61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon’da uzun yıllardır görev yapan ve Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’ne atanan Dr. Hakan Usta bugün Trabzon’da bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Toplantıya Kamu Hastanesi Hizmet Başkan Yardımcısı İlyas Alp, Operatör Dr. Yavuz Çakıroğlu, Acil Sağlık İlaç ve Tıbbi malzeme hizmet başkanı Operatör Dr. Yavuz Çakıroğlu, Kamu Hizmetleri Başkan Yardımcısı Oğuz Kara,  Acil Sağlık İlaç ve Tıbbi Cihaz Başkan Yardımcısı Tahsin Akyüz, Dr. Ergün Bayrak Erbölükbaşı, Halk Sağlığı Hizmet Başkan Yardımcısı Dr. Recep Yıldırım, Personel ve Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı Erkan Bulut, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Esin Sayın, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Köksal Hamzaoğlu katılım gösterdiler.

Sağlık hizmetlerinde çalışma ve gelişmeleri ancak basın aracılığıyla öğrenilebileceğine dikkat çeken Usta, bu basın toplantısı aracılığıyla Trabzon genelinde sağlık hizmetlerinde son gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı.

Usta ‘’Hangi şartlarda hizmete ulaşabilir bunları ancak basından öğrenebiliriz. Bizim bunlara ulaşma şansımız yok basının liderliğinde halka doğru mesajı verebilmek için bu çalışmaları başlatıyoruz. Bu birliktelikten halk inşallah güzel sonuçlar alır” sözleri ile basının hizmetlerin kamuoyuna duyurulmasındaki önemine de vurgu yaptı. 

TRABZON BAZEN 4 ŞEHİRE HİZMET VERİYOR

Şu anda Türkiye’de yoğun bakım oranında en yüksek illerden biriyiz ama yeterli değil bu şehir bazen 4 şehre hizmet veriyor. Çok yoğun bir il burdaki hizmetle Rize’deki hizmeti bir tutmamak gerekiyor. 

Sağlık müdürlüğünün duyurularında reklam çalışmalarında yetersiz kalması adına konuşan Usta; “Bu konuda yetersiziz. Bununla alakalı görüşmelerimiz oluyor, nasıl çözebilirizin planlaması içindeyiz, profesyonel olur mu bilemeyiz ama bir çalışma yapmayı planlıyoruz” dedi.

SAĞLIKTA ŞİDDET KONUSUNDA TRABZON’DA ÇOK RAHATIZ

Türkiye’de yaşanan sağlıkta şiddet olayları hakkında açıklama yapan Usta; “Biz kendimizi anlatabildiğimiz sürece olumsuz anlamların önüne geçebiliriz, biz ne kadar olumlu haberlerin sayısını arttırabilirsek eminim ki vatandaşın yaklaşımı da daha olumlu olacaktır.

Küçük bir olay bile canımızı çok sıkıyor, sağlıkçıya yapılan her türlü şiddet canımızı çok sıkıyor. Trabzon’a baktığımızda ise bu konuda çok rahatız. Halkımız bu konuda çok duyarlı’’ açıklamasında bulundu.

AİLE HEKİMLİĞİNİN SADECE İLAÇ YAZDIRILMASI İÇİN KULLANILMASI YANLIŞ

Aile hekimlerinin önemine vurgu yapan Usta; “Önceliği aile hekimliğine vermemiz lazım, aile hekimliği sadece ilaç yazdırılması için kullanılması yanlış bir mantık. Türkiye’de en iyi hekimlerin aile hekimi olduğunu düşünüyorum, halk olarak onları değerlendirmiyoruz, aslında bir zincir kurarsak önce aile hekimine gitsek daha sonra aile hekiminin bizi yönlendireceği doktora gidersek daha güzel olacak” açıklamasında bulundu.

TRABZON’DA SUDA DOĞUM

Trabzon’da yapılacak olan Projelerden bahseden Usta; Trabzon’da ilk defa suda doğum uygulamasını getireceğiz ağrısız ve acısız bir doğum için çalışmalarımız başladı.

HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ BAŞKANI HAMZAOĞLU: TIBBİ BİR SALGIN SÖZ KONUSU DEĞİL

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Köksal Hamzaoğlu, son zamanlarda sıkça görülen grip vakaların hakkında şöyle konuştu:

Tıbbı anlamda bir salgın söz konusu değil sadece vakalarda bir artış var ve tüm Türkiye de durum aynı şekilde, 2015-2017 yıllarında grip virüsünde daha etkiliydi, grip virüsü sürekli değiştiği için şuanki domuz gribi normal gribin etkisiyle aynı. Özel olarak bir çalışma yok, etkisi diğer griple aynı. 2017’de daha fazla domuz gribi vakası vardı ama bir etkisi olmadı. Domuz gribi şehrimizde söz konusu değil. 2018’de Trabzon’da sadece 1 vaka görüldü. Domuz gribini normal mevsimsel bir grip kabul edince olağan bir önlem almadık.

DOKTORLAR ÖZEL HASTANELERE SADECE PARA İÇİN GİTMİYOR

Özel hastanelere giden hekimler sadece para için gitmiyor. Bir hekim özel hastanede 50’den yukarı hasta bakmıyor, devlet hastanelerinde 200’e yakın hasta bakan var. Bazı doktorlar bu yoğunluktan kaçıyor. Sadece para olarak değil yoğunlukla da alakası var. Hasta başına düşen hekim normal nüfusumuza göre bize verilen hekimler rakamsal olarak Türkiye’nin birçok ilinden fazla. Burda tek sorun hekim başına düşen nüfusun oransal dağılmamasından kaynaklanıyor.

SAĞLIK TURİZMİNDEN TRABZON’A 1 MİLYON 300 BİN GELİR

Sağlık turizmi olarak değil de turizm de sağlık olarak değerlendiriliyor. Gelen turistlerin şehrin muhtelif yerlerinde -Uzungöl gibi- sağlıktan yararlanma oranlarını var elimizde. Çok ciddi bir ziyaretçi akınına uğruyor Trabzon…

Bunlardan rahatsızlandıkları zaman hizmetleri aksamadan veriliyor. Ama biz bunu sağlık turizmi olarak, sadece sağlık için gelenler boyutunda da değerlendirmek istiyoruz. Hasta gelip burada tedavisini yapıp, gönül rahatlığı ile ülkesine dönmesini temenni ediyoruz.

Dolayısıyla biz kendimizin farkındayız. Üzerine neler koyabiliriz çalışmalarını yapmaktayız. 16.880 turist sayısı gelip tedavi olmuş, 1 milyon 300 bin Türk Lirası gelir bırakmışlar.

TRABZON'DA ŞEHİR HASTANESİ YAPILMIYOR MU?

Basın toplantısında şehir hastaneleri hakkında konuşan Usta: Şehir hastaneleriyle birlikte ciddi atılımlar yapıldı. Personel de halk da bundan en üst seviyede yararlanıyor. Düşünün şu anda ülkede bir vatandaş hastaneye gittiğinde bir hasta odası 15 metrekare bu rakam şehir hastanelerinde 30 metrekareye çıkıyor bu ciddi bir rakam. Bu konfor halka layık olan bir şey" diye belirtti. Trabzon'da Şehir Hastanesinin yapımı hakkında bilgi veren Usta "Şehir hastaneleri için tüm planlar hazır. Üç hastane kapanacak. Ahi Evren, Kemik Hastanesi ve Numune hastanesi kapatılarak Şehir hastanesi yapılacak. İhalede ikinci aşamaya geçildi. Pazarlıklar yapıldı fiyatlar biraz fazla geldi. Şuan beklemekteyiz, yakın bir zamanda başlamayı planlıyoruz" dedi. Ayrıca Usta "olumsuzluklar olacak ama bu hastane yapılacak Çünkü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Trabzon'da şehir hastanesi yapılacak şeklinde söz verdi" açıklamasında bulundu.

SAĞLIK ALANINDA PERSONEL AÇIĞI VAR MI?

Sağlık alanında personel yeterliliği hakkında Trabzon’da 8 bin 500 sağlık çalışanı olduğunu ifade eden Usta “Bazı branşlarda personel eksiğimiz var. Ama şu anda Trabzon sağlık personeli anlamında Türkiye standartlarının üzerindedir. Lakin bakanlığımıza gerekli bilgileri personel alımı isteklerimizi bildirdi. Bunu her 2 ayda bir de bildiriyoruz” dedi.