Trabzon CHP Milletvekili Ahmet Kaya Araklı’da meydana gelen sel felaketi hakkında Trabzon CHP İl binasında basın açıklaması yaptı. 

Kaya, ''Trabzon olarak çok ağır bir felaket yaşadık. Dün genel merkezimin görevlendirmesiye önceki genel sekreterimiz Akif Hamza Çebi, Samsun Milletvekilimiz ve ben heyet halinde Araklı ilçemize gittik orada gördüklerimizi sizinle paylaşmak istedik” dedi. 

Uzun bir dönemdir özellikle AK Parti döneminde doğanın talan edildiğine vurgu yapan Kaya, “Her tarafa inanılmaz derecede saldırı yapılıyor. Derelerimiz, vadilerimiz, ormanlarımız yeşil alanlarımız, yaylarımız talan ediliyor ve ne acıdır ki ufacık yağmurlar bile sel felaketiyle karşı karşıya kalmamıza neden oluyor. Bu şunu gösteriyor biz doğaya acımasız davranıyoruz o da bizden öcünü alıyor. Doldurduğumuz denizler, yok ettiğimiz kıyılar bütün bunların bedelini doğa bize ödetiyor ödetmeye de devam edecek. Fakat şöyle bir şey var bu olayları sıklıkla yaşıyor ve ağır bedeller ödememize rağmen bunlardan ders almıyoruz ve ülkeyi yöneten irade gereğini maalesef yapmıyor. Sadece konuşuyor… Gerekli tedbirler alınacak deniyor ama gerekli tedbirleri aldıklarını göremiyoruz” açıklamasında bulundu. 

Dün yaşanan olaya gelirsek oraya gittik gördük iki derenin birleştiği yerde bir yerleşim yeri kuruluyor. Burada bu yapılaşmaya nasıl izin verildi bunu tartışmamız gerekir diyen Kaya, "Bu olaydan ciddi bir ders almamız lazım. Biz bu akılsızlığı bütün Karadeniz’de yaptık. Kaçaktır, ruhsatsızdır bakmadan yerleşime açtık bunun bedelinide günü gelince ödüyoruz" dedi. 

Kaya, “Diğer mesele ve önemli mesele şu; Orada bir çok canımızı kaybettik bu acı hepimizin acısı orada çalışma yapan işçi arkadaşlarımız hayatını kaybetti her şey konuşuldu ama tek bir şey konuşulmadı; “günlerdir bu bölgemizde devletin kurumu meteoroloji uyarı yapıyor, şu tarihlerde şurda bir takım felaketler yaşanabilir diyor bunu hepimiz duyduk… Bunu devletin bir kurumu yapıyor ama devletin bazı kurumlarıda bu uyarının yapıldığı gün maalesef bu işçi arkadaşları o dere yatağına çalışmaya gönderiliyor. Bu arkadaşlar buraya neden gitti, 5 gün önce orada meydana gelen küçük ölçekli sel tahribatlarını temizlemek için fakat ne acı ki o gün meteoroloji uyarılarına rağmen oraya belediye tarafından işçiler gönderildi. Bu kadar uyarıya rağmen siz o arkadaşları oraya çalışmak için gönderiyorsanız bu o arkadaşlara “gidin ölün” demektir'' diyerek dikkat çekti.

Soruyoruz bu uyarıların yapılmasına rağmen o arkadaşları oraya kim gönderdi? Bunu sorgulamız lazım. Bu devletimizin aslında ne kadar kötü yönetildiğini gösteriyor. Devletin kurumu açıklama yapıyor ve belediyeler bunu dikkate almıyor, böyle bir şey olabilir mi? işte olduğu için o arkadaşlarımız artık hayatta değil” ifadelerini kullandı.

HES selde etkili olmadı! 

HES’lerin sel felaketine yol açtığı söylentilerin üzerine açıklama yapan Kaya, ''Şimdi net olarak şunu söyleyelim HES’ler doğamıza her zaman zarar vermiştir fakat bu olayla HES arasında bir bağlantı yok. olay yukarda yaşanıyor ve HES taşkının yaşandığı yerin 1 kilometre aşağısında kalıyor. Bu sel felaketinin etkisiyle HES sahasını tahrip etmiştir” diye konuştu.