61SAA HABER SERVİSİ - Zor günler geçiren turizm sektörüne hükümet yakıt desteği uygulamasıyla ‘koltuk çıktı.’ 2015’te Rusya, BDT ve İran’dan gelen uçaklara verilen 6 bin dolarlık teşvik artık tüm ülkelerden gelen uçaklara verilecek. Ancak bu kapsamda belirlenen Havaalanlarında Trabzon kapsam dışında bırakıldı. 2015’te İzmir, Alanya-Gazipaşa, Antalya, Milas-Bodrum, Muğla-Dalaman olarak açıklanan havalimanlarına Trabzon'un talebine rağmen Trabzon Havalimanı eklenmezken, Kütahya Zafer Havalimanın eklenmesi ise şaşkınlık yarattı.  Konuyla ilgili Bakanlar Kurulunun kararı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.


GEÇEN SENE DE KAPSAM DIŞI BIRAKILDI
Karara Trabzon'dan ise tepkiler gelmeye devam ediyor. Son olarak Trabzon'da düzenlenen Turizm Çalıştayında konuyu gündeme getiren TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Konseyi Başkanı Suat Gürkök,  bu kararla Trabzon'un büyük kayba uğradığını ifade etti.
Gürkök, "Geçen sene de Trabzon Havalimanı kapsamına alınmadı. Biz daha önce takip ediyorduk. Çıkacağını biliyorduk. Dahil edilip edilmeyeceğini daha sonra öğrendik. Kararname ile beraber. Ocak ayında çıktı kararname. Ondan sonra tebliğ edildi. 1 ay önce zaten karar çıkmıştı. Şuan da karar Mart Nisan, Eylül ayını kapsıyor.. Bunu bütün yıla yaymak istiyorlar. Ama biz kapsam dışındayız. Trabzon Havalimanı o teşvik kapsamına alınmadı" dedi.

YABANCILAR TEŞVİK ALAMIYOR
Trabzon'a Arabistan'dan uçakla turist geldiğini ve bunu İran'ında ilerde geleceğini ifade eden Gürkök, "Bundan sonra Trabzon için kapsam alanına alınması için geç kalındı. Zaten uçakların anlaşması yapılıyor. İleriye dönük körfez ülkelerinden gelen Dubai gibi buradan gelen tur operatörleri için de bizim için de etkili olur. Yabancıların teşvik alması söz konusu değil. Türkiye'de ki tur operatörleri ve seyahat acenteleri bu kapsamda faaliyetlerini sürdürüyor. Bizim arkadaşlarımızın acentelerin çalıştığı ortak seyahat acentesi şirketler var. Trabzon kapsama alınca, daha çok iştah açılacak. Daha çok sefer gelecek." diye konuştu.

NEVRUZ'DA KARAYILOYLA GELİYORLAR
Trabzon'un teşvik kapsamına alınması durumunda maliyetlerde azalma olacağına dikkat çeken Gürkök, "O zaman 6 bin dolarla beraber körfez ülkelerinden gelen uçak sayılarında artış olurdu. Bunun yeni bir pazar olan İran'da da etkili olurdu. İran'a Trabzon'dan tarifeli uçak var. Bir ay sonra nevruz geliyor. Onlar karayoluyla gelmeye çalışacaklar. Karayoluyla gelmek meşakkatli oluyor. Bu teşvikten olsaydı İran'da verdiğimiz fiyatlarda indirim olurdu. Bu da gelen turist sayısında artışa neden olurdu. 6 bin dolar az bir şey değil. 30 bin dolar bir uçak olsa 6 bin dolarlık indirim oluyor. Maliyeti indiriyor. Bu da otomatikman maliyetlere yansıyor ve gelen turist sayısını etkiliyor" dedi.

TRABZON'DA İPTALLER YOK
Turizm İşletmeleri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga ise, kararı normal karşılayan isimlerden...  Uygulamanın 1 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasında geçerli olduğunu ifade eden Çavga, "1 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasında geçerli olan bir durum. Burada esas amaç ülkelerde kriz olduğu için Türkiye'de etkilenen Turizm bölgelerine destek vermek. Uçak kaldırıp geldiğinde en az 100 yolcu olmak kaydıyla 6 bin dolarlık yakıt desteği veriyor. Trabzon  bunun içinde yok, ancak yaz döneminde Trabzon'da turist akını var. Yoğun bir iptal yaşanmadığı için ön görülmedi" dedi.

BİZE NİYE VERİLMEDİ, TEPKİSİ YANLIŞ OLUR
Çavga, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Bununla ilgili çalışma devam ediyor. Baskılar devam ediyor.  Bu destek, Trabzon'da kış dönemi için turizmi canlandırmak için yapılabilir.
iptallerin çok yaşandığı bölgelerde turizm faaliyetlerini arttırmak. Şuan için Trabzon buna Alınmamasına tepki gösterilecek durum yok. Bizde iptal durumu söz konusu değil. Biz geçen seneden en az yüzde 30 artış bekliyoruz. Hal böyleyken niye bu bize verilmedi diye tepki göstermek yanlış olur.
Kış dönemleri için bu uygulama bizde yapılsa güzel olur. Kış dönemi için burada canlandırılır. Trabzon'a yapılması için kış dönemi için gayret göstereceğiz."