61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde geçen ay başlayan T.C. tartışması bugün Ortahisar Belediye Meclisinde başka bir boyut kazandı. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu tarafından Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Tabelasına T.C. ibaresinin koyulması yönündeki önergesi “Melcisin yetkisinde değil” denilerek kabul edilmezken tartışmalar hala sürüyor. 

Konuyla ilgili bugün Ortahisar Belediye Meclisinde söz alan CHP’li üye Cüneyt Zorlu,  konunun daha önce Ortahisar’da gündeme getirildiğini hatırlatarak, “Daha sonra Büyükşehir Belediye Meclisinde yazılı olarak gündeme getirilmiş ve malum süreç yaşanmıştır. Detaylara girmek istemiyorum bu konuda sizin tarafınızdan kapanmıştır. Fakat kimin milliyetçi, kimin durumdan vazife çıkardığı vatandaşımız tarafından görülmüştür. 
Bunun devamında sosyal medya üzerinden, meclis üyeleriniz tarafından bizlere ve parti liderimize hakaret ve kırıcı söylemlerdir. Benim parti liderime söylenen söz bizi ve bizleri oy veren partililerimizi derinden üzmüştür. Bizlerden bu konuda cevap vermemizi ve bunu mecliste vermek istememizi istemektedirler ve haklıdırlardır. Konuşma yeri burasıdır. 
O lafı ilgili arkadaşımıza, partim ve partililerim adına iade ediyorum. Diyebilirsiniz ki burada konuşulmayan konuyu gündeme getirmeyin. O zaman aynı dildi, sosyal medyada, basın yoluyla bizde bu uslûpla konuşursak meclisimizin saygınlığı nerede kalır? 
İsim vermek istemiyorum bir başka arkadaşımızda T.C. konusuyla ilgili, “Hadsizce verilmiş bir önerge” diyerek yine meclis üyemize kaba bir uslûpla nasıl önerge verileceğini göstermek istemiştir. 
T.C. nasıl kaldırıldıysa, yerine konulmasını istemek nasıl hadsizlik oluyor anlamak imkansızdır. 
bu mekanda aynı sıralarda oturuyoruz. Siyaseti layıkıyla yapalım, yoksa bizim de bu yöntemleri kulanmak zorunda kalacağımızı belertmek isterim” dedi. 

KIBLEDEN HABERSİZ OLANLAR, BİZE KIBLEYİ TARİF ETMESİN

Bunun üzerine MHP’li Süleyman Tomaç ise, “Maalesef T.C. davasından dolayı bizi milletin önüne vatan haini gibi attılar. bende şunu ilave etmek istiyorum. Bizim vatan severliğimizi test etmeye kimse kalkmasın. Kimlerle kol kola girilipte büyükşehirlerde seçimleri almışlar önce millete onu izah etsinler. Hiç bir terör örgütüne terör örgütü diyemeyen, insanımızın bölücü ele başlarından biri diye tanıdığı Demirtaş’a özgürlük isteyen, seçimlerden hemen sonra diyet borcu olarak Demirtaş’ı ziyaret eden zihniyet milli hassasiyetimizi test edemez sınayamaz. Kısacası, Kıbleden habersiz olanlar, bize Kıbleyi tarif etmesinler. gerisi demagoji, hikaye…” dedi. 

KAMUOYUNUN VİCDANINDA KARŞILIĞINI BULMUŞTUR
Tomaç’ın sözlerinin ardından önergenin sahibi İYİ Partili Davut Çakıroğlu’da söz aldı. Çakıroğlu, “Bu bir test değildir, bu bir sınav değildir. bu bir insanın kıblesini veya inancını sorgulamak değildir, bu bir taleptir. Ben talebimi en uygun cümlelerle, en uygun ifadelerle, en uygun kaynaklarla destekleyerek sundum. Karşılığında kamuoyu öyle tepki vermiştir, idare böyle tepki vermiştir. Ben şöyle cevabı almışımdır. Olan olmuştur, her şey kamuoyunun vicdanında karşılığını bulmuştur. 

İdari bir konuyla, idare ordadır, iradesi de ortadadır gereğini yapar. bu talebi buradan seslendirdiğimde siz bana şöyle demiştiniz: “Davut bey biz bunun gereğini yaparız” bende bu cümlenin üzerine cümle kurmamıştım, gereğini yapacağına inancım tam olduğunu söylemiştim. 

GENEL BAŞKANLARIN BİR BİRLERİNE SÖYLEDİKLERİ.. 
Diğer tarafta olan mevzu biraz farklı yerlere gitti, bir alışkanlık haline geldi, dışarda olmuş konuların meclise gelip, meclisin üst kürsüsünden seslendiriliyor olması, sonra belediyenin basın ofislerinin sayfalarında yayınlanıyor olması. 
Eğer terör örgütü diyemediğim söyleniyorsa, burada söylüyorum. Terör örgütü değil, terör örgütünün şere… izin dibi olan partidir diyorum. Daha nasıl denecek bu.. Burada bu kadar söyleniyor. 

Sayın Genel Başkanların bir birlerine söyledikleri bir birlerini ilgilendirir. Ben onun sözcüsü avukatı savunucu durumunda değilim. Hepimizin mensubu olduğu partilerin genel başkanlarının, dün, bugün, yarına, öbürsü güne ilgili söyledikleri var. Yine bugün de söylemiş oldukları var. Biz kimseyi dün öyleydi, bugün böyleydi, niye söylemiyor.. Nasıl söyleniyor bilmiyorum ama ben Süleyman ağabey diyorum yaşça büyük… 

Ben kimseyi hain ilan etmedim. konunun gündeme geliş şeklinde ki nezaketinden en ufak eksikliğimiz yoktur, kimseyi sorgulamadık. Kimseye kel demedik. Kimse kel olup olmadığını yoklamak için saçına bakmasın” diye konuştu. 

ŞEREF KAYNAĞIMIZDIR.. 
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, “T.C. konusu bizim belediye meclisimizin gündemine Davut bey aracılığı ile geldiğinde bunun belediye meclis gündeminde konuşulup müzakere edilemeyecek kadar ortak bir değer olması hasebiyle bir müzakereye dahi konu etmenin bunu zul etmenin hasebiyle gündeme almadık. Ama bunun idare olarak önergeyi saygıyla karşıladığımı ve gereğini de yapmamız gerektiğini buradan söyledim söylüyorum. Büyükşehir belediye başkanımızda aynı anlayıştadır. Bu konuda hiç birimizin bir birimizden şüphesi olamaz. Bu başka bir şey. Büyükşehir belediye meclisimizin gündemine gelip müzakere edilmesi ayrı bir mecralara gitti, keşke gitmeseydi. Türkiye Cumhuriyeti, hepimizin bir şeref duyduğu, büyük bir gurur duyduğu her yere her zaman gönlümüzde başta olmak üzere ama temsilen yazacağımız en önemli şeref kaynağımızdır. Ama ben bunu belediye meclisin gündemine alarak burada müzakere etmenin düşüncesiyle bu cevabı verdim ve gereğini yapacağım söyledim. Yapacağım da.. Ben size cevap olarak yapacağım demedim, yapacağımda.. “ dedi.