KASİF Karadeniz İşadamları Derneği’nin  (KARGİD) ev sahipliğinde Trabzon’da yapılan KASİF Başkanlar Kurulu toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan  Bayraktar Trabzon ve Samsun’un yeni açıklanan teşvik paketinde Gaziantep, Mersin gibi sanayisi gelişmiş illerle aynı kategoride olmasına yönelik yapılan eleştirilere, yeni açıklanan teşvik paketinin incelenebileceğini varsa yanlışlıkların  düzeltilebileceğini söyledi.

TUSKON üyesi olan KASİF’e bağlı 22 sanayici ve işadamı derneğin başkan ve yöneticilerinin katıldığı toplantıda konuşan  Bayraktar, Demokrasiyle ilerleyen ülkelerin kalkınmasının özel sektörle  olduğunu belirterek, “Özel sektörü motive eden, özel sektöre yatırım iklimini oluşturan, yatırım ortamını oluşturan, özel sektörün işlerini kolaylaştıran bürokratlardır, devletin çalışan elemanlarıdır. Biz bunu yerleştirmeye çalışıyoruz. Yüzde 30-40 mesafe aldık. Çok zor bir iş bu, bundan sonraki süreçte çok daha ileri  adımlar atacağız. Ruhsatların alınmasında, bürokrasinin azaltılmasında, sanayicilerin önünün açılmasında, ÇED raporlarının verilmesinde daha basit daha kolay düzenlemeler getiriyoruz. Bunun adımlarını attık. İmar planlarının yapılmasında, belediyelerle birlikte bu işleri yürüteceğiz. Fakat yasalara uygun olduğu halde vatandaşa yardım etmeyen belediyelerin, valiliklerin işlerini biz bakanlık olarak yapacağız. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ruhsat verecek. Diğer taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ruhsat verecek. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ruhsat verecek. Nerde sıkıntı olursa devlet olarak devreye gireceğiz” dedi.




Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Karadenizli işadamlarını Trabzon’da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek iş adamlarını Trabzon’a yatırım yapmaya davet etti.

Gümrükçüoğlu şunları kaydetti: “Lojistik dağıtım merkezi olan Hazar Denizi ötesindeki Türki Cumhuriyetlere mal ve hizmeti götürmek için avantajlı bir konumdadır. Havayolu, denizyolu ve karayoluyla böyle avantajlı olan bölgemizde yatırım açısından depremden uzak bir bölge olması, iklimi itibariyle -30 derecelerin olmadığı ılıman bir iklime sahip olması yatırım için ideal bir bölgedir. Biz belediye olarak da bizim yapabileceğimiz  ne varsa girişimlerinize, atacağınız işe verebileceğimiz hangi destek varsa  sonuna kadar biz belediyeler olarak sizin hizmetinizdeyiz.”

KASİF Başkanlar Kurulunun açılış konuşmasını yapan KASİF Başkanı Osman Reis, Genel itibariyle yeni açıklanan teşvik paketini olumlu bulduklarını  belirterek, “ Ancak illerin derecelendirmesinde, gerek Trabzon ve gerekse Samsun’un Türkiye’nin sanayi devi, 5 organize sanayi bölgesine sahip Gaziantep, diğer taraftan Mersin ve Manisa  ile aynı safta tutulmasını eleştirmeden de geçemeyeceğiz. Bu yanlış sıralamada merkezi yönetimlerin olduğu kadar yerel aktörlerin de önemli eksiği olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.




Türkiye son on yıldaki reformlarla milli gelirini 2 bin 500 dolardan 10 bin dolar seviyesine yükseldiğini, işsizlikle mücadele, sağlık reformu ve sosyal projelerle halk tabanında pozitif algılanan pek çok reformun iyi yönetim sayesinde gerçekleştirilebildiğini söyleyen Reis, “Ekonomik büyümemiz devam etmekte, siyasi istikrar da ülkemizin risklerini azaltmakta ve sonuçta ortaya çıkan istikrarlı büyüme potansiyeli de dünyanın nazarını ülkemize çevirmektedir.

KASİF Başkanlar kuruluna ev sahipliği  yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren KARGİD Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş da toplantıda yaptığı konuşmada yatırımcıların Trabzon’a değil de daha cazip imkanlar sunan başka illere kayacağını vurgulayarak, “Geçtiğimiz günlerde açıklanan  teşvik paketinin ilimiz ve bölgemiz için fayda sağlamayacağı hatta zarar vereceği kanaatindeyim. Yatırımcı Trabzon’a değil daha yüksek teşvik oranlarının bulunduğu diğer illere kayacaktır. Trabzon bu teşvik sisteminde yatırımcıya cazip imkanlar sunmamaktadır. Umut ediyorum ki bu yanlıştan dönülür ve teşvik paketi daha adil bir şekilde yeniden hazırlanır” şeklinde konuştu.