“DEVLETİMİZ İMKAN SAĞLIYOR AMA BANKALAR AYAK UYDURAMIYOR”

Başkan Hacısalihoğlu, “Devletimiz ekonominin ve firmaların bu dönemi en az hasarla atlatması için birçok tedbir açıkladı. Bu tedbirlerin ana unsurları vergi ertelemeleri, kısa çalışma ödeneği ve düşük maliyetli işletme kredileridir. Bu tedbirler firmalarımızın faaliyetlerine devam etmesi ve özellikle de istihdamlarını koruması için önemlidir. Kredi genişlemesinin sağlanabilmesi için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı tedbirler kapsamında KGF’nin kefalet kapasitesi de 250 milyar lira artırılmıştır” dedi. Hacısalihoğlu, bankaların bu tedbirlere ayak uyduramadığını da ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bankalar ve finans kuruluşları bu olağanüstü dönemde piyasayı ve ödeme sistemini rahatlatacak uzun vadeli ve kolay erişilebilir kredileri işletmelere acil olarak kullandırmalıdır.  Üyelerimiz bu noktada bankalar ile büyük problemler yaşamaktadır. Kredi talepleri karşılanmamaktadır. Şirketlerimiz bankalar tarafından ‘limit bitti’ denilerek geri çevrilmektedir. Bu dönemde piyasanın ve şirketlerimizin en çok ihtiyaç duyduğu işletme sermayesidir. Piyasaya daha çok nakit ve kolay para akışı pompalanmalıdır. Özellikle piyasadaki bozulan ödeme sisteminin daha kötüye gitmemesi için bankalarımızın daha esnek kredileri hayata geçirmesi gerekiyor. Ödeme sistemini koruyacak ve rahatlatacak önlemler ve tedbirler ilk başta bankalarımızın da yararına olacaktır. Bankalar bindikleri dalı kesmesin. Özellikle uzun vadeli ve en az bir yıl ödemesiz krediler piyasayı rahatlatabilir. Kredilerin kullandırmada firmalarımıza kolaylık sağlanmalıdır. Firmalarımızın çoğu mücbir bir sebepten zorluk yaşamaktadır. Bankalarımızın daha cesaretli olmasını arzu ediyor ve bekliyoruz. Yoksa bankalar gelecekte çalışacak firma bulamayacaktır. Hepimiz aynı gemideyiz. Reel sektör olmazsa bankacılık sektörü de olmaz. Devletimiz zaten riskin yüzde 80’ini üstleniyor. Bu dönem karlılık düşünecek, kredibilitesi yüksek şirketleri seçecek dönem değil. Tüm bankaları sıkıntıda olan firmalara uygun şartlarla destek olmaya çağırıyorum.”

HİSARCIKLIOĞLU’NDAN BANKALARA ÇAĞRI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da tüm dünyanın koronavirüs salgını nedeniyle oldukça zor bir dönemden geçtiğini belirterek, “Bu dönemde ülkemizde de pek çok işletmemizin faaliyeti durduruldu. Birkaç sektör dışında tüm firmalarımızda ciddi ciro kayıpları yaşandı. Devletimiz bu dönemde ekonomik etkileri kontrol altına tutabilmek için birçok tedbir açıkladı. Tüm bankalarımızı sıkıntıya düşen tüm firmalarımıza destek olmaya çağırıyorum” dedi.