61SAAT HABER SERVİSİ - Ayasofya’da yaşanan süreci de paylaşan Mimar Doç. Dr. Cengiz Tavşan, “Aslında şöyle bakmak lazım olaya. Derinlemesine inilmeden yüzeysel değerlendirme olduğu gerçeği ortada. Bardağın hep boş tarafından bakılıyor, dolu tarafından bakmak lazım. 
Bun bu kurula 2011 yılında atandığımda yanılmıyorsam 2013 yılıydı o zaman Mazhar bey Vakıflar Bölge Müdürüydü. O dönemin bakanı da Bülent Arınç’tı.. 
Özellikle buranın alınmış bir mahkeme kararının, hukuken yerine getirilmesine yönelik müzenin camiye çevrilme süreci başlatıldı. Tabi ben tasarımcı üye olarak oradayım. Bu kurul 7 kişiden oluşur. Bunun içinde sanat tarihçisi var, Arkeolog, hukukçu var vs..." dedi 

Ayasofya'da ki restorasyon sürecine de değinen Doç. Dr. Cengiz Tavşan, Ayasofya'nın kendi uzmanlık alanı olmadığını da sözlerine ekledi. Doç. Dr. Cengiz Tavşan, "Proje 2013 yılında geldi, daha sonra 2016 yılında vakıflar bunu ihale ediyor, projeler çiziliyor ve geliyor. Yanılmıyorsa ihaleyi kazananf irma İzmir'den bir ekipti..  
2016 yılında biz onayladık bunu. Mimarlar Odası, mahkemeye gitti  İç kısımda bazı girilmeyen noktalar vardı. O eksikliklerden dolayı mahkeme bunu iptal etti. 


Yanılmıyorsam, 3 - 4 hafta önce toplantı istedi bakanlık.  
Biz yeniden düzeltilerek gelmiş olunan sağlıklı biçimde giden projeleri onayladık, oy birliği ile onayladık. Burada bir sıkıntı yok" dedi. 

Görevden alınmasında bu durumun etkili olmadığını ifade eden Doç. Dr. Cengiz Tavşan, "
Bununla ilgili alınmadığımı biliyorum, herkes derinlemesine bir şey arıyor, bende bilmiyorum neden görevden alındığımı ama bununla ilgili alındığımı biliyorum" dedi. 

Adından sözlerine devam eden Doç. Dr. Tavşan, "Gelinen noktada betonlaşmadan bahsediliyor. Rölöve, restorasyonu karşılaştırdığımızda yaklaşık 90 metre karelik fazlalık var. O fazlalıklar kuzey girişinde taş alan var. 
Yine kuzey noktasında taş alan oluşturuldu. Orada insanlar geliyor çim  alanına basıyor, fotoğraflıyor, denizi seyrediyor seyir alanı teras alanı gibi. O da o nedenle. 
Hatta orada bir göbek iptal edildi, yeşil alan genişletildi. 
Ama burada kimse demiyor ki çok güzel bir restorasyon oluyor, restorasyonun sonucunda ortaya çıkacak yapı yenileniyor. 
Herkes dövmeye çalışıyor, kimse üzüm yemeye çalışmıyor” dedi. diye konuştu.