Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımı ile gerçekleştirilen komisyon toplantısında Ticaret Bakanlığı’nın 2020 yılının bütçesinin hayırlı olmasını dileyen Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, Ekonomi Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Ticaret Bakanlığı çatısı altında birleştirilmesini doğru bir karar olarak değerlendirdiğini ifade etti ve “Daha kapsamlı ancak daha komplike bir yapıya kavuşturulduğunu düşünüyorum. Faydalı sonuçlarını da almaya başladığımızı görüyorum” dedi.

-EKONOMİNİN ANA DAMARI ÜRETİM VE TÜKETİM DÖNGÜSÜNÜ OLUŞTURAN TİCARETTİR- 

Ticaret Bakanlığı’nın, ihracattan ithalata, ticaretin birçok kademesinde önemli bir kulvarda faaliyet alanını yürüttüğünü, ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına önemli katkılar sağladığını vurgulayan Cora, “Bir başka ifadeyle, Ticaret Bakanlığı bir ürünün üretim sürecinden sonra o ürünün gerçek ve tüzel kişiler tarafından içeride veya dışarıda alınması ve satılması, hatta satıldıktan sonra tüketici boyutunu da ilgilendiren çok geniş bir kesime hitap eden bir Bakanlıktır. Ekonomiyi bir kalbe benzetecek olursak, bu kalbi çalıştıracak olan en önemli damarlar üretim-tüketim döngüsünü oluşturan ticarettir. Bu manada Bakanlığınız da ticaretin tam odağında faaliyetlerini yürütmektedir” diye konuştu.

-BAKANLIĞIMIZ HERKESİN İMRENECEĞİ BİR TABLO ORTAYA ÇIKARMIŞTIR-

Ticaret Bakanlığı’nın, dünyada ticaret savaşlarının olduğu bir dönemde ülke olarak her türlü ekonomik saldırıya maruz kaldığımız son yıllarda hakikaten önemli bir işi başardığının altını çizen Cora, “Özellikle dünyanın en önemli ülkelerinde ihracatın düşüş trendinde olduğu bir dönemde bizim ihracatta potansiyelimizi sürekli geliştirmemiz ve profilimizi yüksek tutmamız herkesin imreneceği bir tablo olarak ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu. 

-SALDIRILARA MARUZ KALMASAYDIK İHRACAT ORANLARIMIZ 250 MİLYAR DOLAR’A ÇIKABİLİRDİ-

AK Parti döneminde ihracatta rekorlar kırılmasının en önemli nedeninin, çok yönlü uluslararası pazarı ve ürün çeşitliliğinden kaynaklandığını da dile getiren Cora şöyle devam etti: “AK PARTİ iktidarları döneminde şayet 2007 yılında yaşanan süreçler olmamış olsaydı, 2008'de parti kapatma davası olmasaydı, 2010'lu yıllarda yine toplumsal olaylar, Gezi olayları gibi benzeri olaylar olmamış olsaydı, 17-25 Aralık sürecini, 6-7 Ekim Kobani eylemleri yaşanmamış olsaydı, Türkiye bir hendek, barikat terörüyle karşı karşıya kalmamış olsaydı, yine Türkiye belki de tarihinde yaşayabileceği en acı tablo olarak değerlendirdiğimiz 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimini yaşamamış olsaydı ve son yıllarda yaşadığımız ekonomik saldırılarla karşı karşıya kalmamış olsaydı, ben inanıyorum ki ihracat oranlarımız 250 milyar dolarlara kadar çıkabilirdi. Ama tüm bunlara rağmen gerçekten güzel bir tabloyu ortaya koyuyoruz. Bu manada, Sayın Bakanımıza çabalarından dolayı teşekkürlerimizi, şükranlarımızı sunuyoruz.”

-İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANININ

YÜZDE 86,5’LİK NOKTAYA ULAŞMASI TARİHİ BİR OLAYDIR-

Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan’ın, 2019 yılı içerisinde yapılan faaliyetlere bakıldığında ihracata ve ithalata yönelik politikaların geliştirilmesine, kurumsal kalitenin artırılmasına, kısacası bir ihracat ve ithalat kültürünün gelişmesine ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacak önemli etkinliklerde bulunduğunu da kaydeden Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Salih Cora şöyle devam etti: “Zaten ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 86,5'lik bir noktaya ulaşması tarihi bir olaydır. Bunu da Sayın Bakanımızın hedef odaklı çalışmasının bir sonucu olarak görüyorum. İhracatın artması, ürünlerimizin dışarıda rağbet görmesi, markalarımızın itibar görmesinin bir nedeni de ülkemizin itibarından kaynaklanmaktadır. Bunların hepsinin birbiriyle bağlantısı olduğunu düşünüyorum.”

-EXİMBANK’A TEŞEKKÜR EDİYORUZ-

Cora, EXİMBANK'ın en zor günlerde ihracatçının yanında yer almasının takdire şayan bir durum olduğunu da kaydederken, AK Parti döneminde gümrük kapı sayısının artırılmasını ve ihracat yapan il sayısının artırılmasını önemli gelişmeler olarak değerlendirdiğini söyledi. 

-GÜMRÜK KAPILARININ MODERNİZASYONU ÇOK ÖNEMLİ-

Gümrük kapılarındaki modernizasyonun da sürdürülmesinin çok önemli olduğunu ve vatandaşa hizmet sunumunda önemli geri dönüşlerini gördüklerini de vurgulayan Salih Cora şu ifadelere yer verdi: “Türkiye'nin, hem itibarı açısından hem de vatandaşımızın siyasal manada da geri dönüşlerini olumlu yönde görüyoruz. Lakin, bazı ihracatçılarımızın ihracat yapacakları ülkelere giderken bazı ülkelerden transit geçişlerinde ciddi zorluklarla karşılaştıkları yönünde şikâyetler almaktayız. Bu konuda, özellikle ticari müşavirlerimizin daha aktif ve etkin çalışmaları gerektiğini düşünmekteyim.”

-ESNAFIMIZ AK PARTİ DÖNEMİNDE ALTIN ÇAĞINI YAŞAMAKTADIR-

Bazı milletvekilleri tarafından esnafın durumunun özellikle AK Parti iktidarı döneminde çok kötü olduğunu ifade ettiğini de hatırlatan Cora sözlerini şöyle noktaladı: “Bu durum ne rakamlarla ne somut gerçeklerle ne de hayatın olağan akışı içerisinde karşılaştığımız durumlarla bağdaşmamaktadır. Biz esnafımızın her zaman yanında olduk ve esnafımız cumhuriyet tarihinin altın çağını AK Parti döneminde yaşamıştır. Esnafımıza en düşük faizle kredi bizim dönemimizde sunulmuştur. Özellikle emekli esnafımızın sorunlarının çözümü noktasında AK Parti çok radikal kararlar almıştır. İstihdam teşvikleri noktasında esnafımızı cesaretlendirecek önemli adımlar atılmıştır. Bundan daha iyisinin olduğu başka bir dönem eğer bize sunulursa rakamlarla, verilerle ben o zaman bu milletvekili arkadaşlarımızdan özür dileyeceğim. Esnafımız bizden memnundur, her ziyaretimizde de şükranlarını ifade etmektedirler. Bu zor, sıkıntılı dönemlerde bile KGF'yle olsun, başka türlü olsun hep yardımcı olduk. Burada krediye erişimin zor olduğu ifade edildi ama esnafımıza ben o zor dönemlerde gittiğimde, ‘Kredi alabiliyor musunuz?’ diye sorduğumda ‘Zaten almayanı dövüyorlar’ şeklinde ifade ederek krediye erişimin hiç zor olmadığını çok güzel bir ifadeyle yansıttılar. Bu ifade esnafımızın ne kadar yanında olduğumuzu güzel bir şekilde ifade eder. Bütçemizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bütçenin hazırlanmasında emeği geçen herkesi de tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.”