61SAAT HABER SERVİSİ - Konuyla 61saat’in telefonla sorularını yanıtlayan Şen, konuyu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’da ile görüştüğünü hatırlatarak, “Meslek odaları ve bu konuda uzman arkadaşların bu tür projeleri önceden görüp, fikirlerini beyan etmesi en doğru şey. Sonradan bir şey söylediğimizde karşı algılanıyor ve yapılan işlere karşı olduğumuz, doğru değilmiş gibi fikirler beyan etmişiz gibi algılanıyor. Bu açıdan bu tür projeleri önceden görmek önemli” dedi. 


İYİ NİYETLİ VE DOĞRU BİR KARAR ANCAK… 
Yapılan Cephe Sağlıklaştırma Projesinin iyi niyetli ve doğru bir hareket olduğuna dikkat çeken Şen, “Sadece Cephe Sağlıklaştırması değilde bunun bir bütün olarak sokak sağlıklaştırması, cadde sağlıklaştırması yapılması daha doğru olurdu.  Biz sadece binaların cephelerini düzelttiğimizde sokak ve cadde kalıyor. Ancak o bölgeler,  sokak ve caddeyle bütünleşik olduğu yerler. Bu açıdan sokağın ve caddenin de iyileştirilmesi gerekiyor. Kent mobilyası gibi özelliklerinde sağlıklaştırma kapsamında yapılması gerekiyor” diye konuştu. 

TESCİLLİ BİNALARDAN, YASA DIŞI EKLENTİLER KALDIRILMALI
Bir çok kişini eleştirdiği renk seçimine çok fazla takılmadığını da ifade eden Şen, “Ben renklere takılmıyorum. Ama sonuç itibariyle tek düze ve monotonluk getirdiği görülüyor.  Tescilli koruma altında olan binalarda,  Trabzon sarısı denilen sarı kullanılmış. Burada tescilli binaların özelliklerini korumak önemli. Zaten Koruma kurulundan izin alınarak yapılıyor.  Diğer tescilsiz binalar kül rengi, gri renk gibi daha çok gizlenmiş tarzda gözüküyor. Büyükşehir Belediyesi de bunu “Tescilli binaları öne çıkartıp, tescilsiz binaları saklamak istiyorduk” diyerek açıklık getirdi. 
Ancak burada tescilli binaların varsa üzerinde yaşa dışı müdahaleleri kaldırmak gerekiyor.  Tescilli yapılarda ki yasa dışıları kaldırıp tescilline uygun hale getirmek gerekiyor. 
Yurt dışında bu tür cadelerde, binalar özgün şekilleri ve renkleriyle rehabilite ediliyor.  Var olan binaların eski cephelerini koruyacak müdahale ile yapılıyor. Burada  renk monotonluğu olmasaydı önceki renkleri ile sağlıklaştırılsaydı daha mı iyi olurdu” diye sordu! 

TEK DÜZE YAPMAMAK LAZIM
Şen, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Yapılan iş iyi niyetli ve doğru karar. Ancak sokakla ilişkisi kurularak yapılması gerekirdi. Çevresiyle ilişki kurularak yapılması gerekirdi. Ama belki birinci adım bu ve bu ikinci adımda sokağa inilecek. Kent mobilyaları ve sokakta döşemeler düzenlenecek. Biz o projeleri önceden göremediği için bunu bilemiyoruz. 
Şu haliyle iyi bir uygulama ama az önce bahsettiğimiz gibi iki noktada çekincelerim var. Bu şimdi kentin ana sokaklarında ana arterlerine yayacak. Uzunsokak, Maraş Caddesi, Beşirli’ye kadar böyle bir düzenleme yapılabilir. Oralarda tek düze yapmamak lazım. Özgün renkler, o binanın kimliği bunu tasarlayan mimar var. O mimarın bu değerlerine dikkat etmek lazım. O özgünlüğe yakın renk kombinasyonu ve şekil ve format üzerinde çalışmak lazım”