61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Belediye Meclisinde, meclis üyelerini bilgilendirdi. İlçede suyun yer yer 1,5 metreye kadar yükseldiğine dikkat çeken Gümrükçüoğlu, "Bütün arkadaşlarımız büyük özveri ile çalışmalarını sürdürdüler. İlk gün 5 saat içinde 5 yıllık yağmur toplamı Beşikdüzü'müzü işgal etti. 260 kg metre kareye yağış düştü. Yukarıda ki mahallerimizde önemli hasarlara yol açtı. Bu önemli hasarlar yollarımıznı tıkanmasına, bozulmasına, heyelanlar gelmesine neden oldu. Maalesef 3 köyümüzde birer insanımızın, kardeşimizin hayatlarını kaybetmelerine yol açan heyelanların gerçekleşmesine yol açtı. Burada dolanlı köyünde de, Ağaçlı Köyünde de, Ardıçatak Köyünde de insanlarımızın kaybında heyelan ve heyelan altında kalma, ev göçmesi neticesinde hayıtını kaybetden 3 vatandaşımıza Allah'tan rahmet dliyor. 

İlçe Merkezinde temizleme çalışmalarının devam ettiğini belirten Gümrükçüoğlu, "İlçe merkezinde temizleme programı ilk yağmur duruşu ile başlattık. Beşikdüzü ilçe merkezinde dere yataklarında gerekli çalışma yapıldı. Suyun yönünün dere yataklarına dönmesi sağlandı. Bazı menfezler açıldı. Gerekli görülen yerlerde köprüleri kırdık. Temizlik çalışmalarına devam etmekteyiz. 

Bundan 3 yıl önce de böyle bir yağış olmuştu Beşikdüzü'nde. Bunun 4'de biriydi. 2 gündür olanlar çok büyük felaket niteliğindeydi. Tam bir afet vasfını taşıyordu. Bizim yaptığımız çalışma programına göre bu hafta sonu Pazar günü akşamına kadar bütün temizliklerin tamamlanacağını ümit etmekteyiz. Su Kanalizasyon Genel Müdürlüğümüz ilk günden itibaren, su hatlarında ki arızaları dün itibariyle öğleden sonra Beşikdüzü'nün yüzde 70$ine verebildik. Dün gece itibariyle bizim bütün Beşikdüzü sathına su vermemiz mümkün oldu. Klor oranının biraz arttırılması ile birlikte çok kontrollü numune alımımızı ve o numunelerin tahlilleri sürmekte. Su onarımı ile ilgili ayrı, kanalizasyon onarımı ile ilgili ayrı ekipler çalışmakta" dedi. 

Giresun Eynesil'de de meydana gelen sel fekaletine  yapılan yardımları da açıklayan Gümrükçüoğlu, "Komşu ilçe olan Eynesil'de bir köprünün yıkılması, bir köprünün ayağının kopması neticesinde orada da su kesilmesi yaşandı. Bizim ekiplerimiz orada da su onarımını gerçekleştirmekte. Ayrıca Eynesil'e 2 su tankeri göndermiş bulunmaktayız. Zannediyorum bugün akşama kadar Eynesil'e akşama kadar su verilmiş olacaktır" dedi. 

Trabzon için uyarının devamettiğini bildiren Gümrükçüoğlu, "Yarın akşama kadar yine bütün ilçelerimizde lokalize yağmur uyarısı almış bulunmaktayız. Yağmurun şiddeti giderek azalıp devam edeceği söz konusu. Yarın akşamdan itibaren yağmursuz pazar gününe ulaşılacağı dikkat edilmekte. Meteoroloji raporları bu şekilde. Önceden hazırladığımız A, B, C planlarınagöre bütün kademelerimizi devreye soktuk. 

112 araç 415 personelle planlı programlı şekilde intikal ettik. Mala gelenler telafi edilirler.  Burada en çok üzüldüğümüz yanı 3 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi. Biz program olarak daha önce ki yıllarda edindiğimiz tercübelerle planlama yaparken, Beşikdüzü ilçe merkezini bu şekilde ele alırken bütün mahallerimizin yollarının açık olmasını ikinci önemli unsur olarak çözmeye gayret etmekteyiz. Şuna da Bozlu istikametinde önemli kaya düşmeleri neticesinde heyelan rismi olmakla beraber o hatta çalışmalarımız devam etmekte. 

Yağış yarın akşama kadar takip edilmesi dikkat edilen husus. Her zaman bir birimizin yanındayız. Ne olursa gece gündüz beraberce gerçekleştirmeye gayret edeceğiz. Yarın akşama kadar lokalize yağmurların şiddetinin azalacağını beklemekteyiz" ifadelerini kullandı.