61SAAT HABER SERVİSİ -  Trabzon’un Of İlçesinde 2013 tarihinde yapılan taksi plakası ihalesi Danıştay tarafından iptal edildi. İhalede plaka alan 77 taksici, Danıştay’ın kararıyla ‘korsan durumuna’ düşerken sürecin bundan sonra nasıl işleyeceği ise merak konusu oldu.

Trabzon’un Of İlçesinde, 27 Şubat 2013 tarihinde dönemin Of Belediyesi tarafından ‘Korsan Taksiciliğin’ önüne geçmek için 77 taksi plakası ihale ile satıldı.
İhale sonrasında Çarşıbaşı Durağı 13 bin TL, Terminal 10 bin TL, Hastane 15 bin TL, Sanayi Taksi 19 bin TL, İrfanlı Mahallesi Durağı ise 16 bin TL tutarında ki fiyatlardan alıcı buldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun danışmanı Murat Saral’ın Belediye Başkanlığı döneminde yapılan ihaleye ise çok geçmeden itiraz edildi.

DANIŞTAY, İDARE MAHKEMESİNİN KARARININ ONADI
Yapılan itiraz sonrasında Trabzon İdare Mahkemesi verdiği kararda ihaleyi bozdu. Bunun üzerine Of Belediyesi Danıştaya itiraz etti.  Danıştay itirazı yerinde bulmayarak İdare Mahkemesinin kararının onadı.
MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu ise ihalenin yanlış yollar izlenerek yapılması nedeniyle iptal edildiğini kaydetti. Çakıroğlu, “Mahkemenin verdiği kararda bu ihalenin eksik, yanlış izlenmesi gereken yollar izlenmediği için usulsüzlükten dolayı ihaleyi iptal ediyor.  İdare Mahkemesinin iptalini Of Belediyesi temyize taşıdı. Danıştay’da İdare mahkemesinin iptal kararını onadı” dedi.


BAŞKA İLLEGALİTELER, MAĞDURİYETLER ORTAYA ÇIKTI
Çakıroğlu, “Bir illegaliteyi ortadan kaldırmak için işini bilmeyen idareciler tarafından yapılan işler, başka illegaliteler, başka mağduriyetler doğruyor. Ülkemizde şuanda bu durum artık gelenek haline geldi. Şuan da resmi olarak plaka almış 77 taksici belgeli bir şekilde korsan taksicilik yapmakta.
Suç işlemekteler. Bir an önce bu mağduriyetin ortadan giderilmesi kaldırılması için kendilerinden alınmış paraları faizleriyle iade edilmesi gerekiyor ya da büyükşehir ulaştırma işleri. Bu işi bir düzene bağlamalı. Trabzon’un bütün ilçeleri için aslında bu geçerli” dedi.

KAZA YAPTIĞINDA RESMİ DURUM ORTAYA ÇIKIYOR
Taksicilerin kendilerine mağduriyetlerini anlattığını ancak şuana kadar karşılarında her hangi bir yetkili bulamadıklarını da söylediğini kaydeden Çakıroğlu, “Bana gelen eleştirilerde konuya ilişkin muhatap bulamadıklarını söylüyor plakaları iptal edilmiş taksici esnafı. Muhatap bulamıyoruz. Araba satın almışlar. Borca girmişler. Boşluktayız diyorlar. Kaza yaptığımız zaman resmi olarak iş yapmıyoruz durumu çıkıyor ortaya. Bu da bizim için mağduriyet yaşatıyor diyorlar. Bu uygulama büyükşehir belediyesine geçmeden önce oldu bittiye getirildi. Bu gibi uygulamalar bir çok ilçe belediyesinde yapıldı. Of'ta bunun örneği. Usulsüz ihale belgeli korsanlık doğurdu.” diye konuştu. Öte yandan Of İlçesinde 77 taksi plakasının yanında neredeyse 2 katı korsan taksinin olduğu da iddialar arasında.