61SAAT HABER SERVİSİ -  İlk olarak söz alan CHP’li üye Oktay Söğüt, "Yine geçen ay faaliyet raporu üzerinde yapılan görüşmelerde grubumuz mültecilere yapılan yardımları sordu. İlgili müdür arkadaş cevap verdi. Fakat siz kapanış konuşmasında, ek yaptınız “Bütünleşme projesi, insanlığın gereği her türlü yardımı yapmaya hazırız” dediniz. Biz sadece yardımların miktadırın içeriğini sorduğumuz halde neden yardım yapılıyor sorusunu sormuş gibi algılandı. Söylediğiniz açıklamalarından bir rahatsızlık duymuyoruz. 

ELİ SİLAH TUTABİLECEK YAŞTA VE DURUMDA OLANLAR… 
Savaştan kaçarak canlarını kurtaran kadınlara, yaşlılara, çocuklara yardım yapılmasını bizlerde destekliyoruz. Fakat her Türk genci zamanı geldiğinde vatan borcu olan askerlik görevini yerin geldiğinde canını verirken, eli silah tutabilecek yaşta ve durumda olduğu halde ülkemizde ki sözde mültecilerden rahatsızız… 
Bizim rahatsızlıklığımız yoktur yaşlılara, çocuklara yardım yapılmasına. Sadece ayni midir, nakdi midir diye sorduk. bunun da düzeltilmesini rica ediyorum” dedi. 

NE KADAR OLDUĞU BELLİ OMYAN, İSMİ CİSMİ BELLİ OLMAYAN BU ŞAHISLARIN.. 
Yine CHP’li üye Cüneyit Zorlu ise, "Faaliyet Raporu Kapanış konuşmasında tarafımdan sorulan, “Yabancı uyruklulara ayni ve nakdi ne kadar yardım yapılıyor” diye soru sormuştum. Cevabi olarak “Bunlar bizim kardeşimiz, ne kadar gelse kabul ederiz” demiştiniz. Ayrıca bizleri ırkçı yaklaşımlarda bulunmamamız konusunda uyarmıştınız. Gerçi bunu sitemizde göremedim ama konuşma aynen bu şekilde olmuştu. Bizim şahsınımız ve partimizin her türlü ırkçılığın ve bu tür söylemlerin karşısında olduğunu belirtirim. İhtiyacı olan her zaman yardım etmiş ve mağdur olanın sözcüsü olmuştur. Fakat ne kadar olduğu belli olmayan, ismi cismi belli olmayan bu şahısların ne kadar daha ülkemiz tarafından besleneceği ve iş imkanı sağlanacağı ayrıca kendi ülkeleri için çalışmayan, savaşmayan bu göçmenlerin ülkemize ne fayda sağlayacağı tartışma götürür. 

BİZ ONLAR İÇİN ŞEHİT VERİRKEN, ONLARIN TOPRAKLARIMIZDA BİR ÇOK İSTİSMAR… 
Biz onlar için şehit verirken, onların topraklarımızda bir çok istismarın ve kavganın içinde olması bu politikalarımızın bir kez daha gözden geçirilmesi kanısındayım. 
Ayrıca savaştan kaçanları kabul ettik demiştiniz başkanım, Afgan ve İranlıların da bunların içinde olduğunu belirtmek isterim. Onlar savaştan kaçmamışlardır, çalışmak için buraya gelmişlerdir. Bu kadar işsiz insanımız olduğu bir yerde bunu takdirlerinize sunuyorum”  diye konuştu. 

IRKÇI YAKLAŞIMLA İLGİLİ MECLİS ÜYELERİNE ATFEN… 
Bunun üzerine Başkan Genç ise, "Göçmenlerle ilgili ırkçı yaklaşımla ilgili hiç bir meclis üyeme atfen bir şey söylemedim. Söylemem de mümkün değil. Bu konuyu gündeme getiren bir arkadaşımızı, “Bu konuda ırkçı yaklaşımda bulunuyorsunuz” diye Töhmet altında bırakmamadım bırakmam da mümkün değil. Ama ülke genelinde göçmenlere karşı, maalesef isimde vermedim bu tavrı koyan belediyeler var. bunu doğru bulmadığımı o gün de söyledim, bugün de söyledim. Bizim göçmenlere nakdi bir yardımımız söz konusu değil. Ama suanda Ramazan ayındayız. Ayni yardım olarak belediye bütçesinden bir alımımız da söz konusu değil. Afganistan’dan gelenler Taliban’dan kaçmış, Suriye’den gelenlerde savaştan kaçmış. Bizim şehrimizde 15 bin üzerinde yer alıyor…” dedi. 
Ardından göçmenlere Kardeş Aile Projesi ile yardım yapıldığı aktarıldı. Bu projeye Ortahisar Belediyesinin her hangi bir maddi destek sağlamadığı kaydedilirken veren el ile alan elin birleştirilerek Ortahisar Belediyesinin sadece organizatör göreve gördüğü aktarıldı. 

ELEŞTİRMEK BAŞKA BİR ŞEY, IRÇILIKLA TÖHMET ALTINDA BIRAKMAK… 
Sözlerin devam eden Başkan Genç, "Şehrimizde vatınından kaçıp gelmek zorunda olan benim bildiğim 15 - 16 bin rakam var. Kardeşlik projeleriyle beraber yardımcı olmaya çalışıyoruz. Farklı belediyelerde farklı uygulamlar var, onu da ben Irkçılık olarak nitelendirmedim. Orada siyasi bir gerekçeyle söylenmiş olabilir. 
Bir Suruyeli'dir, sırf suriyeli olduğu için Türkiye’den çıkartın diye bir şey duymadım.  Eleştirmek başka bir şey, ırkçılıkla beraber töhmet altında bırakmak başka bir şeydir. Ben böyle bir beyanat duymadım şu ana kadar. arklı uygulamalar yapan belediyelerden de duymadım. İnsan ırkından, dışlayan değil eleştiren yaklaşım getirilebilir. Ben o eleştirilere katılmıyorum” diye konuştu.