61SAAT HABER SERVİSİ - Yapılan açıklamada, "Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 170’nci maddesinde ‘’Trafik düzeni ve güvenliği bakımından karayolunu kullananların eğitimindeki önemini vurgulamak çeşitli kurum ve kuruluşların trafik eğitimine olan katkılarını arttırmak amacı ile her yıl Mayıs ayının ilk haftası Cumartesi günü ‘’Karayolu Trafik Güvenliği Günü ‘’ bu günü takip eden hafta ise ‘’Karayolu Trafik Haftası ‘’ olarak ilan edilmiştir” hatırlatılarak, 

"İçişleri Bakanlığımızca ‘’2019 Yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı’’ ilan edildiğinden 04-10 Mayıs 2019 tarihleri arasında kutlanacak olan ‘’Karayolları Trafik Güvenliği Günü ‘’ ve ‘’Karayolları Trafik Haftası’nda’’  ‘’Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’’  sloganıyla, ‘’Yaya Öncelikli Trafik Güvenliği’’ teması kapsamında, ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenerek, tüm vatandaşlarımızın yaya geçitlerinin kullanımı konusunda ve karayolunu kullanan sürücülerin uyarılması ve farkındalık sağlanması için uygulamalar yapılacaktır.

Topluma trafik bilincini aşılamak, trafik alt kültürünü oluşturabilmek, insanımızı trafik konusunda daha duyarlı hale getirebilmek amacıyla hafta boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecektir” denildi. 

Açıklama, şu şekilde devam etti: "Bilindiği üzere, Trafik bütün Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir takım sorunları içinde barındırmaktadır. Bunların başında trafik kazaları ve bunun sonucunda meydana gelen ölüm, yaralanma ve maddi hasar gelmekte ve hayatımızın her safhasında  karşımıza çıkmaktadır. Toplumumuzun her kesimini yakından ilgilendiren bu üzücü sonuçları, azaltabilmek için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile kendisine yetki ve sorumluluk verilen bütün kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin iş birliği ile çalışmalarının yanı sıra halkımızın  da katılımıyla, trafik kazalarından dolayı ülkemizde meydana gelen ölümlerde bir azalma sağlanmıştır.

Ülkemizde meydana gelen ve halkımızı derinden üzen, bilhassa ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının azaltılması konusunda eğitime çok önem vermekteyiz. Bu amaçla Emniyet Genel Müdürlüğünde Trafik eğitimi ve formasyonu kursu görmüş personelimizce, Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yapılarak hazırlanan program doğrultusunda okullarımızda trafik eğitimi verilmektedir.

Trafik kazalarının en önemli nedenleri arasında aşırı hız, hızın gerekli şartlara uydurulmaması, hatalı sollama, alkollü araç kullanma, uykusuz, yorgun, dikkatsiz ve tedbirsiz araç kullanma gelmektedir. Bu nedenle trafik görevlilerimizce belirli program çerçevesinde, radarla hız kontrolü, alkol, emniyet kemeri, takoğraf kontrolü, kırmızı ışık ihlali, hatalı sollama yapan araç sürücülerinin kontrolüne ağırlık verilerek trafik kazalarının önlenmesi ve azaltılması amacına yönelik aralıksız olarak çalışmalara devam edilmektedir” 

İnsan unsurunun en önemli kaza sebebi olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Trafik kazalarının meydana gelmesindeki etkenler arasında, yol ve araç unsurları  da yer almakta ise de, ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında sürücüler başta olmak üzere insan unsuru en önemli kaza sebebi olarak görülmektedir. Evimizden dışarıya adımımızı attığımız andan itibaren yaya veya araca binerek trafikle iç içe olmaktayız. Bu nedenle kuralları bilmek ve  mutlak suretle bu kurallara uymak durumundayız.

Trafik kazalarının önlenebilmesi için, araç sürücülerinin aşırı hız yapmamaları, hızlarını hava ve yol durumuna göre ayarlamaları, hatalı sollama yapmamaları, alkollü araç kullanmamaları yorgun-dalgın ve 24 saat içerisinde sürekli olarak  4.30 saat araç kullanmaları 9 saatten fazla araç kullanmamaları, önlerinde seyir halinde olan aracı yakın takip etmemeleri, yayaların, yaya kaldırımından yürümeleri, yaya geçidi bulunan yerlerden, alt veya üst geçitlerden, trafik lambası veya trafik polisi olan yerlerden karşıdan karşıya geçmeleri gerekmektedir.

Lütfen şunu hiç unutmayalım. Trafik kuralları insanlar içindir. Ve her insan hayatı da hiçbir şeyle kıyaslanmayacak kadar önemlidir.

Değerli yol kullanıcıları trafik kurallarına uyulması ölümlü, yaralanmalı, maddi hasarlı trafik kazalarını en alt seviyeye indirilmesinde büyük önem taşımaktadır. Üzücü olayların meydana gelmesine önlemek amacıyla lütfen trafik kurallarına uyalım” uyarısıyla son buldu.