61SAAT HABER SERVİSİ-Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi 2015 yılı mali bütçesini görüşüldü. Yerel seçimlerin ardından Trabzon’un Büyükşehir olması nedeniyle merkezde yeni kurulan Ortahisar Belediyesi ilk yılında denk bir bütçe ortaya koydu. Bütçede gelirler 197 milyon 420 bin TL olarak, giderlerde 197 milyon 420 bin TL olarak tahmin edildi.
Mecliste bütçeyle ilgili olarak AK Parti Grubu adına Ahmet Yıldız söz aldı. Yıldız, “Bütçemizin bu aşamasında geldiği şekliyle bazı azaltma ve arttırmalar olmuştur.  Bu azaltmalar ve arttırmalar uygulamada olan değişikliklerden dolayı uygun görüldü. Bunun dışında, üzerinde tartışılması gereken bizim tarafımızdan önemli bir değişim olmamıştır. Bizim yönümüzden uygun görülmüştür.” Dedi.
Yıldız’ın ardından ise meclisin CHP Grubu adına ise Turgay Şahin söz aldı. Gümüş, bütçeye genel anlamıyla destek verirken bir çok noktayı da eleştirdi ve öneriler getirdi.
Şahin, “Gelir ve gider bütçesini incelediğimizde mali sapma yok. Eski parayla 197 trilyon gelir ve aynı derecede gider var. Daha önceki bütçelerde hep borçlanma hedef konuluyordu. O sevindirici. Yaklaşık 22 tane birim müdürlüğü var. Bunların içerisinde en fazla payı Fen İşleri Müdürlüğünün alması Trabzon için sevindirici.

SORUNLARI ÇÖZMEZ, ORTAHİSAR’I MARKA YAPMAZ
Fakat, bu bütçe Ortahisar ilçemizi marka yapmaz. Mevcut sorunlarını da çözmez. Geçmişten gelen sorunların üzerine sorun yükler. Ama şunu diyebilirsiniz, bir belediye başkanı olarak “ne yapalım gelirler bu kadar” Ben gelirlere baktığımızda gelir arttırıcı hiçbir şey düşünülmemiş.
Mesela, asfalt yapıldığı için sadece karter alımı için 3,5 trilyon para koyulmuş. Bir tane kartel ocağı açıp oraya kompresör kurup üretim yapabilirsiniz. Mesela parke alımına az ama 750 bin TL para koyulmuş. Böyle bir tesis kurabilirsiniz. Bilmiyorum broşürlerinize 400 bin TLye yakın para koyulmuş. Böyle bir matbaa kurabiliriz. Bu bütçede biz her zaman CHP olarak eleştirdik, önerimizi getirdik sonunda da destek verdik. Ama bunlar hep burada kalıyor” dedi.

ATMAYIN BİZE MESAJ
Üretime yönelik bir bütçe olmasını istediğini kaydeden Şahin, “Ben isterim ki üretime yönelik bir bütçe olsun. Bakıyorum hep tüketim. 1trilyon temsil ağırlama ve uğurlama gideri. Bunu açarsak, 700 bin TL temsil ağırlama. 400 bin TL broşür…
Büro malzemeleri ve kırtasiye 1 milyon.
Telefon haberleşme 767 bin. Atmayın bize mesaj..
 Akaryakıt 6 milyon TL. Köyde bir yakını ölmüş olabilir. Belediye bakanı orada tamam, aracı orada tamam ama bakıyoruz bütün birim amirleri orada. Ne gereği var.
Yatırım bütçesi hazırlanması gerekir. Ama bir bakıyoruz hep tüketime dayalı bütçe. Paramız bu kadar bu kadar iş yaparız dersek bir 5 yıl daha Trabzon7un emeği kaybolur” diye konuştu.

