61SAAT HABER SERVİSİ -  Trabzon ili Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında fındık fiyatı ve rekolte tahminleri ile ilgili açıklama yaptı. 

Katılımcılar adına basın metnini okuyan Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Bayrak, Tarım Bakanlığına, Üreticiye, FİSKOBİRLİk’e ve tedarikçiye çağrıda bulundu. İlk olarak Tarım Bakanlığına çağrıda bulunan Bayrak, “2016 Fındık rekoltesini gerçeğe yakın açıklayarak üreticiyi tatmin ettiniz. Taban fiyatını da açıklayın, 400 bin fındık üreticisini tedarikçiye ezdirmeyin” ifadelerini kullandı.  

Üreticiye de çağrıda bulunan Bayrak, “Emanete fındık verme, kendini ve tüm fındık üreticisini tedarikçiye ezdirme bilesin ki geçen yıl 14 TL’den 7.50 TL’ye fiyat düşmüşse sebebi emanete verilen fındık yüzündendir. İhtiyacın kadar pazara indir, Ekim 2016 sonuna kadar pazara fındık indirme. 11 TL’ye sessiz ve sedasız sözde serbest piyasayı başlatanlara boyun eğme. Bir ay önce 13 TL’ye geçen yıl ürününü alanların, bugün 11 TL’den yeni ürün almalarının gerçeklerini hangi etkili ve yetkili açıklayacaklardır. Moloz denen semtimizde, kırıcı denen esnaf tanıdığıma sordum. Fiyatı kim belirledi? “Bilmiyorsun abi, biz fındığı bir tüccar adına alıyoruz. Bize 11 TL’den alın dedi. Biz de o fiyata göre alıyoruz” dedi. İşte size çok cilalanan, ahım şahım serbest piyasa. Üreticinin esamesinin olmadığı piyasa” dedi.
FİSKOBİRLİK’e de çağrıda bulunan Bayrak, “FİSKOBİRLİK genel başkanı açıklama yapmış, 20 bin ton fındık alacakmış. 11 yıldan beri, kesinleşmiş yargı kararlarına karşın borcunu ödememiş bir yönetimin açıklamasına kim inanacak. Hem de 20 bin ton gibi gülünç bir rakamı açıklamanın ciddiyeti olabilir mi?  Rekolte 468 bin ton alacağı ürün 20 bin ürün ton, FİSKOBİRLİK adına utanç verici bir rakam değil mi?
Kıymetli arkadaşlar, sorun nedir, biliyor musunuz? Borç SS28 Nolu Trabzon FİSKOBİRLİK Müdürlüğünün mü? Yoksa, FİSKOBİRLİK Genel Müdürlüğünün mü?  Tüzüğü açık net. FİSKOBİRLİK Genel Müdürlüğünün oluru olmadan Trabzon FİSKOBİRLİK Müdürlüğünün bir kilo fındık alma yetkisi yok. Bu duruma karşın, yıllardan beri kamuoyunu aldatana ne denir?” diye konuştu.

Tedarikçiye de çağrıda bulunan Bayrak, Trabzon’da fındık fabrikası olan bir firmanın emanete fındık almayacağını açıklayarak  doğru yaptığını kaydetti. Fındık alımı yapan bütün firmaların da aynı çağrıyı yapmasını isteyen Bayrak, “Bu fiyatı belirleyenler iyi bilsinler ki, gelecek yıllarda fındık bulamayacaklardır. Dünyanın öbür ucundan açıkladığı 747 bin ton rekolte gibi, olmayan fındığı uzaydan satın aldığınızı açıklarsanız hiç şaşırmayız. Üreticiye saygılı olun, unutmayın ki fındık üreticisi yoksa siz hiçsiniz” dedi.