Açıklamasında yapılması düşünülmekte olan yolun, Tabakhane Köprüsü için yaratacağı riski anlatan Ustaömeroğlu, Mimarlar Odası olarak kaygılarını 5 ana maddede kamuoyu ile paylaştı. 

Tarihi 2. yüzyıla kadar dayanıyor

Tabakhane Köprüsü'nün tarihinin 2. yy.'a kadar dayandığı basın bildirisinde belirtilirken, Trabzon ve insanlık tarihi açısından ihva ettiği öneme vurgu yaparak söz konusu yolun iptali veya güzergah değişikliği de dahil olmak üzere başka çözüm önerileri ile de Mimarlar Odası olarak görev almaya hazır olduklarını belirtti. 

İşte Ustaömeroğlu imzasıyla Trabzon Mimarlar Odası adına yayınlanan o yazı:

BASIN BİLDİRİSİ

Kentsel yapılaşmadaki temel kriter imar planlarıdır. İmar planları hazırlanırken Trabzon gibi eski kentleri ve barındırdığı değerlerini yormamalı, yok etmemelidir. 
Trabzon için çeşitli dönemlerde hazırlanan imar planlarında Tabakhane Köprüsü ile Cami önünden hemzemin olarak geçen ve Mumhaneönü’nü Tanjant Yolu’na bağlayan  yolun bugün boyut ve güzergah değişikliği ile yapılması düşünülmektedir.   Ancak, bu yol kent tarihi ve planlaması açısından çekince ve kaygı yaratmaktadır. Güzergah üzerinde en kritik ve zorlayıcı bölüm Tabakhane Köprüsü’dür. Dün kadınlar hali ve Mumhane önü için gösterilen hassasiyet bugün Tabakhane Köprüsü için de geçerlidir. Tabakhane Köprüsü’nün zarar görme ihtimali yüksektir. Çünkü yol köprünün cami tarafındaki kara bağlantısını sağlayan bölümünü keserek tünele girip çıkmaktadır.  

Tabakhane Köprüsü bilindiği üzere 2. yy. da Roma ve sonrasında Bizans, Osmanlı olmak üzere 3 dönemin izlerini taşımaktadır. Ulusal ve uluslararası belgelerde önemli bir yer tutan bu köprümüzün kara bağlantısını keserek geçecek bir tünel bizleri kaygılandırmaktadır. Kaygılarımızı genel olarak 5 ana başlık altında değerlendirebiliriz; 

  • Kazı alanının altında eski alıntılarının bulunması ihtimali,  
  • Köprü ayağının bastığı bölgenin hafredilecek olmasından dolayı köprünün zarar görmesi ve yıkılma tehlikesi,
  • Köprü ayağının devam eden tempan duvarlarının delinecek olması ile tarihi slüet ve estetiğin yok olması,
  • Vadi içindeki muhtemel kot değişikliği ve planda görülen ticari alanların köprüyü perdelemesi,
  • Bütün bu risklere karşın yolun amacına ulaşmaması ihtimali. Bu riskler nedeniyle hemzemin geçiş en doğru çözüm olarak görülmektedir. Zaten yolun boyutları düşürülmüştür. Sadece Yeni cuma Mahallesi hedeflendiği için de yoğunluk belli bir kapasiteyi aşmayacaktır. Bu da hemzemin geçişi yeterli kılmaktadır. Aksi durumda tünel dahi yetersiz kalacak ve ileride daha çözümsüz sahneler yaşanabilecektir. Köprünün görebileceği zarar da işin cabası olacaktır.

Yolun iptali veya güzergah değişikliği de dahil olmak üzere başka çözüm önerilerinde de  Mimarlar Odası bugüne kadar olduğu gibi yine fikir paylaşımına ve elini taşın altına koymaya hazırdır. Bunu Trabzon için kaçınılmaz bir görev addetmektedir.

Gürol USTAÖMEROĞLU

Mimarlar Odası Başkanı