bir kültür yolculuğunun ortak adıdır. Ve bu yolculukların en önemli duraklarından biridir Trabzon… Kadim tarihiyle, bu toprakların beslendiği kültürler ile ve yaşayan halkların günümüze yansımasıdır gastronomi aslında. Bu  lezzet adreslerinin yerli ve yabancı turistlerin seyahat nedenlerinden birisi olmanın gayreti içerinde olacağız ve çalışacağız. Yalnızca tarihi ile değil gastronomisi ile de adından fazlaca bahsettirmeyi bir şehir olmayı hak ediyor Trabzon…

Trabzon Gastronomi Derneği olarak 2021 çalışmalarına hızlı bir şekilde başladık. Trabzon Gastronomi Derneği olarak 2021'i festivaller ile geçireceğiz.  

Mutfak kültürü ve Yemek bu kültürel yolculukta önemli bir aşama .Hem kültürler arası yolculuk hem de kendi yerel kültürün gelecek nesillere aktarımı çok önemli. Bizler ,Trabzon Gastronomi Derneği olarak bu yolculuğu Trabzon’da başlatmak için yola çıktık. Gastronomiyi Turizm ile birleştirdik. Bölgemizde gastronomi turizmin içinde hiç yer alamadı. Zengin tarihi, Misafir ettiği tarihsel zengin kültürleri ile Trabzon artık gastronomi alanında turizmin ana oyuncularından birisi olmaya en büyük aday.

Trabzon Valiliği,Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Ortahisar Belediyesi,Turizm İl Müdürlüğü başta olmak üzere  yaptığımız istişareler sonucunda 2021 Trabzon Gastronomi alanında festivallerle anılan bir şehir olması için çalışmalara başladık. Bu bağlamda 26-30 Mayıs 2021 ''Trabzon Kahvaltı Festivali'', 5-10 Ağustos 2021 ''Trabzon Uluslararası Gastronomi Festivali''ve 6-10 Eylül 2021 tarihlerinde ''Fındık ve Çikolata Festivali''ni yapmayı planlamaktayız. Başta Trabzon Valimiz Sayın İsmail Ustaoğlu'nun tavsiyeleri ve destekleri bizler için önemliydi,kendilerine tekrar teşekkürlerimiz sunuyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu bey başından beri desteklerini yanımızda hissettik ve bizlere festivaller konusunda desteklerini devam edecekleri için de şükranlarımızı şimdiden iletiyoruz.

Şehrin ve bölgenin dinamikleriyle birlikte üstleneceği projelerle kendimize global hedeflerde koymuş bulunuyoruz. Yapacağımız faaliyetlerle Türk Gastronomisi ile Trabzon Gastronomisini önce ülkemizde sonra tüm dünyada tanıtılmasını sağlamak, UNESCO'nun 116 şehir arasında gastronomi alanında Türkiye'yi temsil eden şehirler arasında Trabzon'un da yer alması için çalışmak,  Trabzon Gastronomi Haritasını oluşturmak ve gelecek nesillere aktarabilmek."