Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, 61saat'e özel açıklamalarda bulundu. Usta, Trabzon'da tedbirlerin işe yarayıp yaramadığından, vakaların şehre nerede geldiğine, hasta yaşlarından alınacak önlemlere kadar birçok konuda soruya açıklık getirdi.

KAPASİTEMİZİN ÜZERİNE ÇIKMAK İSTEMİYORUZ

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Erhan Esaspehlivan ile Gündem Özel’e yaptığı açıklamada, “Her şeye rağmen bizim idare edebileceğimiz kapasitemizin üzerine çıkmıyor. Bu nedenle biraz daha rahat görünmüş olabiliriz. Ama ne olursak lsun gidişatın ne boyutlara gelebileceğini görmüş olduk. Kapasitenin üzerine hasta çıkmasın diye mücadele ediyoruz” diye konuştu.

TEDBİRLERE DUYARSIZ KALINMASI ÜZÜCÜ

Alınan tedbirler ile ilgili Usta, “Kademeli geçişler yapılıyor. buna gayret ediyoruz. Şu an yeterli görmüş olmakla birlikte halkın duyarsız olması bizi üzüyor” dedi.

BAKANIMIZ GÖZLERİ DOLU ŞEKİLDE AÇIKLADI

Usta, şöyle devam etti “Bakanımız gözleri dolu şekilde açıkladı 601 sağlık çalışanına virüs bulaştığını. Bu kadar kendimizi parçalarken insanların sadece evde sıkıldık diyerek hareket ediyor olmaları üzücü.”

AİLE HEKİMİNDEN TELEFONLA BİLGİ ALINABİLİR

Usta, “En çok hastane ziyareti yapan toplumuz. Her farklı şikayette hastaneye gidiyor olmanın dışa vuruşu bu durum. Sonuçta hastanelere gerektiği zaman yine gidilebiliyor. İnsanların toplu ortamlara girmemeleri gerekiyor. Mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak durulmalı. Aile hekiminden telefonla bilgi alabiliyoruz. Aile hekimlerinden en önde savaşan arkadaşlarımız aynı zamanda. Onların bu sistemde büyük payları var. Çok aşırı boğmamak gerekiyor. Meşgul etmemek gerekiyor. Aynı zamanda evde takip ettirdiğimiz şüpheli veya temaslı vakaları da o arkadaşlara takip ettiriyoruz. Telefonlarla durumlarını sorguluyorlar” dedi.

3-4 ADIMDAN FAZLA YAKIN OLUNMAMALI

Çalışanlar konusunda ise Usta, “İşin o tarafında sağlık analında kişisel koruyucu tedbirler almaları çok önemli. 3-4 adımdan fazla yakın olmamak gerek. El temizliğinin çok dikkatli yapılması gerekiyor. Temizliğin ne demek olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Tokalaşmamak, kucaklaşmamak önemli.” ifadelerini kullandı.

TRABZON’DAKİ VAKALAR NEREDEN GELDİ?

Trabzon’daki vakalar ile ilgili Usta, “Bizdeki vakalar daha çok Fransa menşeili. Sonra İstanbul menşeili. Umre ile alakalı Gümüşhane’den gelen 2 vakamız oldu ve onları kaybettik. Vakalarımız bu şekilde. Onun için ısrarla şehir dışından gelen yakınlarına ‘Gelmeyin’ demelerini istedik.” dedi.

TRABZON’DA 2 YAŞINDA HASTA VAR

Test sayıları ile ilgili Usta, “Her hastanede test oluyor. Sadece 1 hastanede olsa temiz kirli hastane ayrımı olacak ve farklı bir duruma gelecek bu durum. O yüzden her hastanede misafir edilebiliyor hastalarımız. Sonra onu oradan gerekirse transfer ediyoruz. Trabzon’da 2 yaşında olan hastamız da var 95 olan da var.