18 Mart 2018’de yayınlanan deprem haritasında Trabzon’da deprem riskinin iki kat attığı görüldü. Uzmanlar bu gerçeğin; yerleşime uygunluk haritası olmayan Trabzon için büyük risk oluşturduğunu yönünde uyardı. Sahillerin yüzde 80’ine yakının dolgu ile yaklaşmaya açılmadığı Trabzon’da bu sahalarda ki yapıların Rize’de olduğu gibi gelecekte yıkılacağı ya da yerleşimlerin farklı noktalara taşınmak zorunda kılancağı belirtildi. 

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Prof. Dr. Hakan Karslı, "Trabzon’da İmar Yönetmelikleri hala 2019 Deprem Yönetmeliğine uygun hale getirilmedi. 100 km’lik sahilimizin yüzde 80’i dolgu, buralarda yapılaşmaya izin verildi, ancak artık sürdürülebilir bir tablo yok. Rize’de 60’lı yıllarda yapılan dolguların zararları şimdi ortaya çıkıyor. Bu Trabzon’da da zamanla ortaya çıkacak” dedi. 

Karslı, “Trabzon’da yerleşime uygunluk haritalarının olmayışı çok büyük bir eksiklik. Şehirde yerleşime uygun olmayan alanlarda hızlı bir şekilde yapılaşma oldu. Zeminin çok değişken olduğu Trabzon’da heyelan sahaları ve dolgu alanlarında hassasiyet gösterilmesi gerekir. Bu konuda denetimsizlik ve yetersizlikler vatandaşı riske atıyor. Şehir genelinde yıkılmaya yüz tutmuş bir çok yapı var” diye konuştu. (Sonnokta)