Sağlık Bakanlığı tarafından, Trabzon Halk Sağlığı Laboratuvarı, Bölge Halk Sağlığı Laboratuvarı olarak yetkilendirilmesinin ardından iki ayrı ana kısma ayrıldı. Klinik dışı ve Tıbbi olmak üzere 2 kısma ayrılan Trabzon Halk Sağlığı Laboratuvarı ile ilgili açıklama yapan Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu,  “Klinik dışı Laboratuvarlarımız; Ortahisar ilçesi Değirmendere mahallesinde hizmet vermektedir. Bu Laboratuvarlarımız;

Kimya Laboratuvarı: Kimya laboratuvarında şu anda, içme ve kullanma suyu kontrol analizleri ve havuz suyu analizleri yapılmakta olup, yıllık ortalama 2000 civarında numune bakılmaktadır. Kimya Laboratuvarımızın L1 statüsüne uygun olarak hizmet verebilmesi için gerekli cihazlar alınmış ve ihtiyaç duyulan fiziki mekan çalışmaları bitme aşamasındadır.      



Su Mikrobiyolojisi Laboratuvarı: Bu laboratuvarımız L1 Laboratuvarı düzeyinde hizmet vermektedir. İçme ve kullanma suları, ambalajlı sular ve kaynak sularının kontrol ve denetim analizleri, havuz suyu, deniz suyu ve diyaliz suyu analizleri yapılmaktadır. Ayrıca sel ve salgın durumunda sularda bulaşıcı hastalıklara yönelik analizler yapılabilmektedir. Yıllık ortalama 3500 civarında numune çalışılmaktadır. Legionella Laboratuvarı: Bu laboratuvarımız sularda ve idrarda Lejyonel hastalığını araştırmak amacı ile kurulmuştur. Legionella Laboratuvarımız hem ilimize, hem de bölge illere hizmet verebilecek kapasitededir” ifadelerini kullandı.



Tıbbi Laboratuvarla ilgili de bilgi veren Hamzaoğlu, “Klinik ( Tıbbi ) Laboratuvarlarımız; Çukurçayır mahallesinde bulunan ve kullanılmayan eski sağlık ocağı binası tadilatı yapılarak 17.10.2016 tarihinde faaliyetine başlamıştır. Tıbbi Laboratuvarlar bünyesinde; Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı, Tüberküloz Laboratuvarı, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı bulunmaktadır. Tıbbi Laboratuvarlarımız özellikle Aile Hekimliğine hizmet vermektedir.

Tıbbi Biyokimya Laboratuvarımızda; Biyokimya uzmanı ve Laboratuvar Teknisyenleri görev yapmaktadır. Laboratuvarımızda; 28 parametre biyokimya, 8 parametre hormon, 22 parametre hemogram, kan grubu, sedimantasyon ve idrar tetkikleri yapılmakta olup, yıllık ortalama 1 500 000 test çalışılmaktadır. Tüberküloz Laboratuvarımız; Düzey 2 seviyesinde olup ( mikroskopi ve kültür )  aynı zamanda bölge laboratuvarı olarak hizmet vermektedir.



Tüberküloz laboratuvarımızda Mikrobiyoloji Uzmanı, Biyolog ve Laboratuvar Teknisyenleri görev yapmaktadır. Yılık ortalama 2000 test TBC numunesi çalışılmaktadır. Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarımızda;  Mikrobiyoloji Uzmanı ve Laboratuvar Teknisyeni görev yapmakta olup,  yılık ortalama 700 test gaitada parazit  ve 60 000 test  eliza tetkikleri ( HBs, Anti-HBs, HIV, HCV ) çalışılmaktadır.

Numunelerimiz, ilimizdeki bütün Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinden taşımalı sistemle toplanarak Tıbbi Laboratuvarımızın numune kabul birimine gelmektedir. Bunun için 7 tane numune taşıma aracımız mevcuttur. Numuneler sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki seans halinde toplanmakta ve günlük olarak sonuç verilmektedir” şeklinde açıklamasını bitirdi...