61SAAT HABER SERVİSİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon – Erzincan Demiryolunun proje ihalesinin bu yıl sonuna kadar çıkılacağının müjdesini vermesini konuyu sürekli gündemde tutan Trabzon Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı’ya sorduk.

61saat’e konuşan Yaylalı, “Zaten belliydi. Ancak biz Trabzon’a anlatamıyorduk. Trabzon Erzincan olmasını anlatamıyorduk” dedi.
Giresun ve Ordu illeri ile Trabzon’da ki bazı kurumların birleşerek bazı çalışmalar ortaya koyduğunu ifade eden Yaylalı, “Giresun’un da Ordu’nun da bizim Trabzon’da ki bazı kurumların bazı, talepleri. Ordu’da, Giresun ortaklaşa enteresan bir çalışma başlamıştı. Demiryolunu, Samsun’dan Sarp’a kadar bağlayalım diye. Ama biz öyle bakmıyorduk olaya. Hatta bizi o oluşturulan ekibin içinde yer almadık diye neredeyse ‘Hain’ ilan ediyorlardı. Trabzon’dan da bir çok kurum yer aldı o ekibin içinde.
Ama biz en baştan beri, bu işe ilk girdiğimizden beri Trabzon-Erzincan’ın stratejik bir proje olduğunu ve bunun mutlaka yapılması gerektiğini söylüyorduk. Samsun-Sarp Demiryolunun da Trabzon’a çok katkısı olacağını düşünmüyoruz. O zaman da aynı şeyleri vurguluyorduk. Aslolan Trabzon Erzincan. Tabi bu büyük bir projesinin parçası. Trabzon’u, Diyarbakır’a bağlayacak bu demiryolu hattı” dedi.

Trabzon’un Erzincan üzerinden Diyarbakır’a bağlanacağına dikkat çeken Yaylalı,  “Yapılan planlama Trabzon – Diyarbakır ve Güney Sınırımıza bağlamak. Ayrıca İran’da var burada. Biz baştan beri şunu söylüyoruz:  İlk başladığımızdan beri Marmaray’ın tamamlanması ile Çin’in en doğusu Avrupa’nın en batısına bağlanıyor. Şimdi bu hat bizim 180 km güneyimizden geçiyor. Dünya ticareti bu hat üzerinden olacak. Yeni dünyada Çin ağırlıklı uzak doğu ağırlıklı bütün üretim Rusya üzerinden bu hattan geçecek.

Türkiye çok stratejik bir proje daha geliştirdi. Hazar bölgesinde ki tüm üretimi bu hatta aktarmak için biz Bakü – Tiflis Demiryolunu bitirmek üzereyiz. Hazar Havzasında ki ürünlerin tamamı bu hatta alacak. Bu hat bizim 180 km güneyinden geçiyor, birileri uğraşıyor bu sahilden geçsin. Sahilden geçince Sarp’a kadar gittik, oradan Tiflis’e bağlandı. O hat aynen Tiflis ve Kars üzerinden çalışacak. Limancılık açısından bakıyorsun doğru olan Erzincan Trabzon demiryolu” ifadelerini kullandı.

Yaylalı, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Cumhurbaşkanı da müjdeyi verdi.  Şimdi proje ihalesi yapılacak. Cumhurbaşkanını müjdesi bu. Proje yapım için de çok uzun sürmeyecektir, 2023’de inşallah Trabzon Erzincan’a bağlanmış olacak.
Öncelikli olan Trabzon Erzincan. Her şekilde. Biz Enerjimizi Samsun – Sarp arasına yönlendirirsek Trabzon – Erzincan’ı kaybedeceğiz. Çok şükür bu da müjdeyle ilan edildi. Bundan sonra daha gerisi olmaz.

Cumhurbaşkanı bunu ilk defa müjdelemiyor. Daha önce projeyi göstermişti televizyon ekranında. Şimdi proje ihalesinin müjdesini veriyor. Bu o zamandan beri bir şekilde takip ediyoruz. Ama hani Karadeniz Birlikteliği gibi bunu lanse etmek çok doğru yaklaşım değil”