61SAAT HABER SERVİSİ – SERKAN KILINÇ - Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi, Temmuz ayı toplantıları bugün başladı. Başkan Ahmet Metin Genç Başkanlığında yapılan toplantıya Ahmet Sarı Alioğlu, Mustafa Erdem ve Ahmet Yıldız izinli olduğu için katılmadı. Toplantı ilk olarak Başkan Ahmet Metin Genç’in geçen ayın faaliyetleri ile ilgili meclisi bilgilendirmesi ile başladı. 
Mecliste MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu,  Trabzon Limanı ile ilgili ciddi iddialar ortaya attı. Çakıroğlu, Limanda ağır metal depolandığını kaydederek, “Limanın içinde çekilmiş resimler. Limanın Trabzon şehri için ne anlama geldiğini bilenlerdenim. Limanın şehrimize ekonomik olarak sağladığı katkıyı sadece ekonomimize bu kadar katkısı var diye bir takım yanlışları gözardı edemeyiz. Limandan bir ağır metal, cinsiyetini bilmiyorum. KTÜ Maden Bölümü ve Kimya Bölümünden hoca ile görüştüm. Kendisine numuneleri verdim. KTÜ bünyesinde analizlerin yapılamayacağını, içeriğinin tam olarak ne olduğunun anlaşılabilmesi için Kanada’ya gitmesi gerektiği yönünde bilgi verildi. Bir ihraç malı, bir maden diyebiliriz, ağır metal diyebiliriz. Bir yerden Limana geliyor. Geliş şekli ortada. Kamyonlardan balçık halinde geliyor. Üzeri açık kuruyor toz haline geliyor. Sahada ki artıklar, Limanın kendi kabiliyeti ile yıkanıyor denize aktarılıyor. Ne olursa olsun, hiçbir ticari kaygı şehrin suyunu havasını bu şekilde hoyratça kullanma yetkisini kimseye vermez” dedi. 



BU MADENİN KONTEYNIRLARLA LİMANA GELMESİ LAZIM
Çakıroğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bir küçük işletmenin bile atık sularını kanala denize aktarırsan, bir takım kriterler var. Bu metal maden, neyse araçların lastikleri ile şehre taşınıyor. Rüzgarla beraber kuruduğu zaman aynı şekilde o bütün bitkilerin üzerinde var.  Sonuç olarak bir meclis üyesi olarak fikrimiz olduğu kadar bilgimiz, bilgimiz olduğu kadar dikkatimiz var. Bu sistematik bir şekilde yapılıyor. Sürekli yapılıyor. Önerim şudur veya sorum şudur. Şehre giriyor. Kamyonlarla geliyor. Normalde benim bildiğim bu madenin olduğu yerde konteynırlara doldurulup, limana o şekilde gelip gemilere yüklenmesidir. Burada ilgilenmesi gereken ilgili kurumların, bu denetimleri yapması gerekiyor. Her ne kadar şehre katkıları varsa, bu katkılarını aman canım diyecek halimiz yok. Bu konuyla ilgili ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Ne olursa olsun, metre küpü 9 ton ağırlığında olan madde ağır metaldir. Bilmiyoruz ne olduğunu. Bu 9 tonun ne olduğu bu açıklanmalıdır” 



ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜYLE ARAŞTIRILACAK
Bunun üzerine Başkan Ahmet Metin Genç, “Ortahisar Belediye meclis üyelerimizin, şehrimizin menfaatini ilgilendiren, güzelliğine halel getiren, bizim eksikliğimizin mecliste açık şekilde paylaşılması bizim yönetim anlayışımızın gereğidir. Bu çevre sağlığı ile ilgili bir husus. Sistematik yapılması gereken husus. Davut bey bunu Çevre Müdürlüğü uhdesinde, bize verilen görsellerle birlikte takibatını yapacağım. Neticesini paylaşacağız” dedi.