61SAAT HABER SERVİSİ

Ortahisar Belediyenin CHP’li Meclis Üyesi Cüneyt Zorlu, Trabzon turizmi ile ilgili konuştu. Ortahisar Belediye Meclisinde söz alan Zorlu, şehirin tarihi ve turistik yerlerinde restorasyon çalışması başladığına dikkat çekerek, "Sümela Manastırı, Kostaki Konağı yani Trabzon Müzesi, Ayasofya Müzesinin tadilat çalışmalarının aynı zamanda olması. Bunların aynı zamanda tadilata alınması, Trabzon Turizmine vurulan bir darbedir… Bu durumdan şu sonucu çıkarmak mümkündür: Sanki şehrimize ve ilçemize Arap Turistten başka turist gelmesi istenmiyor. Yani Avrupalı bir turist neyi görmek için şehrimize gelecek. Kaldı ki zaten yem yeşil bir doğanın içinden gelen Avrupa Turistler, Kültür Turizmi için en çok bu 3 önemli mekanı şehrimize gelmektedir” dedi. 

Zorlu, "Bu tadilat yıllarca sürmekte ve sürmeye devam edecek gibi gözükmekte. Avrupalı turistler, Arap Turistler gibi sadece 3- 4 aylık süreçte değil yılın geri kalanında da gezmektedirler. Şehrin turizm gelirini 3 aylık bir sürece bağlamak doğru mudur? Bu tadilat ne zaman biteceği meçhuldür. Bitmeden Sümela Manastırı açılmış, sadece giriş ücreti karşılığında merdivenlerden yukarı çıkılıp, içeriye uzaktan bakmaya izin verilmektedir. Gelen turistler sitem ederek şehrimizden ayrılmakta, geldiğine pişman olduğunu dile getirmekte. 

Ayasofya Camiinin çevresinde çok sayıda cami olmasına rağmen Ayasofya cami yapılmış ve yapının kulesi bakıma alınmıştır. 

Trabzon Müzesi ihale edilmiş, ihaleyi alan kişi iflas etmiş, yeni ihale aşaması beklenmekte. Sur gibi etrafı çevrilmiş vaziyette durmaktadır. Bu durum özellikle kış aylarında yerli turizmi de baltalamaktadır. Kışın yaylaya gidemeyen yerli turistin gideceği yerler bu 3 mekandır. Yapılan oteller kışın kapanmakta bu durumun önüne geçmek için yapılar bir an önce tamamlanmalıdır. Gerekli kamuoyu oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.