61SAAT HABER SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu
 
Meteoroloji Trabzon Şube Müdürü Yıldırım Altunbaş, “Trabzon bölgede 118 adet otomatik istasyonumuz var. Arazide ölçüm yapıyoruz. Cihazın üzerinde sim kart var ve dakikalık veri gönderiyor. Biz de bu verileri vatandaşla paylaşıyoruz. Hem internet sitemiz de yayınlıyoruz hem de telefon uygulamamıza gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
BİRÇOK BİLGİYİ VERİYOR
Altunbaş, Atatürk Alanı’nda kurdukları cihazın güneş paneliyle çalıştığını belirterek, “Üzerinde sensörler var. Havanın sıcaklığını, basıncını, rüzgarın yönünü ve hızını ölçüyor. Ayrıca yağış durumunu da ölçüyor. Bunu laptopa yansıtarak görüyoruz ve aynı zamanda da merkeze aktarıyoruz” dedi.
 
GÜNDE 2 DEFA BALON ATILIYOR
Altunbaş, cihazın yanındaki balonla ilgili de bilgiler vererek, “Türkiye’nin 7 yerinde günde 2 defa balon atılıyor. Trabzon’da yok ama buraya numune olarak getirdik. Balonun alttaki cihazda radyo vericisi ve istasyonda ölçen bütün cihazların minik çipleri var. Bunun içerisine helyum gazı dolduruyoruz. Uydudan takip ediyoruz. Her bir metrede oradan gönderdiği sinyallerle yukarıdaki hava katmanlarından durumu kontrol ediyoruz. Sonrasında balon patlıyor ancak insanların üzerine düşmesin diye de alt tarafında paraşütü bulunuyor” ifadelerini kullandı.