Örs yaptığı açıklamada “Bazı hastanelerde “hayati öneme” haiz malzemelerin dışında diğer ameliyat ve tedaviler için kullanılacak olan malzemelerin alımının ertelendiği, bazılarında da gerekli malzemelerin hasta yakınlarına satın aldırıldığı yönünde vatandaşların şikayetleri var. Birçok hastanın daha önceden planlanan ameliyatları bu gerekçe ile ertelediği yönünde basında da sık sık haberler yer almaktadır. Ak Parti Hükümeti sağlıktaki uygulamaları ile halkımıza yalancı bir bahar yaşatmış ancak gelinen noktada ameliyatların ertelendiği hastanelerin birbirine “Bize hasta sevk etmeyin, çünkü elimizde malzeme yok” dediği bir döneme girilmiştir. Ayrıca vatandaşlarımız hasta sevk ve kabul işlemleri ile ilgili de bir çok mağduriyet yaşamaktadır.” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, sağlıkta  yaşanan bu problemleri dile getirerek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından cevaplanmak üzere, TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. 

Örs, önergesinde “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 56'ncı maddesi "Herkes, sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkına sahiptir." devamında da " Devlet herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler." demektedir. Son zamanlarda sağlık sistemini ticarileştiren, hastaları müşteri gibi gören ve nihayet sağlık alanının fiilen özelleştirilmesine yol açan uygulamalar hastaları, hasta yakınlarını ve ilgili sağlık çalışanlarını mağdur etmektedir.” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün Bakan tarafından cevaplanmak sorduğu sorular şunlardır:

1-Hastanelerdeki tıbbi malzeme, ilaç ve diğer araç gereçlerin eksikliği nedeniyle bazı ameliyatların yapılamadığı dikkate alınarak, bu sorunların aşılması için ne gibi tedbirler alınmıştır?

2-Hasta yakınlarını perişan eden ve ilgili personeli de mağdur eden hasta sevkleriyle ilgili olarak; hastaneler arası ilişkileri kesin bir usul ve esasa bağlayan ve yaptırımları da içeren bir “hasta sevk ve kabul” düzenlemesi yapmayı düşünüyormuşuz?

3-Sağlık alanını ticarileştiren ve hastaları bir müşteri gibi gören uygulamaların yanında bir nevi “Hastalık Vergisi”ne dönüşen “Katılım Payı” uygulamasına ne zaman son vereceksiniz?

4-Özellikle Şehir Hastaneleri’nin hizmete girdiği illerimizde daha da karmaşık hale gelen ve çok geç tarihlere randevu verilmesine yol açan hasta kabul ve randevu sistemiyle ilgili ne gibi tedbirler alınacaktır?

5-Telefon ve e-devlet uygulamasıyla da entegre olan randevu sisteminde yaşanan aksaklıklar ve hastaların istedikleri zamanda randevu alamamaları da dikkate alınarak; Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nin iyileştirilmesi veya yeni bir sisteme geçilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?