Açılışta yaptığı konuşmada Vali İsmail Ustaoğlu, “Büyük devletler, büyük milletler tarihine, geçmişine, kültürüne ve medeniyetine sahip çıkar. Geldiğimiz ilk günden beri söylediğimiz gibi, Trabzon bir medeniyet şehri, bir kültür şehri. Medeniyet ve kültür şehrine yakışanda geçmişine, tarihine, kültürüne sahip çıkmaktır. Buradaki sergimizde, el emeği göz nuru eserlerimiz bizim geçmişimizi, tarihimiz hatırlatır.

Ülkemizin her yerinde oranın İslam beldesi mührünü yansıtan  ve  adeta o şehirlere mührünü vuran bizim camilerimizdir.  Bu anlamda  da bizim camilerimizin en önemli unsurlarından alem dediğimiz, her minarenin kubbesinin ucunda bulunan alemlerin ustası bizim ilimizden yetişmiştir. Sadece bizim ilimize değil ülkemizin her yerine bu güzel hizmeti veriyor. Bunun yanı sıra Trabzon’un olmazsa olmazı kemençe yapımının üstadı bir sanatçımızda aramızda. Bunlar bizim çok kıymetli değerlerimiz, yaşayan hazinelerimiz.  onlara sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak bizim devlet olarak görevimiz ve sorumluluğumuz. Bunlara sahip çıkarak yaşayan hazinelerimizi destekleyerek, kadim geçmişimiz ve kültürümüzde çok önemli yer tutan kıymetli eserlerin geleceğe aktarılmasında önemli bir görevi yerine getirmiş olacağız. Bu vesileyle ilmik ilmik, nakış nakış el emeği göz nuru eserlerini günümüz ve gelecek kuşaklara yansıtılmasında emeği geçen sanatçılarımıza ve sanatseverlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş ise yaptığı konuşmada; “Trabzon’da iki gündür Olgunlaşma Enstitüsü ve Alacahan’da kursiyerlerimizin el sanatları üretimlerini inceledim. El sanatlarımızın nasıl bir noktaya geldiğini gördüm ve gurur duydum. Bakanlığımız Yaşayan İnsan Hazinelerimizi keşfediyoruz. Bu zamana kadar 45 yaşayan insan  hazinemizi belirledik. Trabzon’dan da iki tane yaşayan insan hazine ustamız var. Biri alem ustası Mahmut Efeoğlu diğeri kemence yapım  ustası Hasan Sancak . Böylelikle kadim kültürümüzü geleneksel değerlerimizi ve el sanatlarımızı  dünyanın ortak mirası haline getiriyoruz.  Yaşayan insan hazinelerimiz UNESCO’nun birer temsilcisi oluyor. UNESCO Dünya mirası listesinde 17 kayıtlı unsurumuz bulunuyor. Biz sanatlarımızı dünyanın ortak mirası haline getiriyoruz. Böylelikle Geleneksel El sanatlarımız dünya genelinde tanınıyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. “ şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali İsmail Ustaoğlu, ilimizde  geleneksel el sanatları üzerine  5 ayrı sanatçıya Kültür ve Turizm Bakanlığının sanatçı tanıtım kimliği vererek, eşi Şenay Ustaoğlu ile birlikte sergiyi gezdiler.