Trabzon Tekno Kent’te yapılan ziyarette Vali Kızılcık’ın yanı sıra Trabzon Milletvekilleri Faruk Nafiz Özak ve Aydın Bıyıklıoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan katıldı. Vali Kızılcık ve beraberindekiler bitki biyo teknolojisi ile üretilen salep bitkisi sentetik tohumu ve ligarba yöresel fidelerinin biyolojik üretimleri hakkında Prof. Dr. Atalay Sökmen’den bilgi aldılar.

Türkiye ve dünyada ilk olarak tükenmeye yüz tutmuş salep bitkisini biyo teknolojiyle üreten Ar-Ge Birimini tebrik eden Vali Kızılcık, “Her alanda ilklerde olan ilimizin, Türkiye ve dünyada olmayan bir çalışmaya imza atması son derece önemli. Hocalarımız burada tükenmeye yüz tutan salep bitkisini biyo teknoloji ile laboratuarlarında üretiyor. Ayrıca yöresel ürünlerimizden ligarbanın fidelerini doku kültürleri açısından biyolojik olarak üretiyorlar. Kendilerini başarılarından dolayı tebrik ediyor, her zaman yanlarında olduğumuzu ifade ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Atalay Sökmen, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yöresel ürünlerinin ileri teknolojik yöntemlerle besin hammaddesi, ilaç hammaddesi ve parfüm olarak kullanılması içinde çalışmaların yapılmakta olduğunu belirtti.