Örs, TBMM’de yaptığı konuşmada AK Parti’nin  2002 yılında "Yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadele edeceğiz" diyerek iktidara geldiğini ancak aradan geçen zaman içerisinde yoksulluğun yaygınlaştığını iddia etti.

Örs “AK Parti, 2002 yılında 3Y formülüyle yani yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadele edeceğiz diyerek iktidara geldi. Ancak bugün geldiğimiz noktada yoksulluğu yok etmek bir yana, yoksulluk yaygınlaşmış, hatta kurumsallaşmıştır. Yoksulluğu yaygınlaştırmayı "Sosyal devlet anlayışını güçlendirdik" ifadesiyle perdeleyen AK Parti vatandaşı yoksullaştırarak kendisine bağımlı hâle getirmiş, ülkemizde neredeyse nüfusun yarısı sosyal yardım alır hâle getirilmiştir.” dedi.

Örs, iktidarın sosyal yardımları siyasi çıkar için kullandığını öne sürerek şöyle dedi : “İktidar sosyal yardımı siyasi menfaatleri için kullanırken Türkiye'de yoksulluk maalesef bir yaşam biçimine dönüşmüştür. Sosyal yardım siyasi malzeme yapılacak bir durum değil, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde vatandaşın hakkıdır. "Sosyal devlet anlayışını gerçekleştirdik." dediğiniz Türkiye'de her 5 gençten 1'inin işsiz olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorundasınız.” dedi. 

Konuşmasının son bölümünde Trabzon’un bugün ağır sosyo-ekonomik sorunları olduğunu kaydeden İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs sözlerini şöyle tamamladı: “Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ili konumunda olan ve köklü bir tarihe, coğrafi konumu dolayısıyla önemli avantajlara sahip olan Trabzon bugün ağır sosyoekonomik sorunların kıskacındadır. Türkiye'nin geneli gibi Trabzon'un da kanayan yarası işsizlik ve hayat pahalılığıdır. Trabzon'da ciddi bir iş alanı bulunmuyor, işsizlik, pahalılık, geçim sıkıntısı, umutsuzluk ve gelecek kaygısı yöre insanını bir cendere gibi sarmış durumda. Daha önce yine bu kürsüde Trabzon'daki İŞKUR müracaatlarını dile getirmiştim. Toplum Yararına Program yani kısaca TYP işsizliğin yoğun olduğu bölgelerde uygulanan bir program. Demek ki Trabzon işsizliğin yoğun yaşandığı bir şehir. Bu programla en fazla dokuz ay çalışma imkânı bulacak işsizlerimiz başvuru için uzun kuyruklar oluşturmuşlardı Trabzon caddelerinden ve sokaklarında. Her işsizin başvuramadığı, belli kıstaslara uyan işsizlerin başvurabildiği bu program için 1.500 kişinin alınacağı son uygulamada müracaat eden sayısı tam 10.108 idi. İŞKUR vasıtasıyla işe alımların şekli ve yöntemi de ayrı bir tartışma konusu ki bugün burada buna girmeyeceğim.”