“Devlet Ana” başlıklı altıncı söyleşide; Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Eliuz, Öğretim Görevlisi Sabit Bayram, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri Saadet Kapan ve Mehmet Nebi Bostancı moderatörlük yaptı. 
Müdür Şükür Köse; “Trabzon Okuyor” Projesini Önemsiyoruz.
Trabzon Okuyor projesini son derece önemsediklerini belirten Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükür Köse, “Edebiyat, tarih, felsefe, psikoloji ve sosyoloji gibi disiplin alanlarında önceden belirlenen yazarların kitaplarının okunmasını ve yazar hakkındaki düşüncelerin ve kitapların yorum ve etüdünün, Trabzon’un tarihi/turistik yerlerinde ve moderatörler eşliğinde, kitapları okuyacak bütün paydaşlarca (lise ve üniversite öğrencileri, öğretmenler, okul idarecileri, akademisyenler ve projede yer almak isteyen herkes) bir söyleşi havasında yapılmasını içeren Trabzon Okuyor projesinin yürütücülüğünü belirten Mmüdür Şükür Köse, “Karadeniz Teknik Üniversitesi  Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Ülkü Eliuz, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro Görevlisi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ali Kemal Mutlu ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür- Sanat Şube Müdürü Cemil Uzun gerçekleştirmektedir.” dedi. 
Müdür Köse:  “Projenin altıncı söyleşi eseri olan Devlet Ana, yazar Kemal Tahir'in hem sanat anlayışını hem felsefi düşüncesini ifade eden bir romandır. Yazar bu kadim eserle Türk insanın yaşantısını, geleneklerini, manevi yapısını dile getirir. Bu konulardaki tespitlerini tutarlı olarak ifade eder. Kemal Tahir, Osmanlı’yı bir aşiretten imparatorluğa taşıyan gücün, toplum ve devlet yapısına bağlı olduğu düşüncesini vermek ister. Bu bakımdan Devlet Ana, dil ve anlatımındaki ustalık ve iletmek istediği fikirler bakımından büyük önem taşır. Bizim bu eserin seçilmesi ve okunması ile ilgili amacımız, gençlerimizin geleceklerini bu bilgiler ve temeller ışığında inşa etmelerine zemin hazırlamaktır. Projede şimdiye kadar Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”, Rasim Özdenören’in “Hastalar ve Işıklar”, Sezai Karakoç’un Hızırla Kırk Saat”, Cemil Meriç’in “Mağaradakiler”, Feridun M. Emecen’in “Osmanlı Sultanları- 1” ve son olarak Kemal Tahir’in “Devlet Ana” adlı eserleri okunmuş ve sırasıyla Atatürk Köşkü, Kanuni Evi, Ayasofya Müzesi ve Ganita söyleşilerinde de aynı amaç ve hedef doğrultusunda hareket edilmiştir.”dedi.
Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde gerçekleştirilen söyleşinin ana moderatörü Prof. Dr. Ülkü Eliuz, “kutsalın diyalektiği mekanizmasının oluşturduğunu” ifade ettiği Devlet Ana hakkında öz olarak şu değerlendirmeleri yaptı: “Milli romantik duyarlılıkla geçmişe yönelen Kemal Tahir, kapalı uçlu imler ile birey-millet-devlet bağıntısını işaret ettiği Devlet Ana romanında ‘kerim-devleti’ oluşturan/ oluşturacak bütün kanalları mitoloji ve erdem karışımı ile edebi metne taşır. Milli tini yenileme hedefindeki ‘Türk bilgeliğinin kitabı’ niteliğindeki eserde milli varlığın kidi ve anahtarı işlevindeki doğurgan imgeler ana matristir. Yazar, isimden içeriğe milli ve evrensel kendilik tanımlaması yaparak ontolojik bir sorgulama kurgular. Ana/ anne sözcüğündeki samimiyet, sevgi, sıcaklık, hoşgörünün ve kucaklayıcılık, devlet sözcüğü ile tamamlanarak resmileştirildiği eserde Türk devlet yapısının özünde var olan adalet, eşitlik, demokrasi, başkişinin şahsında temsil edilen milli-dini sentez kimliğindeki karakterler ile belirginleştirilir. Anadolu’ya atılan ana/ anne gibi var edici ve tamamlayıcı ‘tohum’un/ tohumların yolculuğu, gelenek-görenek, aile yapısı, Yunus Emre, Şeyh Edebali, dervişlik, ahi teşkilatı, ilk kadın teşkilatı, Asya tipi üretim tarzı (ATÜT), Batı’nın sömürge anlayışı, alplik, erenlik, alperenlik, savaş, barış, ekonomi, sınıf/ sınıflaşma meselesi, toprağın mülkiyeti vb. göndergeler ile kapsamı genişletilir. Devlet Ana romanı, derin yapısında milli kültür kodlarının aydınlatıcı evreni ebedi ve edebi düzlemde aktarılır.”
Projenin birinci yılındaki son söyleşisi, Mayıs ayının üçüncü haftasında Zağnos Vadisi’nde Hasan Ali Toptaş’ın “Ben Bir Gürgen Dalıyım” adlı eseri üzerine yapılacaktır. Okuyarak anlamdırmaya yapılan bu davet hepimizedir.