61SAAT HABER SERVİSİ - Soru Önergesine, “Kadınlarımızın siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel alanda gelişimleri için sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak için kurulan ve bu konuda yardımlaşma ve dayanışmayı sağlama amacı güden Kadın Derneklerimizin büyük çoğunluğu Kamuya Yararlı Dernek Statüsü kazanamamışlardır” şeklinde başlayan Kaya, 

“Kamuya yararlı dernekler; veraset-intikal vergisinden, emlak vergisinden, damga vergisinden muaf tutulmakta ve bunun gibi birçok ayrıcalığa sahip olmaktadırlar.

Ancak gerek kadın dernekleri olsun gerek diğer dernek ve sivil örgütler olsun; yukarıda sıraladığım vergi yükleri ile stopaj ve diğer yükümlülükleri sebebiyle faaliyetlerini yapamaz duruma gelmişlerdir.

Bu hususlar nazarında; Kadını konu alan, Kadının gelişimi için çaba sarf eden birleştirici güç konumundaki Tüm Kadın Derneklerinin pozitif ayrımcılıktan yararlandırılması yerinde olacaktır” ifadelerini kullandı. 

Ardından sorularını sıralayan Kaya, şu şekilde devam etti: “
1.Pozitif ayrımcılık esasıyla, Bakanlığınızın, Kadın Derneklerine vergi ve KDV muafiyeti ile stopaj alınmasının iptali yönünde bir çalışması mevcut mudur? Mevcut ise bu çalışmanın kapsamı nedir? Mevcut değil ise bu bağlamda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

2.Türkiye’de hali hazırda Kamuya Yararlı Dernek Statüsü Kazanmış, faal durumda kaç dernek mevcuttur? Kamuya Yararlı Dernek Statüsü verilmesinde dikkat edilen hususlar nelerdir?

3.Türkiye’de, isminde “Kadın” kelimesi geçen kaç tane faal durumda Dernek mevcuttur?”