Kurban satıcılarına önce sahte paranın gerçeğinden ayırt edilmesi için bir takım bilgiler veren polis ekipleri daha sonra bu uygulamalı olarak "Sahte para kalemi" ile gösterdiler.

Polis ekipleri satıcılara yönelik olarak "Sahte olduğundan şüphelendiğiniz paranın üzerini elinizdeki sahte para kalemi ile çiziniz. Eğer para gerçekse, önce para üzerinde uçuk sarı bir iz görünecek, sonra bu iz de buharlaşıp kaybolacaktır. Eğer para sahteyse çizgi koyu renkli ve kalıcı olacaktır. Bu uygulama gerçek paraya zarar vermez" dediler.




Kurban Bayramı'nda dolandırıcalara dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan palis ekipleri, "Dolandırıcılar genellikle ilk alışverişlerini güven vermek amacıyla herhangi bir sorun olmadan yapmaktadırlar. Bu nedenle ikinci veya diğer alışverişlerde dikkatli ve duyarlı olunuz. Hayvanlarınızı almaya gelen şahısların sizlerle yaptığı görüşmelerde diğer kişilerin duyamayacağı veya ayrı bir ortamda konuşmalarına şüphe ile yaklaşınız. Hayvanlarınıza yüksek değer vererek satın almak isteyenlere şüphe ile yaklaşınız. Paraların sahte olabileceği hususunu her zaman göz önünde bulundurunuz. Şüphelendiğiniz durumlarda banka veya döviz büroları aracılığı ile kontrol ettiriniz. Değerinin altında hayvan satmak isteyenlere de şüphe ile yaklaşınız. Alışveriş yaptığınız kişilerin kimlik ve adres bilgilerini not alınız. Toplu sevkiyatlarda araç plakalarını not almayı unutmayınız. Unutulmamaladır ki dolandırıcının sermayesi dilidir. Kimsenin sizin saflığınızdan ve iyi niyetinden istifade ederek hile yalan ile paranızı veya hayvanlarınızı almasına müsaade etmeyiniz" uyarısında bulundular.
Polisi ekipleri satıcılara broşürün yanı sıra "Sahte para kelemi" dağıtırken, broşürler üzerinde "Sahte paranın kurbanı olmayın" yazısı dikkat çekti.



Öte yandan konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon halkının sahte para konusunda bilgilendirilmesi için Trabzon’un çeşitli yerlerinde stant açarak halkı bilgilendireceklerini söyledi.
‘Sahte Para Kurbanı Olmayın’ sloganı ile ilgili bir proje başlattıklarını söyleyen Vali Kızılcık, Kurban Bayramı nedeniyle hayvan alışverişlerinin yoğun olduğu yerlerde alışveriş yapılırken vatandaşlarımızdan dikkatli olmaları istedi. Vali Dr. Recep Kızılcık, "Görevli polislerce vatandaşlarımız ve kurbanlık hayvan sahipleri uyarılarak, sahte ve gerçek para arasındaki farklar anlatılacak. İl merkezi ve ilçelerimizde toplam 10 bin adet broşür, 250 adet sahte para kontrol kalemi dağıtılarak sahte para ile vatandaşlarımızın zarara sokulması engellenecektir" dedi.