Trabzon’dan bölgeye ve komşu ülkelere hizmet veren Kuzey Göz Hastalıkları Merkezi doktorları zaman zaman yaptıkları açıklamalarla, ilgililere bilgi vermeyi de ihmal etmiyorlar. 

Uzman Doktor Özlem Akçay Kuzey Göz Hastalıkları Merkezi’nde en fazla gerçekleştirilen operasyonlardan biri olan ve katarakt rahatsızlığı olan hastalarda uygulanan Akıllı Mercek ameliyatı, öncesi ve sonrası ile ilgili önemli bilgiler verdi. 

Akçay sağlık koşullarını sağlayan operasyona uygun hastaların sadece 10 dakikada katarakt sorunundan kurtulabileceğini söyledi. 

İşte Akıllı Mercek ile ilgili merak ettikleriniz. 

AMELİYAT OLUNCA NELER DEĞİŞECEK

Katarakt tek tedavisi cerrahi olan göz merceğinin opaklaşması olayıdır. Katarakt ameliyatları günümüzde damla anestezisi ile yaklaşık 10 dk. gibi bir sürede rahat ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. 

Katarakt ameliyatlarında temel işlem bulanıklaşan göz içi lensinin çıkarılarak yerine şeffaf göz içi merceği yerleştirilmesidir. 

Katarakt operasyonlarında temele olarak kullanılan iki mercek tipi vardır

• Tek odaklı Mercekler(monofokal) 

• Çok odaklı Mercekler( 2 odaklı, 3 odaklı)

TEK ODAKLI(MONOFOKAL): Lens takılan hastalar ameliyattan sonra genel olarak uzak gözlüğü kullanmamakta ancak yakın okuma için gözlük kullanmaktadır. 

ÇOK ODAKLI(MULTİFOKAL): Lens takılan hastalar hem uzak hem de yakın mesafede gözlük takma mecburiyeti duymaz. Bilgisayar kullanımı, yakın mesafe TV izleme, mutfak tezgâhı uzaklığındaki mesafeyi net görmeyi ve gözlüksüz günlük yaşama devam edebilmeyi sağlamaktadır. 

Akıllı mercekler de denilen çok odaklı lens takılan hastaların göz numaralarında ilerleme kaydedilmez. Bu yeni yapay merceğin yerleştirilmesi ile göz hem uzağı hem ara mesafeyi hem de yakını odaklanabilme özelliğine kavuşur. Her mesafede net görüş elde edilir. Başarılı geçen bir katarakt ameliyatı ardından gözde tekrar katarakt ortaya çıkmamaktadır.

AKILLI LENSLER KİMLERE TAKILABİLİR?

Kişide katarakt varsa ve katarakt operasyonunda sonra hem uzağı hem de yakını gözlüksüz görmek istiyorsa akıllı lens ilk tercihtir.

Özellikle 40 yaş sonrası esnekliğin kaybeden kendi lensimiz yenisi ile değiştirilebilir niteliğe sahiptir. Yaşa bağlı olarak deforme olmaya başlayan ve görevini yerine getiremeyen eskimiş mercek yerine akıllı lens adı verilen yapay mercekler yerleştirilebilmektedir. Bu yeni mercek artık hem uzağı hem ara mesafeye hem de yakına odaklanabilmekte olup her mesafede net görüş sağlamaktadır. 

Akıllı merceklerin kişinin gözündeki miyop, hipermetrop, astigmat gibi bozukluklara, göz yapısına uygun çeşitleri vardır.

Daha önce lazer tedavisi geçiren, göz numarasını düzeltmiş hastaların sonradan katarakt oluşumuna bağlı görme problemleri halinde de akıllı mercek kullanılmaktadır. 

AKILLI MERKCELER KİMLERE UYGUN DEĞİLDİR?

Bu merceklerin yerleştirilmesi için hastanın her açıdan iyi bir değerlendirmesi şarttır. Şeker hastaları, sarı nokta hastaları, retina hastalıkları, göz tansiyonu, gizli veya aşikâr şaşılığı ve üveit hastalığı bulunan kişiler bu tedavi için uygun adaylar değildirler. Ayrıca pilot, kaptan ve gece sürekli araç kullanmakta olan tır şoförleri gibi meslek gruplarında ışık yansımaları olabileceğinden tercih edilmemesi tavsiye edilmektedir. Bu tür meslek gruplarında ve üç odaklı(trifokal) merceğin kullanılamayacağı riskli olan tüm katarakt cerrahilerinde uzak ve orta mesafeyi gösteren yeni jenerasyon iki odaklı lensler kullanılabilir. 

Akıllı mercekler tüm şartları uygun hastalarda özel deneyim ve özen gösterilmesi gereken ince bir cerrahi işlem ile uygulanmalıdır. Lenslerin çok iyi merkezlenmesi ve lenslerde ameliyat sonrası herhangi bir kayma olmaması gerekir. 

AKILLI LENSLERİN OPERASYONU NASIL OLUR?

Akıllı lenslerin ameliyatı iki göz arasında hastanın şartlarına göre birkaç gün veya bir hafta verilerek farklı günlerde gerçekleştirilebilir. Damla anestezisi ile yapılan cerrahi işlem yaklaşık 10 dk. sürmektedir. Hastanın hastanede yatması gerektirmeyen cerrahi işlemi sonrasında göz bandajla kapatılmakta ertesi gün hekim kontrolünde bandaj çıkarılmaktadır. Operasyon sonrası haftalık ve aylık kontrollerle hasta günlük yaşamına dönmektedir. 

AKILLI LENSLERİN ÖNEMİ NEDİR?

Akıllı lenslerin önemi yakın uzak ve orta mesafede net görüş sağlama ve bunun ömür boyu sürmesi şeklinde ifade edilebilir. Ara mesafede sağlanan netlik bilgisayar kullanımı, TV izleme mesafesi, mutfak tezgâhına erişim gibi görme kalitesinin en önemli olması gereken mesafede net görüştür. 

Göz içine yerleştirilen göz merceklerinin kalitesi ve cinsi göz sağlığı görme kalitesini belirler. İyi bir görüş için iyi bir lens seçimi ve düzgün bir cerrahi şarttır. Göze uygun, sosyal yaşantısına uygun seçilmiş hastalarda akıllı mercekler akıllı aksi takdirde akılsız davranıp hasta ve hekimin mutsuz olmasına neden olmaktadır. 

Kuzey Göz Merkezimizde uygun hasta seçimi titizlikle yapılmakta, kişiye ve mesleğine uygun lensler belirlenmekte son jenerasyon cerrahi ekipmanlar ve yeni nesil lensler ile operasyonlar gerçekleştirilmektedir.