El temizliği, günlük yapılması gereken en önemli kişisel temizliktir. Ellerin sık sık, ılık su ve sabunla yıkanması, çatlak ve sıyrıkların oluşmasının engellenmesi, tırnakların kısa ve temiz olması bulaşıcı hastalıkların artmasını ve yayılmasını önlemenin en etkili yoludur. Bakteri ve virüslerin en temel geçiş yolu el teması ile olmaktadır. Kirli ve enfekte (hastalık yapıcı) ellerle kontamine (bulaşma) olan besin maddelerini tüketmek, çeşitli sindirim sistemi hastalıklarına yol açabilir. Elleri yıkamak; zararlı mikroorganizmaları yok etmek veya su ile ciltten uzaklaşmasını sağlamak için çok gereklidir.

Su ve sabun ikilisi hastalıklardan en iyi korunma yöntemidir. Bir hasta, ilaçlarını ne kadar düzenli kullanırsa kullansın temizliğe gereken özeni göstermezse iyileşmesi çok güçtür.

Havaların soğuduğu ve hastalıkların arttığı bu dönemde el yıkama daha da fazla önem kazanıyor.

Hastalıklardan korunmada alınacak kişisel önlemler;

·                    Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendille kapatınız. Mendili kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.

·                    Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayınız. El yıkama imkânının olmadığı durumlarda alkol içeren el yıkama antiseptikleri de kullanabilirsiniz.

·                    Yemeklerden önce ve sonra, tuvaletlerin kullanımı öncesi ve sonrasında ellerinizi yıkayınız.

·                    Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın.

·                    Eğer hastaysanız hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durun. Bulunduğunuz mekânı sık sık havalandırın.

·                    Saçlar tarandıktan veya ellendikten sonar ellerinizi yıkayın.

·                    Toplumda ortak kullanılan araçların kullanımından sonra (kalem, silgi, toplu taşım araçları, para alış verişi, telefon vb.) ellerinizi yıkayın. Okulda çocuklar arasında yapılan silgi, kalem gibi eşyaların alışverişinde bile mikroplar taşınmakta, öksürme ve hapşırma ile bu eşyalara bulaşan hastalık yapıcı mikropların eller aracılığıyla vücuda alınmaktadır. Bu sebeple okulda ve bulunduğumuz her yerde el yıkamak çok önemlidir.   

   

El yıkamak değil, doğru el yıkamak çok önemli.

 

Unutulmamalıdır, “doğru el yıkama” enfeksiyonlardan korunma ve yayılmasını önlemede son derece ucuz ve etkili bir yöntemdir.

 Sadece 20 saniyede uygulanabilecek doğru el yıkama tekniği ile bulaşıcı ve salgın pek çok hastalığa karşı önlem alınabilir.

 Kişisel ve toplum sağlığı açısından doğru el yıkama alışkanlığını kazanırsak pek çok bulaşıcı hastalıktan korunmuş oluruz.