Konuyla ilgili açıklama yapan Bozali, Avrupa Birliği’ne aday ve potansiyel aday ülkelere IPA denen bir mali yardım programı uygulandığını hatırlattı. Bu mali yardımların amacının aday ve potansiyel aday ülkeleri üyeliğe hazırlamak olduğunu ifade eden Bozali “IPA beş adet bileşenden oluşmaktadır. Bunlar kurumsal kapasiteyi geliştirmek, bölgesel kalkınma, sınır ötesi iş birliği, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve IPARD ( Kırsal Kalkınmadır) Programıdır. Aday ülkelerin bu yardımlardan yararlanabilmesi için potansiyel başvuru sahiplerinin sürdürülebilir proje hazırlamaları ve bu projelerin onaylanmasının ardından kurumla imzalayacakları sözleşmelere uygun olarak yatırımları tamamlamaları şartı aranmaktadır. IPA’nın beşinci bileşeni olan IPARD programının uygulanabilmesi için Avrupa Birliği aday ülkelerden bazı ön koşullar aramaktadır. Bunların başında da bağımsız ve özerk kurumlar kurulması ve programın bu kurumlar eliyle yürütülmesidir. Ülkemize bu amaçla süratle adımlar atılmaya başlanmıştır. İlk olarak Mayıs 2007 de 5648 sayılı yasa ile TKDK kanunu çıkartılmıştır. Sırasıyla merkez teşkilatı ve 20 ilde İl Koordinatörlükleri kurulmaya başlanmıştır. İdari binaların temini ve tefrişatının ardından, nitelikli personel istihdamı sağlanmış, bir yandan prosedürler hazırlanırken bir yandan da personellerin eğitimleri süratle tamamlanmıştır” dedi.

IPARD programının hayata geçmesinin bir başka ön koşulunun da kurumun akredite olup Avrupa Komisyonu’ndan yetki devri alması olduğunu kaydeden Muhammet Bozali “Tüm bu süreçler hızla tamamlanmış ve 30 Ağustos 2011 tarihinde Avrupa Komisyonundan yetki devri alınmıştır. Yetki devrinin ardından kurumumuz kuruluş amacına uygun olarak art arda proje çağrı ilanlarına çıkmaya başlamıştır. Yetki devrinin alınmasından bu güne kadar bir yıllık süre içersinde 7 adet sürdürülebilir proje ile sözleşme imzalanmış ve yatırımların inşası süratle başlamıştır. Yıl sonuna kadar bu 7 yatırım projesi tamamlanmış olacak ve hak ettikleri hibeleri de İl Koordinatörlüğümüz tarafından hesaplarına aktarılmış olacaktır. Yıl sonuna kadar 5 milyon 624 bin 430,92 TL yatırım gerçekleşecek ve 7 faydalanıcımıza toplamda 2 milyon 812 bin 215,46 TL hibe yardımı yapılmış olacaktır. Bir başka ifade ile Avrupa standartlarında 7 işletme faaliyete başlamış olacak, üretilen ürünlerin Avrupa pazarına girişi kolaylaşacak, ekonomiye katma değer sağlanacak, işsizliğe çözüm, göçü önlemeye çare, diğer yatırımlara sinerji yaratılacak ve bu tür yatırımlara örnek olacaktır” diye konuştu.

Bozali, 7. Proje Başvuru Çağrı İlanı’na çıktıklarını ifade ederek “Amacımız bunun Trabzon halkına hatta Trabzon dışında yaşayan hemşerilerimize duyurulmasıdır. Kurumumuz 7. Proje Çağrı İlanına 24 Ağustos 2012 tarihinde çıkmış bulunmaktadır. 1 Ekim’e kadar İl Koordinatörlüğü olarak tanıtımlara devam edilecektir.1 Ekim 2012 09:00 itibari ile proje kabul etmeye başlayacağız. 24 Ekim 2012 21:00’de başvurular sona erecektir. Proje hazırlayacak hemşerilerimizin belirtilen tarihlere riayet etmeleri gerekmektedir. Bu çağrı ilanında Trabzon’ un içinde bulunduğu illerin bütçesi 41 milyon 831 bin 935,00 Avro’dur. Bu bütçeden Trabzon’ un hak ettiği payı alması için ekibimizle birlikte potansiyel başvuru sahiplerinin hizmetindeyiz. Bu anlamda herkesin duyarlı olması gerekmektedir. Trabzon dışında yaşayan hemşerilerimizi de ilimizde yatırım yapmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan Trabzon’da desteklenen yatırım kalemleri “Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması; Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi; Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi; Kırsal Turizm; Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi” şeklinde oluşurken, TKDK Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali, yatırım için uygun zaman ve uygun bütçe imkanı olduğunu, yatırım yapmak isteyen potansiyel başvuru sahiplerinin tercihlerini ertelememeleri sözlerine ekledi.