BU YIL FAZLA ELEŞTİRMEYECEĞİZ
MHP Grubu adına ise Davut Çakıroğlu söz aldı. Çakıroğlu, bütçenin denk olmasının sevindirici olduğuna dikkat çekerek, “Bütçenin muhasebe tekniği açısından denk olması sevindirici. Ortahisar ilçemizi dünya şehri yapma noktasında yeterli bir bütçe olmadığını düşünmekteyim. Gelirlere bakıldığında 122 milyon bürüt gelirimiz var. Emlak gelirlerimiz 20 milyon civarında tahmin edilmekte. Bu yıl yine emlak gelirimiz olmamış. İnsan kaynaklarına mal alımı için 25 milyon.
. Bu yıl yeni bir belediyeyiz. Yeni başlıyoruz. Bu yıl çok fazla eleştirmeyeceğiz. İnşallah önümüzde ki yıl yapılanlara bakarak 5 yıl içinde neler yapacağımızı ön görüyoruz.” Dedi.


MAZERET İLERİ SÜREN ANLAYIŞIZ
 Toplantıda son olarak ise Ortahisar Belediye ve Meclis Başkanı Ahmet Metin Genç, eleştirilere cevap verdi. Genç, “Yeni bir belediyeyiz. Ancak yeni bir belediye olmayı çok mazeret ileri süren anlayışa sahip değiliz. Şuanda temsil makamında bulunduğumuz görevler nedeniyle şehrimizin hala tamamlanamayan altı yapı ve şehir yapılanması sıkıntılarıyla uğraşırken bu şehri özelliklerine uygun şekilde inşa etmeliyiz. Bu şehri anarken şu üç kelimeyi hepimiz kullanıyoruz: Tarihi, kültür ve sanat şehri diyoruz.
Bu özellikler bizim için bir taraftan gurur vesilesi. Ancak diğer taraftan bulunduğumuz makamlar itibariyle bu özelliklerimizi çağın şartlarına uygun şekilde yaşatabilmek ve gelecek nesillere bu özelliklerimizi sağlıklı şekilde devretmek adına güzel şeyler yapmalıyız.
Sanırım burada hiçbir siyasi görüş ortaya koymaksızın aynı görüşteyiz” dedi.


 
AĞIRLIKLI OLARAK PAY FEN İŞLERİNDE
Ağırlıklı olarak bütçede Fen İşlerine pay ayrıldığına dikkat çeken Genç, “Ağırlıklı olarak bütçemizde Fen İşleri büyük pay almış. Burada şunu amaçladık. Fen işlerinin alt yapı adı altında olan iş ve işlemleri yapılanmamızdan sonra yetki alanı itibari ile büyükşehir belediyemize bağlı. Ancak bizim hala standarda sahip olamayan alt yapı ihtiyaçlarımız var. Yol ihtiyaçlarımız var. 36 köyümüze sağlıklı ulaşım ve bu köylerimizin kendi içlerinde ki mahallere sağlıklı ulaşabilme imkânı var. Bütün bunları standarda kavuşturmak için Fen İşlerine önemli bütçe ayırdık” dedi.

ASFALT PLENTİ, BETON SANTRALİ, KOMPRESÖR VE YIKAMA İHALEDE
Dışarıdan hizmet satın alımının yeni kurulan bir belediye olarak büyük külfet olduğuna özellikle dikkat çeken Genç, şu şekilde devam etti:
“Bizim sürekli olarak bu işleri yaparken dışardan hizmet alımıyla veya başka şekil adı altında ham maddelerini satın alarak üretmeden satın alarak henüz kurulan belediyemiz için ayrı bir külfet. Bu doğru bir fikir. Bu cümleden olmak üzere henüz kurulan belediye olmamıza nazaran İl Özel İdaremizden,  Ortahisar Belediyemize devredilen hem asfalt plentine, beton santrali ve kompresör ve yıkama tesisleri ihale aşamasında. Yani bunları kendimiz üreterek icra edelim. Bu doğru yaklaşımdır bunun adımları atılmıştır.
Yeni kurulduğumuz için bir taraftan bunları yapmak bir taraftan hizmetlerin aksamaması için mal ve hizmetleri satın almak durumundayız.”

2 HUSUS OLMAZSA OLMAZ
Genç, kendileri için iki hususun önemli olduğunu ifade ederek, “2 husus bizler için çok önemli. Şehrimizde yaşayan bütün halkamızın en temiz içme suyuna sahip olması ve temiz çevre.
O nedenle baktığımız kalemlerde Fen İşlerinden sonra Temizlik İşlerinin parasal anlamda en yüksek kalemi teşkil ettiğini görürsünüz. Bizim olmazsa olmaz kalemlerimizdendir” diye konuştu.