61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon'un deyim yerindeyse en merkezi yerinde kurulu olan Meydan Parkı'nın süsleyen ve alana adını veren Atatürk heykelinin kimin tarafından yapıldığı, bugüne kadar Trabzon'da çokça merak edilen sorulardan biri oldu. Parktaki bu ihtişamlı heykeli yapan heykeltıraşın adı ise, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk heykeltıraşlarından Hüseyin Anka Özkan. Cumhuriyetin ilk dönem sanatçıları arasında yer alan ve bir dönem Kültür ve Turizm Bakanlığı da yapan Özkan'ın, Trabzon'daki anıtın dışında Türkiye'deki birçok anıtı da yapmasıyla biliniyor. 

İşte Özkan'ın hayatı...

''1909 yılında dünyaya geldi. İlk resim zevkini Edirne Öğretmen Okulu'nda resim öğretmeni olan Ratip Aşir Acudoğu'dan aldı. Edirne Öğretmen Okulu'nu ziyarete gelen Millî Eğitim Bakanı Mustafa Necati'nin dikkatini çekmesi üzerine İstanbul'a öğretmen olarak atandı ve böylece 1931'de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nin heykel bölümüne kaydolabildi.[1] Bu okulda önce Osgan Efendi, İhsan Özsoy ve Mahir Tomruk'tan dersler gördü; 1937'den sonra Rudolf Belling'in öğrencisi oldu. Okulu 1940'ta bitirdi.

Okulu bitirdikten sonra çalışmalarını serbest olarak sürdüren sanatçı, genellikle anıtsal heykeller yaptı. Figüre bağlı olarak çalıştı; antik klasik Yunan heykellerinden esinlendi.

1951-1953 yılları arasında Rudolf Belling denetiminde Anıtkabir'in değişik yüzey ve mekanlarındaki heykel ve kabartma uygulamalarını gerçekleştiren heykeltıraşlara arasında yer aldı.

1956 yılında Türkiye Emlak ve Kredi Bankası'ndan aldığı sipariş üzerine Mimar Sinan'ın ilk heykelini yapan sanatçının bu eseri Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Binası bahçesine yerleştirilmiştir.

1960 sonrasında Türkiye’nin çeşitli yöreleri için anıtsal Atatürk heykeli yaptı. Van, Aydın, Antakya Manisa, Trabzon, Gönen, İskenderun, Diyarbakır Atatürk anıtları Hüseyin Anka'nın eseridir.[2]

İlk ve tek soyut çalışması olan “Yankı” adlı heykel, Cumhuriyetin 50. yılı şerefine gerçekleştirilmiştir ve İstanbul'da Taksim-Dolmabahçe yolu kenarındaki park alanında yer alır.

Özkan, 1991'de devlet sanatçısı unvanını aldı.[3]

Sanatçı, 2001 yılında hayatını kaybetti.''