2016 yılında, ülkemizde Trabzon ile birlikte 17 ilde daha icra edilen “Anadolu Mektebi Yazar Okumaları” projesi, Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğünün yakın ilgi ve eş güdümü, Meclis Başkanımız Sayın İsmail Kahramının'dada ilimizi ziyaretleri esnasında verdiği manevi desteklerden alınan feyizle, 22 öğrenci ve 2 öğretmenin katkılarıyla yürütüldü. 
Söz konusu projenin uygulama sürecinin bir ayağını da “Mehmet Akif Ersoy Okumaları” oluşturmaktadır. 

Vefatının üzerinden 81 yıl geçmiş olmasına rağmen, milletimizin en müstesna köşesinde yerini almış, bundan sonra da almaya devam edecek olan
Mehmet Akif Ersoy’un temsil ettiği değerleri yaşatmak; fikirlerini, eserlerini, kişiliğini, edebi kimliğini bugünkü nesillere anlatmak, genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlamak, millet hayatında yeni değerlerin ortaya çıkabilmesi ve milli şuuru ayakta tutabilmek için Mehmet Akif Ersoy gibi ulvi şahsiyetleri tanımak ve tanıtmak amacıyla proje kapsamında ülkemizde, 2016 yılında öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından Burdur, Isparta ve Trabzon’da yapılan etkinlikler çok beğeni topladı. 
Yapılan başarılı çalışmalar yurt dışından da takip edildi. Bazı ülkelerden gelen panel taleplerini değerlendiren Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü, Batum Başkonsolosluğundan gelen istek üzerine Gürcistan’a bir ekip gönderdi. Trabzon’dan giden ekibimiz, 31 Mart 2017 Cuma günü, Batum Türk Okulunda, konsolosluk yetkilileri, okul yöneticileri ve personeli ile öğrencilerin yoğun katılımlıyla gerçekleşen “İstiklal ve İstikbal Şairi Mehmet Akif” konulu panelde, panelist olarak görev aldı. 
Panele, Ortahisar ilçesi, Trabzon Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mehmet Ensar Kodalak, Trabzon Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Betül Merve HOT, Gazi Anadolu Lisesi öğrencisi Alperhan Sürmen, Trabzon Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Beyza Nur Bıyık ve Trabzon Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Elif Erbaş katıldılar.

“Bu Tür Çalışmaları Özlem ve Heyecanla Bekliyoruz”
Panelle birlikte çok nitelikli ve verimli bir eğitim sürecine katıldıklarını dile getiren öğrenciler ve diğer katılımcılar, “Bu tür çalışmalar, bizim gibi vatanından uzakta yaşayan Türkler için çok önemli, kıymetli ve elzemdir. Devamının gelmesini özlem ve heyecanla bekliyoruz.” dediler.  
Gerçekleştirilen panelin ardından, Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen 1200 adet kitabı Batum Türk Okuluna teslim eden ve konsolosluk tarafından tahsis edilen araçla şehri gezen ekip yurda döndü. 
Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 38 öğrenci ve 4 öğretmenin etkin görev aldığı “Anadolu Mektebi Yazar Okumaları” projesi, 2017 yılında yazar “Mustafa Kutlu Okumaları” ile devam etmektedir.